Artistul fotograf Răzvan Voiculescu a lansat albumul „Bucătăria Hoinară se găteşte de plecare”, ultima parte a trilogiei care împletește gastronomia cu călătoria, în această după-amiază, și la Piatra-Neamț. Evenimentul de lansare a avut loc în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”. Primele două volume ale trilogiei se intitulează „Bucătăria Hoinară” și „Bucătăria Hoinară se întoarce”.


Răzvan Voiculescu a început munca la acest proiect în urmă cu 12 ani. Spune că tărâmul pe care l-a hoinărit vreme de trei albume are gust de pâine coaptă în cuptor cu lemne și suflet de poveste. A cunoscut o lume plină de comori, iar „Bucătăriile” sale nu au rețete, ci au povești fără sfârșit. „Ele sunt bine păzite de gardieni devotați autenticului și tradiției, eroii mei cărora le dedic un pic de imortalitate. Cu această a treia Bucătărie Hoinară, mă gătesc și eu de plecare, urmându-mi căutările mai bogat, mai întreg”.



Născut la București, Răzvan Voiculescu a emigrat la începutul anilor ’80 în Suedia, a studiat în Danemarca, a trăit la Paris, dar s-a întors în țara natală deoarece „pământul tău nu are egal”. Străbunicul său din partea bunicii a fost cunoscutul general Ioan Dragalina. „Rost” (trilogie), „Destine încrustate. Ţara Lăpuşului”, „România – ținuta umilă a splendorii”, „Dobrogea. Începutul lumii”, „Portița. Răscruce de țărm și tărâm”, „România în fotografii (ne)convenționale”, „Lumea e ca tandrețea unui nud” sunt alte titluri ale minunatelor albume de fotografie realizate de Răzvan Voiculescu.



„Prin aceste albume, Răzvan Voiculescu a realizat o introspecție în sufletul său, așa cum am auzit că mărturisea unor jurnaliști de seamă. Faptul că domnul Răzvan Voiculescu se află astăzi la Piatra-Neamț reprezintă o mare onoare pentru noi. Ne-am obișnuit ca în muzeu să aducem capodopere, să aducem patrimoniu din categoria tezaur. Și dați-mi voie să spun că Bucătăria Hoinară este un patrimoniu din categoria tezaur. Câteodată, dacă vă uitați atent la fotografiile sale, puteți spune că ați fost atins de un înger”, a menționat dr. Ciprian -Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț.
„Domnul Răzvan Voiculescu este una dintre persoanele deosebite pe care am întâlnit-o în calitate de muzeograf și-i mulțumesc fostului nostru coleg și prieten Ovidiu Cotoi, care ne-a facilitat întâlnirea cu domnia sa. Prin aceste albume, domnul Răzvan Voiculescu a făcut munca unui etnolog, a unui antropolog, fiind și un foarte bun documentarist, iar pentru noi și pentru generațiile viitoare aceste lucruri sunt foarte importante”, a spus muzeograf Florentina Buzenschi, coordonatoarea proiectului Festivalul „Lada cu zestre”.




Evenimentul, la care a participat și dr. etnolog Tinka Nyisztor, specialist în cultura alimentară a maghiarilor din Moldova, personaj din album, a mai cuprins proiecția scurtmetrajului „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, semnat de Adriana Lucaciu (fotograf și blogger) și Răzvan Voiculescu, și un recital susținut de Lorena Oltean, interpretă de muzici tradiționale și redactor muzical la Radiodifuziunea Română.
Violeta MOȘU