sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăActualitateZiua Națională a Lecturii, la Biblioteca Județeană

Ziua Națională a Lecturii, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a sărbătorit Ziua Națională a Lecturii, împreună cu numeroși participanți, marți, 15 februarie 2022, prilej cu care au fost oferite copiilor de la C.S.E.I. „Alexandru Roșca“ Piatra-Neamț cărțile donate de angajați ai Primăriei Piatra-Neamț și de alți oameni de bine.

Astfel, la Secția de carte pentru copii & Ludoteca „Ion Creangă“ a fost dezbătută tema „Care sunt beneficiile lecturii“ împreună cu elevi de la Școala Gimnaziala nr. 3 Piatra-Neamț și prof. înv. Anca Iorga. Pentru aprofundare au fost vizionate filmele educative „Cum ne dezvoltă cititul creierul?“ și „Cum să citești mai rapid și mai mult?“. Au urmat lectură individuală și în echipe de câte doi, precum și experimentul „Câte cuvinte citești pe minut“, cu cronometrare individuală.

Următorii participanți au fost cei de la Grădinița Școlii Gimnaziale „Nicu Albu“ Piatra-Neamț, grupa mijlocie „Piticoții“, împreună cu prof. înv. Miluța Cristal, care au desfășurat atelierul de lectură „Cum să fii mai bun?“ și un recital de poezii și cântece de primăvară.

Un alt atelier de lectură, „Povești cu tâlc“, precum și jocul educativ pentru stimularea imaginației și creativității „Să inventăm povești“ au fost susținute de elevi de la C.S.E.I. „Alexandru Roșca“ împreună cu prof. înv. Oana Doru.

În Sala Cupola, Ziua Națională a Lecturii a fost sărbătorită împreună cu tineri de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza“ Piatra-Neamț, clasa a XII-a E și clasa a X-a C, însoțiți de profesoarele Gianina Buruiană și Maria Tudor. După lecturi din cărțile preferate, a fost provocată o dezbatere despre ce înseamnă lectura bună.

La Filiala „Vasile Conta“ Mărăței au fost derulate mai multe proiecte cu parteneri de la Școala Gimnazială „I. Gervescu“ Săvinești, Școala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa“ Girov, Școala Gimnazială nr. 1 Dumbrava Roșie (prof. Mihaela Zânica), Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc“ Piatra-Neamț (prof. înv. primar Antonița Ionel); Liceul Teologic Ortodox „Sf. Împ. Constantin și Elena“ Piatra-Neamț (bibliotecar Claudia Mihaela Rusu, prof. înv. primar Mioara Costin și prof. Oana Antal) și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ (prof. Monalisa Simion). Au citit on-line elevii Cristina Țăruș (schița „Repaos duminical“ de I.L. Caragiale) și Dumitru Crețu („Interviu cu Zoe Cantazino“ de Tita Chiper).

În vizită la Filiala „Vasile Conta“ a venit un grup de elevi din clasa a X-a, sub coordonarea profesoarei Anca Pavel.

Și la Punctul de lectură și împrumut din cartierul Speranța au avut luni, 14 februarie, ateliere de lectură, cu participarea copiilor din zonă.

Ne-au onorat cu prezența reprezentanți ai administrației județene și locale, respectiv doamna vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț Mădălina Ciubotaru și primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea.

De Ziua Națională a Lecturii rememorăm că prin lectură se transmite memoria colectivă a omenirii, de aici și marea apreciere de care cartea și lectura s-au bucurat încă de la începuturi. Probabil nu există alte lucruri sau fenomene care să fi fost mai elogiate decât cartea și puține sunt marile personalități care să nu fi pătruns în marile valori, ascunse printre pagini și să nu fi trimis mesajul acestei prețuiri către urmași.

Există mai multe vârste ale lecturii, fiecare cu farmecul, beneficiile și provocările sale, care se dezvoltă odată cu maturizarea fiecărui cititor, și care, se dezvăluie de fiecare dată acestuia într-o altă lumină a gândirii.

Lectura este un proces de comunicare, de transmitere de informații prin intermediul unui text, ce presupune și înțelegerea acestuia, reflecția, decodarea mesajului și interpretarea lui“, a precizat Mihaela Mereuță, manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments