La început de an şcolar, doi talentaţi elevi nemţeni, membri ai Cercului de Pictură II din cadrul Palatului Copiilor din Piatra-Neamţ, coordonat de prof. Cristina Petrariu, au primit două distincţii importante pentru înalta ţinută a lucrărilor realizate, precum și invitația de a participa, în perioada 7-16 octombrie, la prestigiosul Festival Internaţional de Artă pentru copii „XX th INTERNATIONAL MEETING OF JUVENILE ART”- Evora, Portugalia 2019.
Miruna Ioana Morţe și Laurențiu Emanuel Păr sunt de 10 ani elevii profesoarei Cristina Petrariu la Palatul Copiilor, timp în care s-au distins prin premiile pe care le-au obţinut şi prin volumul uriaş de muncă depus la Palat, la Atelierul de Arte din cadrul Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”, unde sunt membri de foarte mult timp, şi la Liceul de Arte „Victor Brauner” , ei fiind colegi în clasa a X-a.
Cei doi elevi au fost selectați să participe la festival dintr-un număr de 14 elevi coordonați de către profesoara lor de la Palatul Copiilor, care au obținut premii la ediţia precedentă a concursului internaţional din Portugalia (Miruna Ioana Morţe – medalie de aur, Laurențiu Emanuel Păr, Popa Teodora şi Vasiliu Anda – medalie de argint, Tatulea Alexandra, Munteanu Maria Alexandra, Morţe Maia, Lecușescu Larisa, Iliuţă Matei, Cruşitu Sabina, Constantin Flavia, Cazan Giorgia Aurora, Bîrsan Teodora, Mihai Anasatasia – Menţiuni de onoare).
În semn de preţuire a efortului participanţilor şi a elevilor premiaţi, organizatorii concursului – Consiliul Municipalităţii din Evora, Departamentul Regional de Cultură din Evora, Fundaţia „Eugenio de Almeida” şi Fundaţia Culturală „TEOARTIS Gallery” -, au invitat ţările câştigătoare, la premierea oficială care a avut loc în incinta Primăriei oraşului Evora, luni 7 octombrie 2019. Au fost prezenţi elevii câştigători, însoţiţi de profesorii lor, din următoarele ţări: Portugalia, Rusia ( Moscova şi Novosibirsk), Slovenia, Hong Kong, Israel, Turcia, Ucraina, Egipt, Bulgaria și România.
După ce au fost premiaţi pentru lucrările expediate la concurs, cei peste 50 de elevi câştigători, aparţinând unora dintre cele mai prestigioase şcoli de artă, licee, cluburi şi ONG-uri din întreaga lume, au fost invitaţi să participe la o tabără de creaţie plastică care a durat 7 zile. În acest răstimp, tinerii artişti au surprins în creaţiile lor, pictând în plein-air, în tehnici ale desenului, graficii şi picturii, fragmente din istoria oraşului vechi Evora reprezentând vestigii romane, poduri, clădiri, viaducte, stradele, biserici şi pieţe.
De asemenea, gazdele au organizat vizite în oraşele Nazare, Bathalia, Monsaraz şi Fatima, locuri în care elevii au luat contact cu particularităţile arhitecturale ale stilului gotic manuelin şi au realizat in situ schiţe de peisaj şi detalii de arhitectură.
La sfârşitul taberei, s-au premiat cele mai bune lucrări realizate pe parcursul celor 6 zile, iar România a mai înregistrat o victorie frumoasă, obţinând două distincţii preţioase.
Elevul Laurenţiu Emanuel Păr a obţinut cu una dintre lucrările sale de grafică Menţiunea de onoare la secţiunea individual, grupa de vârstă 15-18 ani. Aceeasi distincţie – Menţiune de onoare, a obţinut şi eleva Miruna Ioana Morţe, la secţiunea individual (pictură), tot la grupa de vârstă 15-18 ani.
În ultimii 10 ani, elevi cu vârste cuprinse între 6-19 ani, coordonați de prof. Cristina Petrariu, au obținut peste 500 de premii la prestigioase competiţii internaţionale de artă plastică destinate elevilor, contribuind la expunerea pozitivă a Palatului Copiilor şi a educaţiei artistico-plastice românești, a oraşului nostru, dar şi a ţării, promovând valorile culturii tradiţionale și a istoriei noastre.
Exact acest argument, coroborat cu prezentarea impecabilă a portofoliilor elevilor pe care îi coordonează şi cu cv-urile impresionante ale acestor tineri artişti aflaţi la început de drum profesional, a determinat juriul unei foarte prestigioase manifestări artistice internaţionale să ia o decizie foarte importantă.
Astfel, urmărind activitatea didactică internaţională şi premiile pe care le-au obţinut în decursul timpului şi evaluând portofoliile elevilor săi, juriul Art Next Expo (Hong Kong) a decis ca România să fie reprezentată la acest excepţional eveniment global, în perioada 30 octombrie -6 noiembrie 2019, de prof. Cristina Petrariu, împreună cu Miruna Ioana Morţe şi Laurenţiu Emanuel Păr.
Art Next Expo a fost fondat în 2015 fiind singura expoziţie bienală şi târg de artă internaţional pentru tinerii artişti emergenţi din întreaga lume. Evenimentul pune faţă în faţă cei mai valoroşi tineri artişti ai momentului de pe tot mapamondul, curatori şi colecţionari de artă. În 2017, evenimentul, organizat de guvernul din Hong Kong, a cuprins 100 de tineri artişti selectați din 19 țări. Ediţia acesta este organizată de guvernul din Hong Kong în parteneriat cu Academii de artă, Galerii şi consulatele țărilor participante, precum și cu muzee de prestigiu din întreaga lume.
„Sunt rare situaţiile în care m-am simţit mai apreciată profesional decât acum. Acestă invitaţie de a reprezenta România la Art Next Expo din Hong Kong, reprezintă pentru mine confirmarea internaţională la cel mai înalt nivel al pregătirii şi muncii mele cu elevii pe care îi coordonez. Toamna se numară bobocii, şi, deşi nu sunt încă (sper…) ajunsă în toamna vieţii profesionale, sunt la un frumos moment de bilanţ. Rezultatele acestor copiii mă asigură din nou ca fac ceea ce trebuie, că fac bine ceea ce fac, cu sacrificiile inerente, în fiecare zi, că efortul meu contribuie încă puţin la o imagine pozitivă a României în lume. Acum este momentul în care demonstrăm încă o data, că România nu este doar țara dublelor standarde, o ţară de mâna a doua, a coruţiei şi a ignoranţei. Acești copii sunt cei mai patrioţi români pe care îi cunosc, pentru că reprezintă o Românie care stă dreaptă, cu fruntea sus, datorită rezultatelor lor excepţionale, datorită sacrificiului lor zilnic, contorizat în multe ore de muncă, în renunţări , în decenţă şi bun simţ.
Doresc să mulţumesc public tuturor celor care ne-au stat alături , tuturor instituţiilor şi persoanelor care ne-au sprijinit, şi celor care ne-au pus piedici- pentru ca asta ne-a făcut mai puternici. Doresc să îi felicit pe toţi colegii mei dascăli care îşi fac impecabil datoria, împlinindu-şi vocaţia şi construind generaţii valoroase de tineri. An de an facem împreună sculptură socială, modelând caractere şi ridicând standardele profesionale. Lucrez din 1998 şi am avut bucuria şi sansa de a-mi vedea elevii urcând pe scene prestigioase din toată lumea, pentru a primi distincţii foarte valoroase, de la Toronto şi Cannes (Tudor Vladimir Panduru), şi până la Hokuto, Japonia (Bianca Bolum, Miruna Stîngu).
Nu vreau să fac vreo greşeală şi să uit pe cineva, dar e obligatoriu să menționez măcar câteva dintre numele elevilor mei cu care am lucrat la un moment dat şi care au avut rezultate de excepție:
Tudor Vladimir Panduru, Andrei Nuţu, Andreea Lemnaru, Ana Maria Lemnaru, Anna Mihaela Grozavu, Bogdan Ciurezu, Ştefan Arădăvoaicei, Alexandra Creţu, Anca Mitroi, Catrinel Vişan, Gina Lupaşcu, Maria Luiza Bălan, Carrina Roşu, Theodora Musceleanu, Diana Gripcă, Delia Ciubotaru, Andreea Oprea, Ilinca Filip, Andrei Lungu, Bianca Bolum, Miruna Stîngu, Sebastian Bumberică.
Unii dintre ei sunt acum pe punctul de a finaliza studiile liceale, alții sunt studenți sau deja absolvenţi de academii de artă din ţară si străinătate, de masterate în pictură, arte decorative sau cinematografie, sunt doctoranzi în domeniul ilustrației, lucrează în diferite domenii ale artei sau în arii conexe … alţii s-au retras în sihăstrii, ca să se roage pentru noi toți.
Indiferent de calea pe care au urmat-o, sunt sigură că ARTA i-a ajutat să se dezvolte personal, i-a făcut mai buni, mai deştepti, mai demni, mai frumoşi.
Iar acest rezultat, cred că este de fapt, obiectivul suprem al fiecarui educator”, a declarat Cristina Petrariu, președinta Asociației Culturale „Arte.Ro”.
(Dor de Neamț)