Există oameni făcuţi să ne înfrumuseţeze viaţa. Cu siguranţă, Dumitru Bezem se numără printre cei care așază frumosul ca pe un lucru indispensabil în viaţa noastră de zi cu zi. A dovedit-o și cu ocazia celei mai recente expoziții aniversare intitulată „Arlechin”, găzduită de Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț. Vernisajul a avut loc luni, 23 octombrie, zi în care apreciatul artist a împlinit 76 de ani, iar sala s-a dovedit neîncăpătoare. „Arlechinul lui Dumitru Bezem, în toate cele 40 de ipostaze de pe simezele Sălii Cupola, este autoportret, chiar dacă are și dimensiuni feminine uneori. Înțelegerea acestuia are la bază cuvântul oximoron, contradicția în termeni, pentru că, pe de o parte, pictorul își etalează dimensiunea de om al spectacolului, care trebuie să își prezinte arta, să facă publicul să râdă, să se distreze, iar pe de altă parte, își duce povara sufletului, care poate avea frământările, angoasele, durerile și tristețile lui”, a spus Mihael Balint, redactorul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț.
Expoziția a fost posibilă datorită generozității familiei Elena și Vasile Pleșca, oameni iubitori de artă, buni prieteni cu Dumitru Bezem. „Este impresionantă dragostea dumneavoastră pentru artă și pentru pictorul Dumitru Bezem. Iată, simt familia nemțeană întregită aici, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu”. Soțul meu a fost bun prieten cu pictorii Dumitru Bezem, Constantin Filimon, Dan Cepoi, Mihai Agape, oameni cu care s-a însoțit de-a lungul anilor. Prima dată când am văzut un arlechin realizat de Dumitru Bezem m-am cutremurat. Am observat dincolo de ceea ce se poate vedea în mod obișnuit la un arlechin. Și l-am rugat să-mi mai aducă și făceam mereu comparații între ei și întotdeauna găseam ceva nou. La mulți ani, Dumitru Bezem, la mulți ani, iubitorilor de artă!”, a afirmat psihologul Elena Pleșca.
Criticul de artă Lucian Strochi şi psihologul Hilda Ciucanu au evidenţiat, cu serenitate, calitățile artistice ale lui Dumitru Bezem. „Am vernisat până acum treizeci și două de expoziții Dumitru Bezem. Putem glosa cât vrem despre arlechin și este uluitor câte se pot spune. Există o bucurie, o jubilație, pentru că arlechinul trebuie să fie vesel. În același timp, există și o tristețe incomensurabilă și o găsim în aceste tablouri, pentru că, până la urmă, arlechinul la Dumitru Bezem este și călugăr și ce-i apropie este însingurarea. Aparent, arlechinul și călugărul sunt în contact direct cu lumea, însă, în același timp, sunt cele mai însingurate personaje. Mitică Bezem, ținând cont de stările lui alotropice, e în stare, ca nimeni altul, în 10 minute să trăiască un întreg tratat de psihologie”, a explicat dr. Lucian Strochi.
„Doresc să îmi exprim recunoștința pentru această expoziție. Sunt aproape intimidată de artiști. Îi văd ca pe niște icoane, ca pe niște oameni care aparțin suprarealului. Arlechinul ne încântă, ne aduce aminte de copilărie, de magie, de joc, de veselie. El rămâne un simbol care planează asupra noastră și care ne sugerează mereu valențe ale personalității noastre și capacități latente care așteaptă să fie activate pentru a ne dezvolta potențialul mai mult”, a menționat psihologul Hilda Ciucanu, invitata specială a colecționarilor Elena și Vasile Pleșca.
„Cortinele vieții mele sunt complicate și chiar grele uneori. Nu e ușor să realizezi ceva distinctiv în domeniul acesta destul de sinuos al artelor”, a spus Dumitru Bezem. „Cât privește arlechinii, eu am parcurs un drum haotic, ușor oedipian și freudian în același timp. Lipsește Colombina, e adevărat, însă pe ea am lăsat-o în picturile lui Picasso. Mi-am păstrat trăirea proaspătă, spontaneitatea în gestica picturală și așezarea culorii pe paletă. Pe parcursul existenței mele am fost atras de o multitudine de culori, de un evantai de culori. Am fost, însă, foarte mult atras de roşu. Criticul și istoricul de artă Ion Frunzetti a remarcat o vibraţie a acestei culori la mine, în mai multe lucrări”, a mai adăugat Dumitru Bezem.
Violeta MOȘU; Foto: Gheorghe Racariu (Facebook Secția Arte, Multimedia „Victor Brauner“, Biblioteca Județeană)