„Talentata violonistă Sara Stroici, absolventă a Liceului de Arte „Victor Brauner“ și a Universității de Arte „George Enescu“ Iași, bursieră la „Joseph Haydn“ Konservatorium, Eisenstadt, Austria, doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București, revine cu drag la Piatra-Neamț, ori de câte ori are ocazia. În martie 2019, a acceptat invitația de a cânta împreună cu prof. drd. Adrian Stroici, la concertul „Elevii noștri de ieri, artiști ai lumii de astăzi!”, alături de Luiza Zan, Albert Tajti, Ciprian Iacob, Alma Boiangiu, Mădălina Luca și Radu Vâlcu, la Cinema „Mon Amour“.
De data aceasta, Sara nu doar că a revenit cu entuziasm, energie și drag pentru instituția în care s-a format, ci a adus și un invitat de seamă, pianista Andreea Dobia, absolventă a Liceului de Muzică „George Enescu“ din București, care s-a făcut remarcată prin concerte și recitaluri la nivel național și internațional. În prezent este pianist acompaniator la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“ din București și doctorand în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.
Organizatorii recitalului „De necuprins“ s-au bucurat de colaborarea cu Brândușa Balan, regizor, care a creat armonia muzică-imagine. Partea tehnică și fotografiile au fost asigurate de Adrian Ciupercă.
Teodor Petru Moldovan, reprezentantul Tele M Neamț, a fost partener media al evenimentului.
Data aleasă de Sara pentru recitalul cu un repertoriu complex, 13 februarie, l-a transformat într-un cadou muzical oferit nu doar publicului nemțean, ci și doamnei Maricica Gheorghieș, profesoara care i-a deslușit tainele interpretării instrumentale, cu ocazia zilei de naștere.
Vineri, 14 februarie, cele două artiste au susținut cursuri de măiestrie pentru vioară, pian și muzică de cameră cu nouă tineri muzicieni. A fost o experiență benefică și pentru învățăcei și pentru profesori, care au fost alături de ei. Pentru Sara și profesoara ei, momentul a adus emoție, pentru elevi, noi abordări și dorința de a continua astfel de cursuri.
Cele două evenimente artistice propuse melomanilor, elevilor, profesorilor vor continua în data de 23 martie cu o conferință a domnului prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, asupra căreia vom reveni cu detalii” – prof. Carmen-Elena Corlățeanu, directorul Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț.
„Emoția de a cânta Acasă nu poate fi descrisă în cuvinte. Colaborarea cu pianista Andreea Dobia a fost primul imbold în creionarea proiectului „De necuprins”. Am dorit să oferim sprijin și impulsionare tinerilor artiști prin ambele părți ale proiectului, atât prin concert, cât și prin cursurile din ziua următoare. Dorința de a ajuta publicul la o mai bună înțelegere a muzicii ne-a condus spre colaborarea cu regizorul Brândușa Balan pentru realizarea proiecțiilor video desfășurate în timp real. Conceptul sincretic a avut ca element cheie „iubirea” surprinsă în orice ipostază, în cea mai pură formă. Colectivul Liceului de Arte „Victor Brauner”, publicul de joi seară, dar și elevii participanți la cursuri mi-au reconfirmat speranța în dragostea nemțeană pentru artă, pentru muzică în mod special. Aici e scena unde sunt acasă” – Sara Stroici, doctorand al Universității Naționale de Muzică București, îndrumător – prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu.
„Experiența întâlnirii cu elevii și profesorii Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, în cadrul proiectului „De necuprins”, alături de violonista Sara Stroici, este confirmarea speranței mele că, în noua generație, muzica de calitate va dăinui. Valorile pe care profesorii le transmit copiilor, talentul și munca lor au nevoie de recunoaștere, de vizibilitate, de resurse umane și financiare pentru a-și putea atinge obiectivele. Mă onorează și mă responsabilizează prezența în acest spațiu cultural – educațional și mă alătur din toată inima celor care îi susțin. Sunt minunați și merită!” – Andreea Dobia, doctorand al Universității Naționale de Muzică București, îndrumător – prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu.
„Un repertoriu complex abordat cu emoție de Andreea Dobia – pian și Sara Stroici – vioară. O suită vizuală ce a fost redată în timp real pentru această partitură atât de pătrunzătoare. Abia aștept să redau imaginea așa cum am proiectat-o în timpul de coacere a acestui concept „De Necuprins”. Vă sunt recunoscătoare că m-ați invitat în lumea muzicii cu elemente filmice, vizuale. Adi Ciupercă, din suflet îți mulțumesc că ai avut curajul și bucuria să te alături tehnic acestui drum… „De Necuprins” – Brândușa Balan.
„De necuprins” în condei… un răsfăț, o încântare, o delectare pentru privitor și ascultător! Din suflet pentru suflet… reverberații cu iz de frumos, înălțător, demn și curat. Bucurie, inocență, meditație, suspans, contemplare, melancolie, tensiune, visare, emoții, sentimente, vibrații ,trăiri, tablouri „de necuprins” în cuvinte… Am surprins din „necuprins”, frânturi și crâmpeie de viață, în ritmul sufletului nostru și al muzicii, într-o interpretare de excepție, de maxim rafinament și sensibilitate umană!” – Simida Gherghe, profesor de pian la Liceul de Arte „Victor Brauner”.
„Un concert născut din dragoste pentru muzică, din dragoste pentru artă, din iubire pentru tânguitoarea vioară și maiestosul pian. Compozitori celebri care nu pot fi decât mândri pentru frumoasa interpretare a solistelor! Compozitori care dăinuie veșnic prin astfel de interpretări! Mulțumesc, în numele tuturor elevilor, pentru o viață închinată muncii de a aduce desfătarea artistică în sufletul tinerilor muzicieni. Deși aș fi vrut să fac mai mult, mai multe… mâinile mele încă nu ascultă cum să mângâie vioara, arcușul, funcție de partitură și necesitatea poziției corecte. Sara știe secretul și ne-a împărtășit și nouă ceea ce poate, cândva vom putea să atingem și noi această perfecțiune. Mulțumesc, Sara! Vocabularul meu e prea sărac pentru a vorbi despre artiști ca tine! M-am străduit cât am putut să redau o fărâmă din ceea ce simt…” – Inge Olaru, clasa a VIII-a Muzică, Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț.
Afișele, programul de sală, regie: Brandușa Balan; Fotografii: Adrian Ciupercă
(Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț)