Adrian-Pavel Sandovici, îndrăgitul profesor de limba engleză de la Colegiul Național „Petru Rareș”, în prezent pensionar, a lansat marți, 26 noiembrie, volumul „Liceul „Petru Rareș” Piatra-Neamț, o istorie de 150 de ani”. Apărută la Editura Cetatea Doamnei, lucrarea numără 740 de pagini.
Profesorul Sandovici a început să scrie această documentată și consistentă carte în urmă cu 7 ani. „Din 1 octombrie 2012 m-am așternut pe treabă și, cu străduință, am început să adun informații cât mai multe și cât mai precise, după un plan ce avea să fie modificat în mai multe rânduri, în funcție de ceea ce găseam sau nu în documentele cercetate”.
De-a lungul scrierii, autorul a descoperit și multe lucruri contradictorii, ideea de monografie dispărând treptat din planurile sale. „Datele peste care am dat în documentele din arhive, și ele unele contradictorii sau incomplete, m-au pus în imposibilitatea de a realiza o adevărată monografie a liceului. Așa s-a ajuns la această istorie a celor 150 de ani și, pentru că și aceasta poate fi completată cu multe, foarte multe alte componente, am decis să o numesc „o istorie de 150 de ani”.

Profesorul Sandovici a adus calde mulțumiri și sinceră recunoștință tuturor celor care i-au dat o mână de ajutor la redactarea cărții, între ei aflându-se regretatul prof. Paul Vasiliu, ing. Petru Diaconescu, ing. Dragomir Romanescu-Țifescu, ing. Corneliu Țară-Lungă, ing. Dan Niculescu, ing. Mircea Xantulis, prof. Mihai-Emilian Mancaș, prof. univ. Ștefan Cazimir, cercetător dr. Virgiliu Mihailescu-Bîrliba, prof. univ. dr. Dan-Mircea Borș, prof. Neculai Vasiliu, prof. Mircea Iov, șef lucrări Maria Capșa Borș, prof. Elena Popa-Burcă, prof. Maria-Magda Sandovici, prof. Nicolae Dumitrașcu, prof. Ilie Popescu, ec. Ioan Sandu, ec. Marius Hușanu, medic Dan-Nicolae Caisân, jurnalist Teodor Iftime, prof. Livia-Anemarie Vaculik, bibliotecara Elena V. Popa, secretarele Valerica Mareș, Claudia-Magdalena Roșu și Cristina Arnăutu.
„Nutresc speranța că informațiile adunate în paginile cărți să împlinească dorința celor interesați să afle mai multe despre viața din primii 150 de ani, pe care-i împlinește liceul la 27 noiembrie 2019. Urez cititorului liniște și lectură plăcută, rugându-l în același timp să ierte pe autor dacă unele pasaje par poate plicticoase. Istoria nu-i întotdeauna pe placul oricui!”, a mai spus Adrian-Pavel Sandovici.

Tot marți, 26 noiembrie, s-a relansat și volumul al doilea din trilogia „Zilele” de Mihai-Emilian Mancaș, profesor, scriitor şi om de cultură, director în funcție la aniversarea celor 100 de ani (1969). Din motive medicale, domnia sa nu a mai putut ajunge din Franța, însă a fost prezent în cancelaria liceului printr-o intervenție video realizată prin Skype.

„Cel mai important eveniment actual din România? Este sărbătorirea Colegiului Naţional Petru Rareş din Piatra-Neamţ, la împlinirea a 150 de ani. Timpul trece, iar profesori de fizică şi ingineri au ieşit din acest Colegiu pe bandă rulantă. Preşedinţii de republică, miniştrii etc. sunt nişte slujbaşi de stat despre care, peste 150 de ani, nimeni nu va şti nimic, în vreme ce Colegiul Naţional Petru Rareş va fi în fiinţă, glorios în cultura României. Prin urmare VIVAT, CRESCAT, FLOREAT NATIONALIBUS COLLEGIUM PETRU RAREŞ – PETRODAVENSIS!”, a declarat profesorul Mancaș.

S-au mai lansat: „Oamenii Rareșului” – volum aniversar, Anuarul Colegiului și Revista „Flori de munte”.

Violeta MOȘU; Foto: Ioan Clopoțel