Primul eveniment cultural artistic al noului an este ETERNUL EMINESCU, proiect al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, instituție finanțată de Consiliul Județean Neamț, proiect care a debutat în anul 2004 și care a adus în atenția publicului vasta creație eminesciană tălmăcită de artiști consacrați ai scenei românești, printre ei actorii: Ion Caramitru, Dorel Vișan, Maia Morgenstern, Lamia Beligan, Draga Olteanu-Matei, Cornel Nicoară, Adrian Titieni; și muzicienii: Eugen Doga, Aurelian Octav Popa, Sara Stroici, Adrian Stroici, Tudor Niculescu-Mizil.
Ediția de anul acesta a Eternului Eminescu se dovedește a fi un eveniment sincretic, în care se îmbină poezia, muzica și arta plastică românească. Repertoriul muzical ales de pianista Mihaela Spiridon, dintr-un spectru larg al artei sonore internaționale, se împletește armonios cu versurile celor mai importanți poeți români în tălmăcirea actorului Marius Bodochi, un accent special fiind pus pe creația eminesciană.
Un rol important în întregul spectacol îl joacă arta plastică, opera pictoriței Mariana Papară integrându-se perfect și oferind un plus de atractivitate
Intitulat „Armonii poetice – ETERNUL EMINESCU”, spectacolul dedicat Zilei Culturii Naționale se va desfășura duminică, 14 ianuarie 2024, cu începere de la ora 17:00, la Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.
Întregul eveniment beneficiază de prezentarea omului de radio Sebastian Crăciun (Radio România Cultural).
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Romaniapozitiva.ro, Observator cultural, Jurnalmm.ro, Calendar evenimente, Agentia de carte, roportal.ro.
Intrarea la eveniment se face pe baza invitației (20 lei/loc) care poate fi achiziționată de la sediul instituției organizatoare – strada Ștefan cel Mare, nr. 3A, Piatra-Neamț. Telefon: 0233/214.026
***
MARIUS BODOCHI
Unul dintre cei mai valoroși și iubiți actori din România. O vedetă atât a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, pe scena căruia joacă din anul 2004, cât și a filmului românesc.
A debutat în anul 1982, pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca.
A făcut creații interpretative memorabile în „Richard II”, „Visul unei nopți de vară”, „Regele moare”, „Amadeus”.
A primit numeroase premii și distinctii: Cetățean de onoare al municipiului Cluj- Napoca, Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Tânărului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor-Fundația „Silvia Popovici”, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara.
Este Director al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.
MIHAELA SPIRIDON
Născută la Bacău, este absolventă a Conservatorului din Bucureşti, la clasa maestrului Gabriel Amiraş. În anul 1985, susţine examenul de licenţă la care obţine nota maximă. În urma unui concurs, obţine titularizarea în funcţia de lector universitar, specializarea Interpretare muzicală-pian principal, la Colegiul Universitar de Muzică Piatra-Neamţ, din cadrul Academiei Naționale de Muzică „GheorgheDima” Cluj-Napoca.
Susţine concerte în compania Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău şi recitaluri individuale sau camerale, pe scene din România, Italia, Belgia, Elveţia, Slovacia, alături de studenţi ai universităţilor de muzică din România, Grecia, Germania, Norvegia, MareaBritanie, Franţa, Elveţia şi Italia.
Este director artistic al Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, coordonând programul acestuia în perioada 2005-2008 și din 2013 până în prezent.
În prezent, este conferenţiar universitar titular la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, doctor în interpretare muzicală şi colaborator permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.
MARIANA PAPARĂ
Absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, în 1978, artista a evoluat cu success atât prin proiectele artistice personale cât și în cele didactice, ca profesoară de pictură la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.
În anul 2000, Mariana Papară se stabilește în Italia, la Torino, unde înființează prima galerie de artă românească, dedicându-și timpul creației și organizării unor expoziții importante.
Din 2006, artista este președintă a Asociației Artistice Internaționale „ARIPA”, în cadrul căreia promovează arta românească contemporană. Membra a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației Internaționale a Artiștilor Profesioniști (AIAP), Mariana Papară a colaborat cu galerii și instituții culturale din Europa, valorificându-și opera în peste 20 de expoziții personale și peste 70 de participări la expoziții și simpozioane naționale și internaționale.
Lucrările sale se află în colecții de stat și particulare în Europa, America, Asia.
Artista este, de asemenea, prezentă cu lucrări în cele trei volume din „Enciclopedia de Artă Italiană, de la 1900 până astăzi, Catalogul General”.
(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)