Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț a vernisat, în urmă cu o săptămână, o expoziție specială, „Pagini din istoria învățământului românesc“, cu manuale, rechizite, fotografii, diplome, distincții școlare pionierești din colecția Mugurel Roșu. Dedicat Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Profesorilor de Istorie din județul Neamț (APIN), reprezentată de prof. Elena Preda, inspector școlar de istorie la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, fondator APIN, și de prof. Cristiana Șoimaru, președinte APIN.
„Cartea, lectura, cunoașterea reprezintă o permanență în viața fiecărui individ, pentru că ne ajută să ne desăvârșim ca oameni. Rolul Zilei Internaționale a Cărți și a Drepturilor de Autor este punerea în valoare a creatorilor culturali. Este o expoziție inedită, o expoziție dedicată cărți, dedicată învățământului românesc. Astfel, putem reconstitui diferite etape ale învățământului românesc”, a spus prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene.
„Manualele școlare poartă amprenta epocii în care au apărut. Dacă veți compara un manual editat în perioada comunistă cu unul apărut în perioada interbelică, veți sesiza imediat diferențele, pentru că, într-adevăr, instituționalizarea învățământului a adus cu sine un nou mod de prezentare a manualului, dar a adus, mai ales, o nouă simbolistică”, a menționat prof. Elena Preda, inspector școlar al ISJ Neamț.
Pe Mugurel Roșu, pasiunea colecționatului l-a animat din copilărie. A început cu monede ieșite din uz și găsite prin sertarele părinților și bunicilor, iar în adolescență, fiind pasionat și de lectură și frecventând anticariatele, s-a îndrăgostit de cartea veche. „Cel mai vechi exponat al acestei colecții este un manual de gramatică din 1833, tipărit la Buda cu caractere chirilice. Colecția mai cuprinde manuale școlare din secolul XIX, unele întocmite de personalități de prim rang ale culturii românești, cum ar fi August Treboniu Laurian, Barbu Ștefănescu Delavrancea și Alexandru Vlahuță. Expun, de asemenea, un interesant caiet de notițe al unui elev, din anul 1892, care se remarcă prin caligrafia excepțională, rigoarea desfășurării subiectelor tratate, precum și starea deosebită de conservare. Printre exponatele mai noi se află abecedare, Cartea de onoare a Casei Pionierilor și Șoimilor Patriei Piatra-Neamț, diplome, premii școlare și distincții pionerești, fotografii cu elevi și profesori din diverse perioade ale învățământului, carnete de note, rechizite școlare și altele“, a precizat colecționarul Mugurel Roșu.
„Sunt foarte multe cărți, obiecte care merită văzute, merită simțite. Din păcate, hârtia este perisabilă și aceste cărți nu pot fi expuse decât în anumite condiții. Fiecare obiect are povestea sa și povestea merge mai departe datorită unor oameni pasionați ca domnul Mugurel Roșu”, a afirmat prof. Cristiana Șoimaru, președinte APIN Neamț.
Colecționarul Mugurel Roșu a donat Bibliotecii Județene două scrisori adresate de Iorgu Lalu și Alexandru Lupeanu cărturarului G.T. Kirileanu, cinci însemnări ale lui G.T. Kirileanu, care au caracter de jurnal, un manual de Istoria Românilor tipărit în anul 1936 la Roman și o icoană din perioada veche.
Expoziția „Pagini din istoria învățământului românesc“ poate fi vizitată până la mijlocul acestei luni.
Violeta MOȘU; Foto: Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț