duminică, decembrie 1, 2024
AcasăActualitate„Cultura sănătății“, cu Vasile Baghiu, la Biblioteca Județeană

„Cultura sănătății“, cu Vasile Baghiu, la Biblioteca Județeană

* Psihologul și scriitorul Vasile Baghiu va susține, săptămânal, o serie de prelegeri, workshop-uri și dialoguri * Prima întâlnire va avea loc joi, 22 septembrie 2022, începând cu ora 13:30, în Sala Cupola, și va avea tema „De ce este sănătos să citim?“

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează, sub genericul „Cultura sănătății“, o serie de prelegeri, workshop-uri și dialoguri susținute săptămânal de psihologul și scriitorul Vasile Baghiu, specialist în cadrul D.S.P., începând cu 22 septembrie 2022.

„Cultura sănătății“ este un proiect nou de educație pentru sănătate inițiat de D.S.P. Neamț și găzduit de Biblioteca „G.T. Kirileanu“, cu implicarea mediilor școlare, care se va desfășura la bibliotecă, la sediul central și la Filiala „Vasile Conta“ Mărăței.

Promotorul acestui proiect este psihologul și scriitorul Vasile Baghiu de la Direcția de Sănătate Publică Neamț (director: Radu Eugen Firăstrău), Compartimentul de Evaluare și Promovarea Sănătății (șef compartiment: dr. Daniela Marcoci).

Proiectul „Cultura sănătății“ are ca scop informarea elevilor, părinților, cadrelor didactice și a populației în general cu privire la conceptul de sănătate, nu numai în înțelesul lui de absență a bolii, ci mai ales de stare de bine, având mai multe aspecte principale: biologic-medical, psihologic, emoțional, social, profesional, cultural, spiritual, comunicațional etc.), cu determinanții sănătății (stilul de viață, moștenirea genetică, mediul, serviciile de sănătate etc.).

Informații vor fi oferite și în legătură cu o serie dintre cele mai importante valori ale vieții (onestitatea, prietenia, dragostea, familia, respectul, empatia, disciplina, curajul, educația, fair-play-ul cultura etc.), care, toate, au impact asupra relațiilor interpersonale, a climatului social și implicit asupra sănătății.

Scopul general al proiectului include, de asemenea, explorarea diverselor boli, a mijloacelor de prevenire și a stilului de viață sănătos în contextul vieții de azi.

În prelegerile-dialog susținute de Vasile Baghiu vor fi explorate teme legate de sănătate, cu deschidere pentru inter-disciplinaritate, precum și pentru dialogul narativ.

Scriitorul va avea uneori invitați speciali, specialiști și personalități din diferite domenii, pentru creionarea unei perspective holistice asupra sănătății, prevenirii îmbolnăvirilor, bolii și stilului de viață sănătos.

La activități vor participa elevi și profesori din Piatra-Neamț și județ. De asemenea, pot participa și sunt binevenite persoane de toate vârstele interesate de problematica sănătății și adoptarea unui stil de viață sănătos! Intrarea este liberă!

Prima întâlnire – în data de 22 septembrie 2022, începând cu ora 13:30, în Sala Cupola – va avea ca temă sănătatea lecturii și va răspunde la întrebarea „De ce este sănătos să citim?“. Printre alte câteva teme posibile mai sunt pregătite:  „De ce este sănătos să facem mișcare“, „De ce este sănătos să comunicăm cu semenii noștri?“, „De ce trebuie să ne verificăm sănătatea din când în când?“, „Depresia, o problemă serioasă de sănătate“, „Sentimentul de dragoste și sexualitatea în adolescență“.

Recomandările de lectură vor fi și de pe catalogul digital al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, https://bibgtkneamt.ebibliophil.ro/.

Vasile Baghiu

Inițiatorul proiectului, Vasile Baghiu (n. 1965), este scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor (1996-2017) și al PEN-Club, creatorul conceptului „himerismului poetic“. Lucrează în calitate de psiholog la Compartimentul de Evaluare și Promovarea Sănătății din cadrul D.S.P. Neamț, având formare în terapia narativă.    

A avut mai multe experiențe de muncă. A fost asistent medical la Sanatoriul TBC Bisericani, în laboratorul de toxicologie și în compartimentul de promovarea sănătății ale D.S.P. Neamț, într-un cabinet privat de cardiologie și – nu demult – într-un spital din Germania. Între 2014 și 2021 a fost profesor titular la catedra de nursing a Școlii Postliceale Sanitare din Piatra-Neamț. Având în paralel și o activitate de jurnalist, a fondat prima revistă de educație pentru sănătate din România, „Modus Vivendi“, din care au apărut, între 1997 și 2002, douăzeci de numere, a publicat numeroase articole pe teme medicale și din domeniul psihologiei în „Viața Medicală“ și a realizat săptămânal, între 2014 și 2015, emisiunea Est-TV „Cultura sănătății“.

Este autorul ghidului-manual „Teoria și practica nursing“ – șapte volume apărute până în prezent la Editura Cartea Medicală, instrument de lucru avizat și inclus în bibliografiile de specialitate pentru învățământul sanitar. Are în lucru un ghid-manual pe tema promovării sănătății în școală. 

De asemenea, a inițiat și susținut în școli, prin numeroase workshop-uri și prelegeri, proiectul „Sănătatea lecturii“. Scriitorul a publicat numeroase volume de poezie (între care „Gustul înstrăinării“, „Febra“, „Depresie“, „Respirație asistată“), o culegere de proză scurtă („Punctul de plecare“) trei romane („Ospiciul“, „Planuri de viață“, „Fericire sub limite“), este inclus în antologii și istorii literare importante și este prezent cu traduceri din opera sa în diferite spații culturale. A beneficiat de burse de creație în Germania, Elveția, Austria, Marea Britanie.

În ultimele luni a participat la câteva competiții de alergare și scrie în paralel un roman despre alergare și scris. Este căsătorit și are doi copii.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments