Și în acest an, Premiul „Neculai Popa”, acordat pentru promovarea tradițiilor și artei populare românești, a fost decernat unui renumit meșter popular. Maestră în prelucrarea firelor și fibrelor textile, Cojocariu Aurica a primit anul trecut titlul onorific de Tezaur Uman Viu, în premieră pentru cultura tradițională din Botoșani.
„Mulțumesc tuturor celor care s-au gândit la mine. Particip cu mult drag la Festivalul Lada cu zestre de la Piatra-Neamț. Fosta mea învățătoare, Teodora Daniș, locuiește aici și am venit încă de joi și am stat la ea. La școala din satul Mihai Viteazu, comuna Ungureni-Botoșani, a predat 11 ani, ulterior s-a căsătorit și i-am pierdut urma. Peste ani, am aflat că locuiește la Piatra-Neamț și am dorit încontinuu să o revăd. Ea are 84 de ani și eu 72. Era iubitoare și răbdătoare. Vă rog să mă credeți, îi simt și acum căldura mânii cu care îmi purta creionul să scriu. E o legătură foarte strânsă între noi”, a spus câștigătoarea Premiului „Neculai Popa”.
„Prezență constantă la Festivalul Lada cu zestre, doamna Cojocariu Aurica a fost întotdeauna atașată de valorile tradiționale. Vine mereu cu lucruri muncite din greu, cu lucruri în care pune mult suflet. Este una dintre cele mai pricepute țesătoare tradiționale din țară”, a afirmat muzeograf Florentina Buzenschi, coordonatoarea proiectului Festivalul „Lada cu zestre”.
Ajuns la ediția a XVII-a, Festivalul „Lada cu zestre” pune în valoare varietatea îndeletnicirilor tradiționale. Sunt prezenți 50 de meșteri populari din renumite zone etnografice ale țării și din Republica Moldova.
Violeta MOȘU