Al doilea recital cameral al ediției actuale este programat pentru după-amiaza zilei de miercuri, 5 iulie 2023, când, de la ora 18:00, la sala „Calistrat Hogaș” (Consiliul Județean Neamț), vor evolua, în calitate de soliști, violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu.
Program:
Johannes Brahms – Sonata pentru violoncel și pian nr.2, op.99
Johannes Brahms – Scherzo din Sonata FAE
Alexander Glazunov – Chant du menestrel op.71
P. I. Ceaikovski – Andante cantabile
Weber-Piatigorski – Adagio și Rondo
Seara a patra a ediției curente o aduce în fața publicului nemțean, pe scena de pe Platoul Curții Domnești (ora 21:00), pe interpreta Natalia Barbu. Pe scena festivalului, basarabeanca atât de apreciată în România va fi însoțită de formația instrumentală „Millenium”.
PREZENTĂRI ALE ARTIȘTILOR
ANTON NICULESCU
S-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, cu concertul de E. Lalo.
După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecţionează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Şafran. Palmaresul său competiţional numără importante premii obţinute la concursurile de specialitate (Concursul Internaţional de la Trapani – Italia). Începe o intensă activitate concertistică şi, în paralel, ocupă posturi de mare prestigiu ca cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi „Teatro Comunale” din Florenţa.
Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii briliante şi seriozităţii, numele său se impune din ce în ce mai mult în viaţa muzicală. Astfel, este din ce în ce mai des prezent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în Franţa, Danemarca, Elveţia, Germania, Austria, România, Italia, Spania, Ungaria, Grecia, Croaţia, Belgia, Turcia, Portugalia, Brazilia, Mexic, Japonia, Coreea, China, Hong-Kong, Arabia Saudită, Africa de Sud, Venezuela, Ecuador, Peru, S.U.A., Kazakstan, Uzbekistan, Republica Moldova. Face parte din renumite formaţii camerale: „Zürcher Streichtrio” (Trio de coarde din Zürich), „Ansamblul Oistrach” (cvartet, cvintet, sextet) şi „Trio di Vienna”; are parteneri pianişti ca: Bruno Canino, Pavel Gililov.
An de an este invitat în juriile diferitelor concursuri internaţionale din întreaga lume, printre care Concursul Internaţional „Johannes Brahms” din Austria, Concursul Internaţional „Shabit Inspiration” din Kazakstan, în Italia, Japonia. De asemenea, susţine cursuri de măiestrie în Italia, Coreea, China, Brazilia, Austria, Germania, Japonia, SUA, România.
Timp de zece ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bologna (Italia), academie fondată în anul 1666, care l-a avut ca membru şi pe W. A. Mozart.
Mari personalităţi din lumea muzicii, ca Zubin Mehta, Riccardo Muti, Eugen Jochum, Mstislav Rostropovich, Carlo Maria Giulini, Daniil Şafran, Paul Tortelier, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, şi-au exprimat admiraţia şi preţuirea faţă de arta sa interpretativă. A realizat înregistrări radio, t.v. şi CD-uri şi, din anul 1996, este solist-concertist la Filarmonica din Braşov, interpretând şi prime audiţii ale unor concerte importante pentru violoncel.
A mai participat la Vacanţele Muzicale în anii 2003, 2004 și 2016.
Cântă la un instrument „Pietro Guarnieri – Mantova 1709”.
VINICIU MOROIANU
S-a născut în București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni.
A absolvit, în orașul natal, Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, la clasa profesoarei Marta Paladi. La Universitatea Națională de Muzică, Viniciu Moroianu a fost îndrumat de pianistul și profesorul Gabriel Amiraș, fost elev al marelui profesor rus Heinrich Neuhaus. La Acompaniament a fost discipolul Suzanei Szorenyi. A studiat armonia cu compozitorii Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu.
Începând din anul 1973, a fost distins cu Premiul I în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat al Concursurilor internaționale de la Paris (1979) și București (1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu și Premiul Fundației „Dinu Lipatti” din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Lipatti. S-a afirmat în peste o mie de apariții pe podium.
Repertoriul său vast include concerte cu orchestra (Integrala Beethoven, precum și alte peste douăzeci de titluri, inclusiv românești), programe de recital, muzică de cameră.
A participat la festivalurile internaționale „George Enescu” (opt ediții), „Dinu Lipatti” (trei ediții), „Academia Sighișoara” (unsprezece ediții), precum și la Besancon, San Jose, Graz, Chișinău și Bratislava.
A cântat pe scene din Grecia, Elveția, Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria. A concertat cu toate orchestrele din România, precum și cu ansambluri din Marea Britanie, Austria, Elveția, Republica Moldova și Bulgaria.
Este membru fondator al Societății Române Mozart (1991).
În anul 2005, a obținut titlul de Doctor în Muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”.
Între discipolii săi se numără Mihai Ritivoiu, Andrei Licareț, Ana Silvestru, Silvan Negruțiu, Simona Strungaru, Abel Corban, Maria-Diana Petrache, Cătălin Răducanu.
Predă la Universitatea Națională de Muzică din București, din 1990, ca titular la Muzică de cameră (până în 1994) și Pian.
NATALIA BARBU
Este născută la Chișinău, pe 22 august 1979, la limita dintre zodiile Leului și Fecioarei. Luptătoare, plină de strălucire, ambițioasă și foarte energică, Natalia Barbu are un adevărat cult pentru prietenie.
Provine dintr-o familie de muzicieni, în mijlocul căreia a studiat vioara încă din primii ani ai copilăriei. A început să cânte muzică ușoară de mica, apărând în diverse show-uri de televiziune pentru copii.
A absolvit Colegiul de Muzică din Chișinău, clasa de vioară, ulterior aplicând pentru admiterea sa la Academia de Muzica „Gavriil Muzicescu”, în 1999.
În plan artistic, Natalia Barbu a câștigat Concursul de la Mamaia, în 1998, trofeu care a fost considerat de ea o mare victorie și, mai ales, o confirmare a faptului că merge pe drumul bun.
În etapa următoare a carierei sale, Natalia Barbu a muncit mult, s-a perfecționat, și-a construit un repertoriu solid, și-a definitivat stilul de interpretare.
În timpul liber, Natalia adora să stea cu prietenii, să înoate. În plus, îi plac foarte mult câinii (are un rotweiller, de care nu suportă să stea departe). Mai presus de toate este dragostea sa pentru muzică.Formaţia instrumentală „Millenium”
Începând cu 1999, este solistă a formației „Millenium”, iar doi ani mai târziu își lansează primul său album, cel intitulat „Între ieri și azi”, urmat, în 2003, de un altul, „Zbor de dor”.
În 2001, la Chișinău, primește înalte distincție „Maestru în Arte al Republicii Moldova”.
(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)