joi, decembrie 5, 2024
AcasăActualitateArtă și spiritualitate - „Călăuza de duminică”, expoziție de ilustrație de carte...

Artă și spiritualitate – „Călăuza de duminică”, expoziție de ilustrație de carte pentru copii, la Biblioteca Județeană

Simezele Sălii Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț găzduiesc, în organizarea Asociației Culturale „Arte.Ro” (președinte, prof. Cristina Petrariu), o expoziție de ilustrație de carte pentru copii cu un deosebit caracter spiritual: „Călăuza de duminică”, a tinererelor artiste Ana-Maria Lemnaru (căs.Calistru), grafician, ilustrator, şi Andreea Lemnaru, pictor iconar şi ilustrator. Evenimentul este realizat în colaborare cu Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, Palatul Copiilor şi Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.

Volumul care cuprinde aceste remarcabile ilustrații, „Sfânta Liturghie pentru copii. Călăuza de duminică”, a fost tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Editura Doxologia din Iași, în 2020. A doua ediție, revizuită, a apărut în cursul acestui an.

Vernisajul expoziției a avut loc joi, 16 noiembrie 2023, în prezența invitatului special, monahul Filotheu Bălan, de la Mănăstirea Petru Vodă, care a împărtășit celor prezenți un însuflețitor cuvânt de folos. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă de bucurie, iar sala a fost neîncăpătoare. „Aceasta este o carte-eveniment care nu ar trebui să lipsească din casele și din sufletele dumneavoastră. Este o carte la care eu am visat din momentul în m-am apropiat de credință și am început să cunosc ce este rugăciunea, ce sunt slujbele bisericii, ce înseamnă tainele bisericii și mi-aș fi dorit când eram copil să fi avut și eu o astfel de carte, ca să pot înțelege prin imagini ceea ce, de foarte multe ori, cuvintele nu pot reda. Cartea este un monument de trăire, nu doar un monument artistic. Autoarele au reușit să surprindă ceea ce doar mintea poate să vadă. Când Mântuitorul zice: Lăsați copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea. Şi, luându-i în braţe, i-a binecuvântat, punându-Şi mâinile peste ei, se referă și la vârsta aceasta a prunciei, a copilăriei inimii, dar se referă și la vârsta lăuntrică. Vreau să vă fac o mărturisire. Cel mai tânăr om pe care l-am cunoscut în această viață a fost Părintele Iustin Pârvu, care avea inimă de copil, fără de răutate și nu putea ține minte răul, pentru că asta este menirea duhovnicului. Părintele Iustin spunea că este foarte important pentru duhovnic să aibă inimă de copil, să nu țină minte răul pe care-l aude, să nu creadă vreodată că răutățile pe care le aude – pentru că asta facem la spovedanie, mărturisim răutățile pe care le-am făcut – trebuie să rămână pe acest pământ. Nu. Ce este spovedania? Este unirea cu Dumnezeu. Dumnezeu, care la sfârșitul veacurilor, când se va încheia lumea acesta în care trăim, va face un pământ nou și un cer nou. Și în acest cer nou și în acest pământ nou va fi casa pentru care noi trebuie să ne pregătim. Vă spun un lucru pe care vreau să nu-l uitați niciodată: nu este nimic mai important, în această viață trecătoare, decât Sfânta Împărtășanie, decât unirea cu Mântuitorul Iisus Hristos. Deci, copii, împărtășirea voastră și a noastră, a celor mai mari, este cel mai important lucru, mai important decât însăși viața”, a transmis Părintele Filotheu Bălan.

Îi mulțumesc Părintelui Filotheu Bălan pentru că a acceptat invitația noastră. Prezența Sfinției Sale înseamnă foarte mult pentru noi. Părintele este specializat în patristică, în filocalie, în muzică bizantină, psaltică, în foarte multe domenii care țin de duhovnicie, de spiritualitate. Cartea este o o bijuterie. Și așa cum lumina nu are ce căuta sub obroc, nici această carte nu trebuie să stea pe niște rafturi în librării. Lucrările expuse pe simeze reprezintă ilustraţiile în fotocopie, mărite, ale cărţii. Ilustraţiile originale, realizate în acuarelă, redau şi explică grafic, cu mare măiestrie şi rafinament tehnic şi conceptual, momentele Sfintei Liturghii, completând vizual textul din Liturghier şi tipicul ritualului ortodox duminical. Intenţia autoarelor, limpede exprimată şi în cuvântul lor adresat copiilor, este aceea de a îi împrieteni cu Sfânta Liturghie şi Sfânta Împărtăşanie, printr-un stil iconografic adaptat înţelegerii lor. Cartea este dedicată copiilor care îşi doresc să ia parte la această Cină specială, prin pătrunderea tainelor ortodoxiei, într-un mod deopotrivă serios şi prietenos. Lucrările expuse creează o permanentă și trainică legătură cu privitorii și constituie un bun prilej de a cunoaște, într-o viziune de ansamblu, cel mai important ritual al Bisericii Ortodoxe”, a subliniat prof. Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.

Ilustratoarele volumului sunt membre ale Asociaţiei Culturale „Arte.Ro” încă de la înfiinţare (2010), având merite deosebite în domeniul artistico-plastic. Ana-Maria Lemnaru este licenţiată a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Vizuale, Secţia Grafică. Este doctor în arte vizuale. Începând cu acest an şcolar, este şi profesor titular al Liceului de Arte „Victor Brauner”, secția Arte decorative. Andreea Lemnaru este absolventă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Iaşi – specializarea Arta Sacră. Gen de întâlnire între două mari domenii ale creației artistice, cel literar și cel plastic, ilustrația de carte limpezește, îmbogățește textul, copilul fiind ajutat să înțeleagă mai lesne firul povestirii. „Îi mulțumim doamnei profesoare Cristina Petrariu pentru că întotdeauna a crezut în elevii săi. Această carte s-a născut din dorința de a reprezenta în imagini trăirea pe care am avut-o în cadrul Sfintei Liturghii. Ea n-a pornit dintr-o inițiativă proprie. Propunerea a venit din partea duhovnicului nostru din perioada studenției, Părintele Vladislav Nedelcu, preot slujitor la Parohia Talpalari din Iași. Ilustrațiile, realizate într-un stil de inspirație bizantină, aduc în prim-plan ritualurile ortodoxe de duminică, călăuzind copiii într-o călătorie fascinantă și plină de culoare către o cale a cunoașterii Lui Dumnezeu. Culorile calde și luminoase îmbie la explorare și descoperire, capturând magia și frumusețea fiecărui moment liturgic. Prin eforturile Asociației Culturale «Arte.Ro» și ale colaboratorilor, sperăm ca această expoziție să transmită măcar o fărâmă din lumina și înțelegerea profundă a ritualurilor ortodoxe într-un mod accesibil și prietenos”, a menționat Ana-Maria Lemnaru.

Ne bucurăm foarte mult pentru că am avut ocazia să găzduim acest eveniment. Totul în jurul nostru are un înțeles și un rost, din fiecare lucru mărunt învățăm și ne dezvoltăm cunoașterea pe care încercăm să o transmitem mai departe. Mulțumim tuturor pentru participare și pentru frumoasele cuvinte adresate”, a spus prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu” Neamț.

La final, toți elevii participanți au primit, gratuit, câte un exemplar al volumului „Sfânta Liturghie pentru copii. Călăuza de duminică” și o cruce din lemn, sculptată manual de artistul Adrian Todirel. Expoziția este deschisă până marți, 21 noiembrie.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments