marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateFestivalul „Lada cu zestre”: Cojocariu Aurica (Ungureni-Botoșani), câștigătoarea Premiului ,,Neculai Popa” pentru...

Festivalul „Lada cu zestre”: Cojocariu Aurica (Ungureni-Botoșani), câștigătoarea Premiului ,,Neculai Popa” pentru artă populară autentică

Și în acest an, Premiul „Neculai Popa”, acordat pentru promovarea tradițiilor și artei populare românești, a fost decernat unui renumit meșter popular. Maestră în prelucrarea firelor și fibrelor textile, Cojocariu Aurica a primit anul trecut titlul onorific de Tezaur Uman Viu, în premieră pentru cultura tradițională din Botoșani.

Mulțumesc tuturor celor care s-au gândit la mine. Particip cu mult drag la Festivalul Lada cu zestre de la Piatra-Neamț. Fosta mea învățătoare, Teodora Daniș, locuiește aici și am venit încă de joi și am stat la ea. La școala din satul Mihai Viteazu, comuna Ungureni-Botoșani, a predat 11 ani, ulterior s-a căsătorit și i-am pierdut urma. Peste ani, am aflat că locuiește la Piatra-Neamț și am dorit încontinuu să o revăd. Ea are 84 de ani și eu 72. Era iubitoare și răbdătoare. Vă rog să mă credeți, îi simt și acum căldura mânii cu care îmi purta creionul să scriu. E o legătură foarte strânsă între noi”, a spus câștigătoarea Premiului „Neculai Popa”.

Prezență constantă la Festivalul Lada cu zestre, doamna Cojocariu Aurica a fost întotdeauna atașată de valorile tradiționale. Vine mereu cu lucruri muncite din greu, cu lucruri în care pune mult suflet. Este una dintre cele mai pricepute țesătoare tradiționale din țară”, a afirmat muzeograf Florentina Buzenschi, coordonatoarea proiectului Festivalul „Lada cu zestre”.

Ajuns la ediția a XVII-a, Festivalul „Lada cu zestre” pune în valoare varietatea îndeletnicirilor tradiționale. Sunt prezenți 50 de meșteri populari din renumite zone etnografice ale țării și din Republica Moldova.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments