joi, septembrie 12, 2024
AcasăActualitatePuterea artei - La Évora, tinerii artiști pietreni au celebrat creația, alături...

Puterea artei – La Évora, tinerii artiști pietreni au celebrat creația, alături de participanți din zece țări

Maia Andreea Morțe, Miruna Ilinca Anghel, Ana Iordan și Denisa Stoleru, de la Asociația Culturală „Arte.Ro” și Palatul Copiilor din Piatra-Neamț, profesor coordonator, Cristina Petrariu, au dat măsura valorii lor, prin originalitate și consecvență în viziune, și la cea mai recentă participare internațională, respectiv a XXIV-a ediție a International Meeting of Juvenile Art, de la Évora-Portugalia (în fapt, un adevărat Campionat Mondial al artelor plastice). Maia Andreea Morțe s-a situat pe locul I, iar Miruna Ilinca Anghel și Ana Iordan au fost recompensate cu mențiuni de onoare.

Organizat de Teoartis Galeria (director al festivalului, Teodolinda Pascoal), între 1 și 8 octombrie 2023, evenimentul, care și-a propus să stimuleze motivația pentru creația artistică în rândul copiilor și tinerilor, s-a bucurat de prezența a peste 80 de concurenți din Hong Kong, Bulgaria, India, Israel, Macedonia de Nord, Muntenegru, Portugalia, Polonia, România, Serbia și Turcia.

Schimbul de idei și curente în domeniul artei şi promovarea valorilor spirituale și naționale în circuitul universal reprezintă o direcție importantă pentru tinerii creatori ai Asociației Culturale „Arte.Ro” și Palatului Copiilor din Piatra-Neamț. Profesoara Cristina Petrariu a spus că implicațiile artistice şi sociale ale acestor întâlniri sunt multiple. „Acest festival joacă un rol foarte important în activitatea de creaţie a elevilor noștri. Este o adevărată şcoală de artă. Contactul cu colegii din celelalte țări ne îmbogăţeşte spiritul și ne dă prilejul ca lucrările noastre să fie supuse unor păreri avizate chiar de când ele se află în stadiul de concept. Experiența acumulată la acest festival îşi va spune cuvântul în participarea noastră de mai târziu la diverse activități. Évora este o zonă ce îndeamnă la creaţie. Îţi oferă posibilitatea de a te exprima artistic în cele mai diferite tehnici. Am reluat participarea, cu deosebită emoție și mare bucurie, după trei ani de absență cauzată de pandemie. Ne-am aflat pentru a opta oară la Évora și a fost, realmente, o mare împlinire profesională. Această experiență ne obligă să menținem standardele de lucru la nivel înalt, pentru a reprezenta cu cinste educația artistică românească pe plan mondial. Îi mulțumim doamnei Teodolinda Pascoal, inițiatoarea festivalului, pentru invitație și pentru efortul considerabil pe care l-a depus în organizarea acestei manifestări artistice de înaltă ținută. Adresăm, de asemenea, felicitări, tuturor participanților și laureaților!

Ceremonia de primire a invitaților a avut loc la Palatul „D. Manuel”. Redeschis la 29 iunie 2021, de Ziua Orașului, după ce timp de doi ani s-a aflat în restaurare, palatul găzduiește acum Centrul de Interpretare al orașului Évora, conceput ca un loc cu „uși deschise” pentru localnici și turiști. Investiţia, în valoare de 1,3 milioane de euro, a fost suportată din fondurile municipalității. „În actuala situație când schimbări importante în toate aspectele vieții, în special în cultură, determină noi forme de acțiune, aceasta a fost cea de-a XXIV-a ediție a International Meeting of Juvenile Art. Conștienți de dificultăți, am încercat să ne adaptăm și iată că am reușit să ducem la bun sfârșit și această ediție, folosind creativitatea, un element important în dezvoltare, în special în artă. Évora, orașul central al acestei inițiative, și toți participanții au îmbogățit într-un mod armonios această ediție, fapt pentru care le mulțumim”, a spus Teodolinda Pascoal, directorul festivalului.

Pe străzile Évorei, locuitorii și turiștii au salutat prezența tinerilor artiști care au transpus prin munca lor, într-un mod artistic, detalii ale principalelor obiective ale acestui oraș plin de istorie, clasificat ca sit al Patrimoniului UNESCO din anul 1986: Biserica São Francisco, Templu roman din secolul I, dedicat zeiței Diana, Muzeul Național de Artă „Frei Manuel do Cenáculo” și Piața Giraldo.

Actuala participare a tinerilor artiști pietreni s-a datorat numeroaselor premii obținute pentru colecția tematică expediată la faza preliminară a festivalului: medalie de aur: Miruna Ilinca Anghel (13 ani), Melania Chifu (18 ani), Ilaria Corobanea (12 ani), Maia Andreea Morțe (13 ani), Alecsandra Pintilie (15 ani), Alexandra Postolică (16 ani), Maria Letiția Vlaicu (14 ani); medalie de argint: Ștefania Călin (11 ani), Nectaria Romila Găină (15 ani), Ana Ingrid Patrichi (12 ani), Ilinca Pintea (13 ani), Maria Ștefan (13 ani); mențiune de onoare: Alice Maria Arnold (8 ani), Bianca Maria Patrichi (14 ani), Denisa Stoleru (16 ani), Ana Alessia Toma (13 ani).

Expoziția a putut fi admirată pe simezele Bisericii São Vicente, cunoscută și sub numele de Biserica Martirilor din Évora.

În plus, gazdele au organizat și un atractiv parcurs turistic pentru participanţi. Acesta a cuprins patru dintre cele mai frumoase orașe ale Portugaliei. Primul a fost Óbidos, așezare fortificată medievală, alcătuită din case joase, pictate în culorile tradiționale ale Portugaliei, votată ca fiind una dintre cele „Șapte Minuni” ale acestei țări. A urmat Nazaré, bijuteria lusitanilor, cu Sanctuarul Maicii Domnului și plaje spectaculoase. Un alt obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Batalha, cunoscută și sub numele de Mănăstirea Santa Maria da Vitória, o capodoperă a artei gotice târzii amestecată cu stilul manuelin. Circuitul turistic s-a încheiat la Sanctuarul de la Fátima, cel mai important loc de pelerinaj din această parte a lumii.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments