joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitateIrina Maria Moldovan - „Incursiuni simbolice”

Irina Maria Moldovan – „Incursiuni simbolice”

Agenda culturală pietreană aduce în atenția iubitorilor de artă cele mai recente creații ale pictoriței Irina Maria Moldovan. Prima expoziție personală a artistei, „Incursiuni simbolice”, s-a deschis miercuri, 15 februarie 2023, la Galeria de Artă „Lascăr Vorel”. Evenimentul a generat un aflux de public atât prin calitate, cât și prin reacția entuziastă. Vorbitorii au remarcat talentul și pasiunea creativă a autoarei, dar și preocuparea ei pentru a-și defini o autentică identitate artistică. „Cei trei ani de master și lucru asiduu își spun cuvântul. Această expoziție, plină de simboluri și arhetipuri, prezintă lucruri de substanță, lucruri care îți dau de gândit”, a spus prof. Ștefan Potop, președintele U.A.P., Filiala Neamț.

Ca element de noutate, cele 25 de lucrări ale Irinei Maria Moldovan sunt găzduite de ambele săli ale Galeriei „Lascăr Vorel”. „Chiar titlul expoziției dezvăluie intenția autoarei de a-și orienta discursul după repere/semne sintetice și stilizate. Numai că Irina Maria Moldovan își exersează viziunea simbolică pe o suprafață mai largă, adică într-o ecuație care cuprinde atât abstractul, cât și figurativul. Astfel, dacă o serie de tablouri prezintă sau re-prezintă concepte generale, filosofice, mistice sau ezoterice, altele propun identități/imagini particulare, subiective care «instaurează» simboluri”, a menționat scriitorul și criticul de artă Emil Nicolae.

Despre talentul și sensibilitatea artistei a vorbit și prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. „Îmi mărturisesc emoțiile, bucuria, atât din postura de prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, cât și ca profesor coordonator la cursurile de masterat, specializarea pictură. Este o expoziție de mare complexitate și bogăție tematică. Trebuie să o felicităm pentru că a avut îndrăzneala, curajul, nu atât față de ceilalți oameni, cât față de propria conștiință, să urmeze studii aprofundate, după ani buni de proprie meserie. Și a făcut-o cu pasiune și maximă seriozitate. Irina Maria Moldovan a ținut mereu înăuntru ei pasiunea pentru artă, pentru pictură ca fiind ceva care trebuie ocrotit, păstrat. Ne bucură pe toți în seara aceasta cu un registru metafizic și cu un registru narativ, literar, încărcat de emoție, de interacțiune umană”.

Sunt profund recunoscătoare că ați venit într-un număr atât de mare. Cu inima plină de recunoștința, mulțumesc tuturor celor care m-au însoțit în călătoria mea simbolică. A fost o experiență minunată și emoționantă care mi-a umplut sufletul de bucurie și de speranță că arta poate face ca inimile noastre să tresară împreună. Voi purta mereu în amintire aceste momente unice. Doresc să-i amintesc pe toți oamenii dragi care au făcut posibilă ascensiunea mea: Radu Macavei, Mariana Papară, Ștefan Potop, Emil Nicolae, Cristian Mihăilă și, nu în ultimul rând, Cristian Ungureanu”, a afirmat Irina Maria Moldovan.

Reuniunea plastică a prilejuit și lansarea albumului de artă editat cu această ocazie, cu o prefață semnată de criticul Emil Nicolae. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul acestei luni.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments