marți, octombrie 15, 2024
AcasăActualitatePaul Vasiliu, un profesor de neuitat

Paul Vasiliu, un profesor de neuitat

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, alături de Colegiul Național „Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț, a organizat evocarea profesorului de pedagogie Paul Vasiliu, la 100 de ani de la naștere, joi, 4 mai 2023, cu începere de la ora 12:00, în Sala Cupola.

Paul Vasiliu este un nume care nu se uită. A scris o pagină de aur în istoria acestor locuri, impulsionând dezvoltarea învățământului pedagogic și tehnic. Implicarea, căldura și dăruirea de sine îl așază pe profesorul de pedagogie Paul Vasiliu la loc de cinste în istoria învățământului nemțean”, a spus prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț.  

Invitații manifestării au fost prof. dr. Constanța Chelaru, directorul Colegiului Național „Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț, prof. Mihaela Gherghelescu, prof. Tatiana Donciu, prof. Silvia Vais, prof. Maria Uță, cercet.șt. Mihail Apăvăloae, formația de muzică folk a Colegiului Național „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț, prof. coordonator Paul Imbrea și interpretele de muzică populară Ana Maria Dandu (clasa a IX-a A) și Claudia-Rebeka Boboc (clasa a IX-a B).

Prof. dr. Constanța Chelaru, directorul Colegiului Național „Gheorghe Asachi”: „Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi în fața dumneavoastră, din recunoștință față de profesorul Paul Vasiliu, dintr-o profundă iubire față de modelul pe care domnia sa l-a oferit școlii, nouă profesorilor și celor care i-au fost elevi. Cultura și sufletul unei școli se leagă de eroii săi, eroi care sunt personalități marcante, modele reale pentru elevi și dascăli. Memoria noastră îl păstrează viu. Am avut deosebita onoare de a prelua ștafeta de la domnul profesor. Deși era pensionar, încă mai avea ore la noi la școală și în momentul în care eu am obținut postul la Colegiul Național Gheorghe Asachi, am preluat catedra de la domnul profesor. Blândețea domniei sale, delicatețea, finețea intelectuală, bunătatea și-au pus amprenta și asupra carierei mele ulterioare. Paul Vasiliu a fost un profesor care avea foarte multe de împărtășit și care a rămas cât a trăit alături de școală”.

Prof. Mihaela Gherghelescu: „Profesorul Paul Vasiliu mi-a fost un adevărat model. Ceea ce scrie un profesor pe tabla vieții nu poate fi șters, spunea domnul profesor. Amintirea sa pentru noi, foștii colegi, elevi, prieteni, cunoscuți, este cu adevărat de neșters. Mamei sale, Lucreția, cred că i-a datorat domnul profesor sensibilitatea, eleganța, curtoazia și stilul manierat de a se comporta permanent. A îmbinat foarte bine latura umanistă cu cea tehnică. A avut niște calități de excepție, calități pe care eu le consider ca fiind trăsăturile spiritului normalist: ținută științifică, ținută morală, înaltă cultură, rigoare, sensibilitate, dreapta măsură, corectitudine și peste toate acestea, iubirea față de elevi și atașament față de școală”.

Prof. Silvia Vais: „Interacțiunea mea cu domnul profesor Paul Vasiliu n-a fost nici ca fost profesor, nici în calitate de coleg de catedră. Nu ne-am intersectat deloc în școală, decât, poate, cu ocazia cercurilor pedagogice care au avut loc la Liceul Pedagogic. Dar a fost în sălile de spectacol și chiar aici, la Bibliotecă, când o persoană foarte dragă nouă, inginerul Valeriu Dâm, prezenta, săptămână de săptămână, dialogul artelor și audițiilor muzicale din cadrul Clubului de Joi. Avea o educație aleasă pe care n-am mai întâlnit-o și nu cred că o voi mai întâlni în zilele noastre”.

Prof. Tatiana Donciu: „Mi-a fost diriginte și vreau să vă spun că a fost un diriginte care se ocupa de noi din toate punctele de vedere. Îți dădea încrederea, îți dădea aripi, îți dădea curaj. Spunea: Nu există nu pot! Când am terminat liceul mi-a sugerat să dau admitere la Conservator. La 19 ani nu m-am dus, dar după ce am absolvit Academia Națională de Muzică din Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, ne-am întâlnit și m-a îmbrățișat de parcă eram copilul domniei sale. Atunci când am împlinit 18 ani – domnul profesor știa datele noastre de naștere – m-a întrebat ce am pregătit pentru ziua mea. Și am compus un cântec pe care nu l-am mai cântat de atunci niciodată și pe care am îndrăznit să-l cânt astăzi”.

Prof. Maria Uță: „Am fost din clasa a V-a elevă la Școala Normală. Clădirea, ca arhitectură, mi s-a părut rece, neprimitoare și incompatibilă unui copil de 11 ani. Dar această clădire n-am crezut niciodată că va fi atât de caldă în anii care au urmat. Ce a făcut-o atât de caldă, atât de primitoare? Colectivul de profesori în frunte cu Paul Vasiliu, Georgeta Grigoriu, Iuliu Buhăescu și ceilalți. A fost profesorul care ne-a învățat un lucru sigur: că nimeni nu poate să-și realizeze cultura profesională fără o riguroasă cultură generală. A constituit un liant între învățământul general și învățământul profesional care se dezvolta în progresie geometrică datorită extinderii industriei”.

Profesorul Paul Vasiliu a încetat din viață în ziua de 12 septembrie 2018, la vârsta de 95 de ani.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments