Lucrările de construcție la sediul Protopopiatului Piatra-Neamț (strada Petru Rareș, nr. 13) s-au încheiat la mijlocul anului 1940. Inițial, imobilul, care găzduia și birourile protoieriei județului (protoiereu, pr. D. Nourescu), a avut destinația de casă parohială a Catedralei „Sfântul Ioan Domnesc”. Costurile investiției s-au ridicat la circa un milion de lei, omul politic național-țărănist Gheorghe V. Măcărescu fiind, ca și în cazul Muzeului de Artă, Teatrului Tineretului ori Căminului de Ucenici, azi Pensiunea Lido, principalul inițiator și finanțator.
„Încă din anul 1931, din iniţiativa d-lui epitrop Gică Măcărescu, s-a început clădirea casei parohiale a catedralei lui Ştefan cel Mare. Cu sprijinul primăriei locale şi cu bunăvoinţa primarilor, col. Kiriac şi av. Kirculescu, s-a putut termina acest lăcaş, care este şi o mândrie pentru creştinii din oraşul nostru.
Casa spaţioasă, în care sunt instalate şi birourile protoieriei judeţului, a costat aproape un milion lei şi este clădită pe teren propriu în partea cea mai frumoasă a oraşului nostru, fiind ridicată la poalele muntelui Cozla cu faţada către strada Petru Rareş.
La realizarea acestei opere n-a lipsit munca părintelui protoiereu D. Nourescu, care, înconjurat de un comitet înţelegător, a depus mult suflet pentru realizarea unei asemenea frumoase opere creştine”. (Ziarul Universul, nr. 193, marți, 16 iulie 1940, p. 8).
Violeta MOȘU