luni, septembrie 9, 2024
AcasăActualitateEpilog la Zilele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, ediția 2019

Epilog la Zilele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, ediția 2019

Ediția 2019 a Zilelor Bibliotecii „G.T. Kirileanu“ Neamț s-a încheiat vineri, 15 noiembrie, după ce au fost parcurse cele peste 25 de evenimente culturale, profesionale și educative. Acestea au cuprins lansări de carte și conferințe, în ambianța salonului de prezentare de carte, expuneri de produse, accesorii și consumabile pentru biblioteci, expoziții de pictură, un târg de științe destinat elevilor, sesiuni de comunicări științifice profesionale, la care au participat numeroși manageri și bibliotecari de la bibliotecile publice din țară și din Republica Moldova.

Evenimentele organizate cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene «G.T. Kirileanu» Neamț s-au desfășurat sub semnul Anului Cărții în România și coincidența face ca, noi, aici, în Neamț, să marcăm și 150 de ani de lectură publică. Astăzi, bibliotecile publice și-au asumat un rol activ în afirmarea tradițiilor și valorilor locale. Politicile culturale trebuie să devină o componentă cheie a strategiei de dezvoltare comunitară. Este o mare bucurie pentru noi că ați venit într-un număr așa de mare pentru a ne fi alături fapt pentru care vă mulțumim“, a precizat Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene  „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Ne bucură faptul că, alături de breasla bibliotecarilor din țară, au fost prezente atât de multe persoane care onorează aceste manifestări culturale, profesionale și educative. Am avut un schimb de bune practici, am putut învăță fiecare de la fiecare și astfel vom putea duce către comunitățile noastre reușitele fiecărei biblioteci. Este un lucru esențial, deoarece numai prin acest mod, bibliotecile s-au putut adapta 3.000 de ani la necesitățile comunităților pe care le deserveau. Vivat, crescat, floreat, la 150 de ani de la debutul lecturii la Piatra-Neamț!“, a spus Dragoș Adrian Neagu, manager al Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila și vicepreședinte A.N.B.P.R.

Neamțul, Gorjul sunt județele care au o echipă foarte bună de bibliotecari. Să nu uităm că oamenii sunt cei mai importanți într-o structură de acest fel.  La Mulți Ani și felicitări pentru tot ce faceți!“, a transmis și dr. Daniel Nazare, manager al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov.

Printre invitații de marcă ai Zilelor Bibliotecii s-au numărat academicianul Mihai Cimpoi și prof. univ. dr. Magda Ciopraga, fiica academicianului Constantin Ciopraga.

Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea cu cititorii dumneavoastră. De fapt, eu sunt om de bibliotecă. Sunt un cititor al tuturor bibliotecilor din România, începând cu cea a Academiei Române. Îmi pare bine că aveți o clădire impunătoare și o echipă valoroasă”, a declarat Mihai Cimpoi.

Cum era de așteptat, expoziția de pictură „Dan Cepoi – 70 de ani de la naștere“ a stârnit un interes deosebit, numeroși oameni de artă fiind prezenți la vernisaj. Cele 20 de lucrări expuse au făcut parte din colecțiile particulare Elena și Vasile Pleșca, Nicu Gherasim, Mircea Zaharia, Tincuța și Emil Neagoie, Denisa Mihaela Doroftei, Anca și Dan Catană.

Dan Cepoi a fost un om tumultuos, vulcanic, un om care a căutat cu foarte multă sete ceva. Temele pe care ni le propune sunt deosebit de consistente, bogate”, a menționat preotul Dorin Ploscaru.

Pictorița Mihaela Gheorghiță Pravicencu a copilărit cu Dan Cepoi. „Era tumultuos, era aprig, și, în același timp, își acoperea sensibilitatea, să nu i-o știe nimeni. Și poate, din cauza aceasta, a plecat mai devreme. Să-l odihnească Dumnezeu acolo unde este, să aibă parte de culori frumoase, de nimbi de lumină, așa cum în toate lucrările lui apare această boare de lumină care, de fapt, era sufletul lui”.

Ideea principală din lucrările lui Dan Cepoi este tema apariției vieții pe pământ. Mă bucur că am putut să contribuim și noi la această expoziție frumoasă dedicată memoriei sale”, a adăugat și Elena Pleșca, colecționar de artă.

Cu ocazia Zilelor Bibliotecii, pr. prof. Vasile Păvăleanu, paroh al Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, a lansat cartea „Viața Cuviosului Părinte Justin Pârvu. Volumul al II-lea: 1964-1991”.

Acest al doilea volum înfățișează viața Sfinției Sale de la eliberarea din închisoarea Periprava, în 1964, până la întemeierea Mănăstirii Petru-Vodă și strămutarea sa în preajma satului natal, și anume în luna mai a anului 1991. Pentru realizarea acestui volum, am folosit documente de la CNSAS, din arhiva mănăstirilor Secu și Bistrița, amintirile Părintelui consemnate de ucenicii săi, la care am adăugat propriile amintiri, ca unul ce am fost în preajma Sfinției Sale în această perioadă”, a relatat părintele Păvăleanu.

Ultima zi a manifestărilor a fost dedicată unei suite de lansări de carte: „ABCDOGA – Un destin în Do Major“ de Larisa Turea, volum prezentat chiar de autoare. Tot Larisa Turea a prezentat și cartea „Panorama comunismului în Moldova sovietică“ (editor: Liliana Corobca), apărută anul acesta la  Editura Polirom din Iași, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Vă felicităm pentru aceste manifestări de mare căldură sufletească pe care le-ați organizat. Îmi face o mare plăcere să mă aflu la Piatra-Neamț. Am mai fost aici în urmă cu 22 de ani când am participat la Festivalul de Teatru. Eu sunt secretar literar la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Încercăm să promovăm prin teatru cultura din Basarabia și îmi face mare plăcere să vă anunț că, în zilele de 24 și 25 ianuarie, vom fi în turneu la Iași, cu un spectacol de mare răsunet: „Dosarele Siberiei”, a specificat Raluca Turea.

Cu acest prilej, s-au lansat și publicațiile editate de Biblioteca Județeană: „Maluri de Prut“, volumul al III-lea, „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte”, volumul al II-lea, și bio-bibliogafiile „G.T. Kirileanu” și „Veronica Micle”.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments