Expoziția „2.1” ne propune întâlnirea cu Viorica Ciucanu, artist vizual care manifestă o vădită dorință de originalitate și stil. Vernisajul a avut loc vineri, 1 septembrie, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”. Artistă de forță și seriozitate, Viorica Ciucanu, cu fiecare expoziție, își construiește cu migală drumul pe care-l urmează. Și de această dată, expune creații cu o tematică amplă, în sensul discursului său dominat de lirism și metaforă.
„Sunt 35 de lucrări realizate de-a lungul a 13 de ani, mai exact din 2010 și până în prezent. Ceea ce unește aceste gânduri pe care Viorica Ciucanu le-a așternut atât de frumos în culori pastelate, în culori stridente, în culori viscerale specifice expresionismului abstract cu care ne-a obișnuit e acest concept de a-l integra și pe vizitator și de a-l face personaj principal. Nu avem doar tablouri, ci devenim și noi parte din lucrări. Ele sunt legate în contextul acesta de oglinzi. Oglinda este un soi de portal între lumi, este un simbol al înțelepciunii, al cunoașterii, al regăsirii de sine. Asta își dorește Viorica Ciucanu, să ne regăsim în ceea ce ne transmite ea”, a menționat curatorul Ana Maria Ilie.
Criticul de artă Emil Nicolae a subliniat că spațiul de expunere a provocat-o pe Viorica Ciucanu să gândească o lucrare complexă, complicată și în același timp să-și imagineze felul în care comunică, discută cu publicul. „Noutatea o reprezintă aceste instalații, module cu oglinzi și tablouri. Este interesantă această inovație confruntând-o cu istoria oglinzii în istoria artei. Aici avem o chestiune de estetică până la urmă, pentru că avem oglinda normală în care dacă vrem să ne uităm, ne vedem noi sau vedem strada, deci e o interpretare realistă, e un mimesis, deci nimic din ce face Viorica nu-i mimesis, totu-i imaginație, e bântuită de himere, de mituri, de Icar, de Sisif, își confruntă această imaginație din tablouri cu realitatea, mimesisul din oglindă. Această combinație în instalație devine un centru de interes. Ceea ce apreciez eu la Viorica Ciucanu este că nu bate pasul pe loc. Vrea să inoveze la fiecare pânză, la fiecare compoziție, la fiecare instalație. E o expoziție reușită din toate punctele de vedere”, a mai spus Emil Nicolae.
„Conceptul panotării aparține curatorului Ana Maria Ilie. Este al cincelea proiect pe care-l facem împreună. „2.1” sună ca un scor și mă gândeam, pentru cine? E complexitatea mea, complexitatea celor care veniți într-un spațiu comun: galeria. Noi, artiști, creăm pentru dumneavoastră. Consider că în momentul în care te uiți într-o lucrare te vezi și pe tine”, a afirmat Viorica Ciucanu.
La vernisaj a fost prezent și artistul Arcadie Răileanu, primul profesor de pictură al Vioricăi Ciucanu la Școala Populară de Artă din Piatra-Neamț. „Mă bucur foarte mult pentru Viorica Ciucanu. Ea face parte din prima mea promoție de la Școala Populară de Artă. Nu le-am impus cursanților modul meu de a picta, de a gândi și cred că în felul acesta au reușit mult mai mult. Au avut libertatea de a-și alege calea în pictură”.
Expoziția poate fi vizitată până vineri, 15 septembrie.
Violeta MOȘU