miercuri, noiembrie 13, 2024
AcasăActualitateSoprana Alexandra Grigoraș, pianista Mihaela Spiridon și Blue Drops, la Vacanțele Muzicale

Soprana Alexandra Grigoraș, pianista Mihaela Spiridon și Blue Drops, la Vacanțele Muzicale

Miercuri, 6 iulie 2022 – Sala Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, ora 18:00   

PORTRET DE ARTIST NEMȚEAN

Solistă, soprana ALEXANDRA GRIGORAȘ

La pian, MIHAELA SPIRIDON

În program, lieduri si arii din creația compozitorilor: Franz Schubert, Antonín Dvoŕak, George Enescu, Nicolae Bretan, Georges Bizet, Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini.

ALEXANDRA GRIGORAȘ

Născută la Piatra-Neamț, Alexandra Grigoraș, fiind îndrumată de apreciata profesoară Elena Botez, a absolvit, în 2011, Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, precum și Conservatorul Luigi Cherubini” din Florența, în 2016. În cadrul aceleiași instituții muzicale italiene, a obținut Masteratul, în 2019.

A participat la cursuri de măiestrei conduse de nume importante ale scenei musicale mondiale: Mirella Freni (2011), Stefania Bonfadelli (2015), Giulio Zappa (2016), Mariella Devia (2016 și 2019).

Are în palmeres o serie de premii importante, dintre ele detașându-se Premiul I și titlul de Cea mai bună soprană obținute la Concursul Internațional de Canto „Ferruccio Tagliavini” – 2017 (Graz, Austria), Premiul I la Concursul ASLICO „Per Giovani Cantati Lirici” – 2017 (Como, Italia),

Din 2015 activează ca solistă de operă.

Cea mai recentă aparție pe scena internațională a muzicii s-a consumat anul acesta, pe 8 aprilie, la Granada, în Spania, la Festivalul „Juventudes Musicales – «Manuel de Falla»”.

O lună mai devreme, în martie 2022, a interpretat, pe scena Teatrului „Colón” din Buenos Aires, rolul Mimi din opera „Boema”, de Giacomo Puccini. Atunci, Alexandra Grigoraș i-a avut parteneri de scenă, în rolurile principale, pe tenorul Rodolfo Galeano, baritonul Armando Noguera, soprana María Belén Rivarola, başii Emiliano Bulacios, Felipe Carelli, cu toții evoluând sub conducerea muzicală a dirijorului Alain Guingal.

MIHAELA SPIRIDON

MIHAELA SPIRIDON

Este absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, specializarea Pian principal, şi Doctor în Interpretare muzicală.

Pianist cu experimentată şi bogată activitate, susţine concerte şi recitaluri individuale sau camerale în compania unor nume consacrate ale artei interpretative europene şi este solicitată frecvent la diferite cursuri de măiestrie sau prestigioase competiţii europene, între care: Concursul Internaţional de Pian „Citta di Cantu”, Concursul Internaţional de Canto „Umberto Giordani” şi Concursurile Internaţionale de Vioară „Viotti”, „Rodolfo Lipizer” şi „George Enescu”.

Iniţiator şi fondator al Concursului Internaţional de Pian „Carl Czerny”, al Concursului Internaţional de Vioară „Ion Voicu”, este membru în diferite comisii de jurizare şi, în calitate de director artistic, coordonează programul Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”.

Manifestă o intensă preocupare pentru îndrumarea tinerilor muzicieni, discipoli ai săi fiind laureaţi la importante concursuri naţionale şi internaţionale, absolvenţi sau studenţi ai universităţilor de muzică din România, Grecia, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi Italia.

A publicat o serie de volume de specialitate: „Orizonturi ale pedagogiei muzicale – Metodologia studiului unui repertoriu pianistic”, „Wolfgang Amadeus Mozart – Sonatele pentru pian la patru mâini”, „Un pian, patru mâini şi trei clasici vienezi”, „Romantismul muzical oglindit în  pagini dedicate pianului la patru mâini”, Dacă era Miercuri, era Muzică”, „File din istoria Filarmonicii «Transilvania» din Cluj (1955-1989)”, „Douăzeci de ani de învăţământ superior muzical la Piatra-Neamţ (1998-2018)”.

Este conferenţiar universitar titular al Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, şi colaborator permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

***

Miercuri, 6 iulie 2022 – Piața Turnului, ora 21:00

SEARĂ DE BLUES  

BLUE DROPS

Soliști : BERTI BARBERA  

             NICU PATOI

Blue Drops se deschide către public. Cel mai bun produs de blues acustic apărut până acum în România, din partea a doi dintre cei mai titrați muzicieni: Berti Barbera și Nicu Patoi. Mai multe instrumente, stiluri și stări, doar doi artiști, o singură lume, aceea a sunetelor sincere și bine articulate. O delectare pentru orice iubitor de specialități muzicale, o bucurie pentru oricine primește divertismentul de calitate și arta muzicală cu deschidere. O performanță la nivel mondial.

„Nu suntem americani. Nu am vizitat această țară până acum, dar am ascultat-o pe tot parcursul vieții. Nu suntem nici «maeștri» văduviți de adulație, dornici de a demonstra măreție plebei. De ce blues, totuși, dacă nu suntem americani și nu am respirat niciodată aerul de acolo? Pentru că este muzica pe care o percepeți imediat, în timp ce noi putem da totul ca muzicieni. Pentru că prin emoții puternice, dureri de cap și inimă, dezamăgiri și revelații am trecut toți, dar poate nu am avut aceeași ocazie de a fi sinceri.

Suntem ca apa atinsă de o picătură albastră, infuzând muzica pe care o articulăm cu pasiune, prin dinamica emoției care ia atât de multe forme, în atât de multe feluri, de atât de multe ori. Blues-ul e cât se poate de real, forma lui simplă oferă libertate expresiei, ne dă ușurința de a fi direcți, intenși și coerenți, mai ușor de înțeles. Piesele sunt diferite, pentru că noi suntem diferiți, sunt atâtea tipuri de blues pentru că există multe tipuri de oameni. Acesta este omagiul nostru adus muzicii care a venit ca un sprijin în multe momente dificile de-a lungul vieții, este lumea noastră reală, locul în care putem fi noi înșine. Fiecare piesă are propria estetică, primind o abordare care ne-a făcut să studiem stiluri și tehnici, pentru o muzică limpede și vie.”

BERTI BARBERA

NICU PATOI si BERTI BARBERA

Este cunoscut ca un artist cu un stil aparte, care acoperă o arie variată de stiluri musicale, de la Jazz, trecând prin Blues, spre muzica Rock. Născut la Rădăuți (Suceava), în 27 ianuarie 1972, Berti Barbera descoperă lumea muzicii de mic copil. Rând pe rând, până în anii studenției, ia contact cu chitara, cu tobele, muzicuța, în același timp consolidându-și stilul vocal.

„Momentul «Taverna» mi-a adus cea mai largă expunere, ajutându-mă să folosesc ceea ce am învățat până în acel moment și să cunosc cea mai mare parte a oamenilor valoroși din jurul meu. De asemenea, cele două turnee alături de «Timpuri noi», anul în care am fost împreună cu «Proconsul» și proiectele alături de «Platonic Band», «4Given» sau «13» mi-au dat ocazia de a folosi aproape tot arsenalul acumulat până atunci.”

NICU PATOI

A mai cântat (alături de Berti Barbera) la „Vacanţe Muzicale”, este unul dintre puţinii chitarişti autohtoni cu polivalenţă stilistică remarcabilă. Construieşte sonorităţi surprinzătoare, indiferent de genul pe care îl abordează. Este un muzician rafinat, apreciat pentru proiectele sale artistice, un „trotter” al stilurilor adaptate chitarei.

(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments