luni, septembrie 9, 2024
AcasăActualitateSoprana Anda-Louise Bogza - reveniri muzicale pe meleagurile natale

Soprana Anda-Louise Bogza – reveniri muzicale pe meleagurile natale

În prima jumătate a lunii iulie a acestui an, publicul nemțean meloman a avut ocazia de a o revedea la Piatra-Neamț pe cunoscuta și îndrăgita solistă de operă Anda-Louise Bogza, în două reprezentații de succes. Este vorba despre spectacolele Dialoguri lirice, care s-a desfășurat în Sala Rotonda a Teatrului Tineretului (7 iulie 2022), și despre cel de mai mare amploare (12 iulie 2022), care a avut loc în Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.

Dialogurile lirice au continuat în mod fericit Peisajele lirice – o apariție anterioară a sopranei Anda-Louise Bogza pe scena Teatrului Tineretului. De această dată, lirismul a fost reprezentat de alternanța pieselor muzicale excepțional interpretate, cu poeziile recitate cu multă emoție de actorii Nora Covali și Florin Hrițcu. Acompaniamentul la pian a fost realizat la un înalt nivel de profesoara și pianista Mihaela Spiridon, o bine cunoscută figură artistică a orașului nostru. A rezultat o atmosferă de înaltă distincție și respirație poetică, mult gustată de publicul rafinat al manifestării. Am ascultat o mare voce a operei europene, care a găsit timpul dar și plăcerea de a dărui concetățenilor din bogăția sa sufletească, prin intermediul universului muzical pe care îl stăpânește.

În al doilea spectacol, Anda-Louise Bogza a cucerit publicul, foarte numeros de altfel, printr-un program de lieduri și arii ale compozitorilor: George Enescu, Nicolae Bretan, Alfredo Cilea, Alfredo Catalani, Giacomo Puccini, Antonin Dvorak, Robert Schumann, Franz Schubert, Edvard Grieg, Georges Bizet, Leo Delibes. A fost un adevărat regal, în care am avut ocazia să admirăm arta în forma ei pură și să vibrăm de entuziasm și emoție.

Printre aplauze și felicitări am reușit s-o rețin câteva minute pe Anda-Louise, pentru a răspunde la câteva întrebări.

Ce au însemnat pentru formarea dvs. artistică două dintre elementele definitorii ale orașului nostru, și anume  Teatrul Tineretului și Festivalul Vacanțe Muzicale?

– Vacanțele Muzicale au reprezentat pentru mine o inspirație foarte puternică încă de pe vremea copilăriei, care a fost mult legată de acest festival. În acele timpuri, manifestarea era dedicată mai mult studenților și profesorilor lor universitari cum ar fi: Ion Baciu, Arta Florescu, Sofia Cosma, Dan Grigore, Ștefan Niculescu, Gabriela Marcovici, Dora David etc. Pe atunci, concertele erau orientate exclusiv pe stilul muzicii clasice, spre deosebire de perioada actuală când, în cadrul festivalului, se îmbină toate genurile, începând cu folclorul, continuând cu muzica clasică, ajungând până la pop, rock sau jazz.

 La Teatrul Tineretului părinții mei m-au dus încă de la vârsta de 2-3 ani, și pot spune că până în ziua de azi îmi face plăcere să intru în acest sanctuar cultural. Teatrul pietrean m-a format din punct de vedere artistic, pentru că aici au jucat mari actori, mulți performând apoi pe scene din București, unde îi întâlnesc când am recitaluri acolo. Toate acestea mă fac să am o mare afecțiune față de această instituție.

Cum percepeți orașul natal Piatra-Neamț, de fiecare dată când reveniți acasă?

Pot să vă spun că orașului Piatra-Neamț i se  potrivește pentru mine foarte bine apelativul de „Acasă”, pentru că aici m-am născut, aici îmi sunt rădăcinile și energia locului natal este foarte benefică pentru mine. Găsesc orașul plin de optimism și dinamism. La Piatra-Neamț am mulți prieteni, chiar mai apropiați decât cei din străinătate, prieteni pe care îmi face mare plăcere să-i revăd. Aici este un loc plin de viață, de energii vitale speciale, iar munții noștri și împrejurimile au un farmec unic în lume. Aceste motive mă fac să stau cât mai mult în Piatra-Neamț și să revin mereu.

Vă face plăcere să cântați în România?

Da, categoric, este o mare încântare pentru mine să cânt în România mea natală. De curând, am fost la Opera Națională Română București, unde am interpretat rolul Abigaille din cunoscuta operă verdiană Nabucco, dirijor Vlad Conta. În anii trecuți am mai fost invitată pe aceeași scenă pentru rolul Tosca, avându-l ca dirijor pe Tiberiu Soare. Sper să revin în România cât mai des și pentru alte concerte și spectacole, în orașe culturale precum Constanța, București, Brașov, Cluj, Iași, Timișoara. Cred că de acum înainte vor fi porțile larg deschise pentru cultură și nu vom mai întâmpina situații imprevizibile și neplăcute cum au fost pandemiile sau războaiele.

Sperând că Anda-Louise Bogza va reveni cât mai des pe meleagurile noastre, îi urăm succes în continuare și deschideri și oportunități peste tot în lume.

 A consemnat Gianina BURUIANĂ

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments