duminică, martie 16, 2025
AcasăActualitateDoliu în voleiul pietrean! A murit Nicolae Buruș, jucător emblematic al echipei...

Doliu în voleiul pietrean! A murit Nicolae Buruș, jucător emblematic al echipei Fibrex RIFIL Săvinești

Lumea voleiului pietrean se desparte de unul dintre jucătorii săi legendari. Nicolae Buruș, fost voleibalist și antrenor al echipei Fibrex RIFIL Săvinești (Volei Club Municipal-LPS Piatra-Neamț), a decedat la numai 60 de ani. De numele său se leagă cele mai mari și frumoase performanțe ale grupării pietrene: promovarea, în premieră, în Divizia A (1983), dar, mai ales, tripla participare consecutivă în cupele europene (1994, 1995, 1996), unde a strălucit alături de Marian Ionescu, Codrin Cojocaru, Marian Dincă, Vasile Vițelaru, Ionel Mocanu, Pardos Stanciu sau Nunuță Ocneanu. A mai jucat la Electromureș Tg. Mureș și la formația maghiară Somogy Kaposvar, cu care – în 1992, a câștigat campionatul Ungariei.

Pe Nicu Buruș, ultima perioadă a vieții l-a găsit în Anglia. Acolo plecase, la muncă, după desființarea echipei de seniori Volei Club Municipal-LPS Piatra-Neamț.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndoliate! (Violeta MOȘU)

Cu regret și durere în suflet anunț plecarea la cele veșnice a celui care a fost un sportiv deosebit, coleg, colaborator, tată,

NICOLAE BURUȘ – 60 de ani.

Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l ierte! (Prof. Dan Gavril)

Nicolae Buruș, născut la 16 iunie 1963, la Toplița, în județul Harghita. A început voleiul la CSȘ Toplița, descoperit fiind de prof. Mugurel Rugină. În ediția de campionat 1981-1982, a jucat la Electromureș Tg. Mureș. La 22 de ani s-a transferat la Relonul Săvinești, având o deosebită admirație față de Dan Gavril, pe atunci jucător în echipa nemțeană și, curând, antrenor.

În anul 1983, voleibaliștii săvineșteni au ajuns în premieră în elita națională în următoarea componență: Petru Boicu, Stelian Popa, Florentin Stoian, Lică Sofron, Nicolae Buruș, Dan Gavril, Octavian Rădulescu, Vasile Vițelaru, Emil Radu, Costel Humelnicu, Ionel Căescu, Mihai Albu și Cristian Iacob.

Retrogradând la finalul sezonului 1983/1984, ei au intrat din nou în prima divizie după încheierea stagiunii 1984/1985: „În acest climat competitiv, au ieșit în evidență calitățile căpitanului echipei, ing. Octavian Rădulescu, un coordonator de joc care a reușit să adune în juru-i și să mobilizeze întreaga formație, fructificând în mod exemplar calitățile trăgătorului principal, tunarul formației – Nicolae Buruș, ale secundului Vasile Vițelaru, explozia și viteza de reacție ale lui Lică Sofron, experiența lui Stelian Popa, încrederea în forțele proprii ale mai puțin experimentatului Emil Radu. În momentele grele, jucătorii care au fost introduși la schimb, Ionel Căescu, Petru Boicu sau Constantin Humelnicu, au restabilit echilibrul precum și refacerea potențialului fizic al sextetului de bază, aducându-și aportul la victoriile din campionat și de la finală”. (Alexandru Iacob, Ceahlăul, sâmbătă, 1 iunie 1985). Relonul a acces în Divizia A în componența: E. Radu, M. Albu, C. Iacob, C. Humelnicu, L. Sofron, P. Boicu, V. Vițelaru, I. Căescu, N. Buruș, O. Rădulescu, D. Gavril (antrenor principal și jucător – 33 ani), S. Popa, R. Dumitrache, C. Roca (maseor), C. Niță (conducător tehnic).

După 9 ani de joc la Relonul (răstimp în care absolvă și Școala de antrenori), în 1991, se transferă la echipa maghiară Somogy Kaposvar, devenind campion al Ungariei. „Tonoy Zoltan, președintele clubului Somogy, ne spune: Buruș, ca om, ca personalitate ne-a cucerit pe toți, într-un timp foarte scurt. S-a adaptat repede la jocul echipei, la cerințele antrenorilor. Este un băiat extraordinar, pe care iubitorii voleiului din orașul nostru l-au închis în inima lor. În acest timp, a devenit cel mai bun central (principal) din Ungaria”. (Ceahlăul, 18 decembrie 1991).

În anul 1992 a revenit la echipa pietreană, iar la 6 noiembrie 1994 a jucat pentru prima dată cu Fibrex RIFIL Săvinești în Cupa Confederației Europene, adversară fiind formația franceză Tourcoing VB Lille Metropole. (Cristian Livescu, Dicționarul performanței sportive din județul Neamț (1902 -2002), Editura Crigarux, 2002, pp.14-15). Foto: Sportul nemțean de performanță.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments