duminică, octombrie 6, 2024
AcasăActualitate„Aripi”, cu pictorița Ana Ranete

„Aripi”, cu pictorița Ana Ranete

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, în parteneriat cu Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ şi cu Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ, organizează vernisajul expoziţiei de pictură intitulată ARIPI. Pe simezele Sălii Cupola de la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” se vor afla lucrările realizate de pictoriţa Ana Ranete.

Arta plastică se va împleti în mod armonios cu muzica prin momentul liric pregătit de soprana Gabriela Pepelea, acompaniată de pianista Cristina Şoitu.

Evenimentul, inclus în cadrul Stagiunii artistice 2019 – 2020, va avea loc marţi, 15 octombrie, începând cu ora 17:00, la Biblioteca Judeţeană.

***

Născută la Izvorul Alb (judeţul Neamţ), în 1959, Ana Ranete este absolventă a Universităţii Politehnice Bucureşti. Urmează cursuri de grafică şi pictură în atelierele de ceramică din Capitală.

Este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Bucureşti şi a Asociatiei Artiştilor Plastici Feroviari din România, precum şi a Comunității de Artă „Vreausăpictez” și a Uniunii Creatorilor Profesionişti.

Are în portofoliu expoziţii personale la Sala Foaier a Cercului Militar Național (octombrie 2013), la Hanul Negustorilor (Bucureşti, februarie 2014), Mediateca „George Enescu” la Biblioteca Metropolitană București (septembrie 2015), la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” Bucureşti (octombrie 2018) şi „Tour D’art”, Turda (decembrie, 2018). De asemenea, are o participare la Bienala Internaţională de Arte, Taranto (Italia, mai 2017).

Începând cu anul 2002, participă la expoziţii colective şi de grup ale Asociației Artiștilor Plastici București la Galeria Herăstrău, din Parcul Cișmigiu, Sala Rondă a Cercului Militar Național. Alte expoziţii de grup la care a participat sunt cea în cadrul Galeriei de Arte „Dialog Vizual” al Primăriei Sectorului 2 București, cea din cadrul Galeriei A.A.P. București din Strada Pop de Băsești şi cea de la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București, la Sala Brâncuși (Palatul Parlamentului), la Ateneul Român, la Salonul Naţional al Artelor, Constanţa.

A mai expus la Iaşi, la Biblioteca Centrală „Mihai Eminescu” (în cadrul Conferinței Internaționale a Femeilor Române), la Sinaia („Summer Art Salon”, expoziţie organizată de Comunitatea de Artă „Vreausăpictez”), la Câmpulung Muscel, Balcic şi Giurgiu.

În palmaresul personal se regăsesc o serie de premii cucerite la concursurile din ţară: Premiul II la Concursul UNIVERS XXL, ediția I (2012), Premiul II la Concursul de pictură marină „Dimitrie Știubei” (august 2015), Premiul II la Concursul de pictură şi grafică Bucureşti (decembrie 2015), Premiul III la Concursul de pictură marină „Enescu şi marea”, la Ateneul Român, (decembrie 2016).

Despre pictura Anei Ranete, spicuim din multele referinţe critice care se regăsesc în paginile revistelor de specialitate.

Peisajele Anei Ranete sunt învăluite de poezie, fiind imagini ale unei naturi ideale. Ele ivită în amintirile sale sau sunt surprinse în plein-air. Eclerajele diurne ori momentele diferite ale zilei, sugerate prin rafinate tente de închisuri și deschisuri, sunt aspirații și totodată principii de evidențiere ale unor valorări plastice în funcție de seducția și disponibilitățile sugerate de realitate” – Ana Amelia Dincă, critic de artă.

Pictează firesc, de parcă ar cânta. Pictura face parte din ea, din mâinile și degetele ei. Iubește cu patimă această artă trimisă de zei să ne însenineze viețile nouă, tuturor. Artista plastică Ana Ranete pictează cu apă din fântână, aripi de fluture, gene de zână și petale de flori. Liniile au o sensibilitate aparte, vorbesc despre anotimpuri, dragoste, credință, basme și viață. Lucrările domniei sale izvorăsc o lumină dulce, vie, care vine din sufletul tabloului” – Dana Fodor Mateescu, jurnalist.

În tablouri ca Primăvară violet, ori Fulg de nea, Ana Ranete explorează, cu succes, universul balerinelor, atât de generos în ipostaze extrem de picturale, cum o demonstrează numeroşi artişti din artele vizuale de pe continentul european. Alte tablouri, care poartă titluri edificatoare ca Magnolie sau Scaieţi, se opresc la lumea vegetală şi ea cu foarte multe oferte, pentru un spirit iscoditor, cum este Ana Ranete. Aşteptăm cu un interes neformal, expozițiile sale, care, cu siguranţă, vor fi un succes pentru public, critică şi colecţionari” – Aristotel Bunescu – „Opinia Naţională”.

(Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments