Ambasada Republicii Cehe din București a găzduit, vineri, 8 decembrie 2023, festivitatea de premiere a elevilor români participanți la cea de-a cinzeci și una ediție a Concursului Internațional de Arte frumoase de la Lidice. În fiecare an, expoziția poartă o temă unică aleasă de Memorialul Lidice, în cooperare cu UNESCO, cea de anul acesta fiind dansul. Maria Ștefan, membră a Asociației Culturale „Arte.Ro” și elevă a Palatului Copiilor din Piatra-Neamț, a fost recompensată cu mențiunea de onoare pentru lucrarea intitulată „Călușari”, la categoria 12 ani. La actuala ediție, au participat cu lucrări 15.000 de tineri artiști din 83 de țări, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani. Maria Ștefan a fost însoțită la sediul Ambasadei Republicii Cehe din România de prof. Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”, și dr. Mariana Ciobanu, vicepreședintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.
„Caldele felicitări primite de la Excelența Sa, Halka Kaiserová, ambasador al Republicii Cehe în România, atmosfera prietenoasă și aprecierile de care s-a bucurat Maria, în cadrul premierii festive din sediul ambasadei, constituie, cred, cea mai bună motivație de a repeta acest succes și la ediția viitoare a concursului. Desigur, în egală măsură, victoria ei constituie o încurajare și un exemplu și pentru ceilalți elevi ai mei care participă la competiții internaționale de artă dedicate copiilor. Premierea oficială a fost foarte bine organizată și foarte emoționantă, motiv pentru care îmi exprim întreaga gratitudine pentru doamna ambasador și întreaga echipă a instituției pe care o reprezintă. Pe Maria o felicit, îi urez în continuare inspirație, răbdare, spor și mult succes!”, a menționat prof. Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.
Elevă în clasa a VII-a la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” din Piatra-Neamț, Maria Ștefan frecventează de șapte ani cursurile Cercului de pictură II din cadrul Palatului Copiilor Piatra-Neamț. Deosebita stăruință pentru stăpânirea mijloacelor tehnice, simțul culorii bine dezvoltat, interpretarea originală a temelor alese au generat organizarea primei sale expoziții personale în Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, în luna noiembrie a anului trecut. Talentul și, mai ales, intuiția artistică a elevei profesoarei Cristina Petrariu au fost remarcate de jurii prestigioase de la importante reuniuni plastice internaționale.
„Maria a cunoscut, în ultimii doi ani, un progres semnificativ. A lucrat foarte mult, a evoluat frumos atât din punct de vedere tehnic și compozițional, cât și conceptual. I-am expediat colecții întregi de picturi și desene la foarte multe concursuri naționale și internationale, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Numai în anul școlar trecut, Maria Ștefan a obținut peste 15 premii și distincții la importante competiții de arte vizuale destinate copiilor din țări ca India, Bulgaria, Taiwan, Franța, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord ”, a adăugat prof. Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.
Concursul Internațional de Arte frumoase de la Lidice a fost înființat în anul 1967 pentru a comemora copiii victime din satul ceh Lidice uciși de naziștii germani, precum și pe toți ceilalți copii care au murit în războaie. Deși națională inițial, această competiție a devenit una internațională în anul 1973.
Violeta MOȘU