marți, octombrie 15, 2024
AcasăActualitateRecital cameral „Trio de salon”

Recital cameral „Trio de salon”

Parteneriatul dintre Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț continuă cu un nou eveniment programat în cadrul Stagiunii artistice 2023-2024.

Astfel, miercuri, 29 noiembrie, începând cu ora 18:00, la Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț va avea loc recitalul cameral „Trio de salon” propus de muzicienii Dorin GLIGA (oboi), Pavel IONESCU (fagot), Dietmar GRAF (pian). Programul muzical conține lucrări de Gaetano Corticelli, Gaetano Donizetti, Dietmar Graf, Ludwig van Beethoven.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

TRIO DE SALON continuă activitatea Trioului „Syrinx”, grup format în 1982 , după ce cei trei componenți au absolvit Academia de muzică ‘„Ciprian Porumbescu’” din București, ca studenți ai profesorilor Virgil Oprițoiu și Virgil Francu(flaut), Pavel Tornea și Radu Chișu (oboi), Gheorghe Ciavici și Gheorghe Cuciureanu (fagot) și Francisc Laszlo (muzică de cameră).

În același an devin componenți ai Filarmonicii din Bacău. Activitatea trioului „Syrinx’” este bine cunoscută în România și peste hotare.

Încă de la început formația s-a impus pe plan international, obținând numeroase premii în concursuri de muzică de cameră.

1983: Primiul I la Llangollen International Musical Eisteddfodd –Anglia
1985: Primul premiu absolut la Concursul Internațional din Stresa (Italia)
1985: Premiul II la Concursul Internațional „Premio Ancona” (Italia)
1986: Premiul criticii muzicale în România pentru promovarea muzicii
contemporane
1987: Premiul III la Concursul Internațional din Martigny (Elveția)
1988: Primul premiu absolut la Concursul Internațional „Isola di Capri”
(Italia)
1989: Premiul Special al juriului la Concursul Internațional din Tokyo (Japonia).

Muzicienii de la Trio „Syrinx” au fost invitați să înregistreze pentru BBC, pentru Radioteleviziunea română și să colaboreze cu casele de discuri Electrecord și Edi-Pan din Roma

Grupul a susținut concerte în România, Italia, Spania, Portugalia, Germania, Elveția, Anglia, Japonia, Grecia, Austria, Rusia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Macedonia, Africa de Sud.

Membrii formației au participat la cursuri de măiestrie în muzica barocă în Italia, cu Antonio Bacchelli și Arturo Sacchetti, și în muzica contemporană, la Darmstadt (Germania), cu Pierre Yves Artaud.

Din 2018, trioul cântă într-o nouă componență – oboi, fagot, pian –, colaborând cu pianiști de prestigiu, precum Mihai Ungureanu, Cristian Sandrin (Anglia), Nicolas Bourdoncle (Franța), Emilio Aversano și Lucio Grimaldi (Italia), Dietmar Graf (Germania).

DIETMAR GRAF a studiat pianul, orga, dirijat de orchestră și s-a specializat în educație muzicală și muzică sacra, la Academiile muzicale din Munchen, Regensburg, Wurzburg și Viena.
A compus peste 500 de lucrări și a susținut peste 2000 de concerte în lumea întreagă.
A devenit doctor în muzică al Universității din Munchen.
A înregistrat numeroase CD-uri și a fost prezent în emisiuni de radio și televiziune.
A scris cărți despre educația muzicală și studii de muzicologie.
Dietmar Graf a fost profesor și dirijor al corului „Regensburger Domspatzen’” și a predat la Conservatoarele din Regensburg și Munchen. A fost dirjior la catedrala Eigstatt și a ținut prelegeri la Universitatea din Munchen.
Este fondatorul și directorul „Kneipp -Musical-Festival in Bad Worrishofen”.

(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments