Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește concertul extraordinar „Omagiu României“, susținut de trei talentate artiste vietnameze, sâmbătă, 28 septembrie 2019, de la ora 17:00, în Sala Cupola. Vor interpreta Đinh Hoài Xuân la violoncel, Hồ Thị Ngọc Hà la pian și Do Vu Lan Nhung, soprană. Prezentarea va fi făcută de Valeriu Arteni, fost ambasador al României în Vietnam. Cu acest prilej va fi organizată o expoziție de tablouri vietnameze.
Đinh Hoài Xuân
Đinh Hoài Xuân a obținut, în aprilie 2019, doctoratul în interpretare la violoncel la Universitatea Națională de Muzică București, cu instructorul Răzvan Suma, cu teza „Violoncelul în Vietnam, interpretare și popularizare“. A obținut titlul de master în muzică, interpretare muzicală, în 2012, la Academia Națională de Muzică din Hanoi, Vietnam, iar în 2012 a obținut licența în muzică, interpretare la violoncel. Este prezentă pe YouTube cu scurtmetrajul (15 minute) „Huong Ve Ha Noi“ și cu mai multe înregistrări muzicale, dintre care amintim „Song Ve Dau“, „Tuoi Da Buon“, „Em Con Nho Hay Em Da Quen“.
A înregistrat albumul CD cu muzică la violoncel „Khuc Phieu Du Mot Doi“, cu opt piese. A organizat și interpretat în Cello Fundamento III din Vietnam, cu participarea a șapte violonceliști de clasă mondială din Europa și Asia, în anul 2018; a organizat și interpretat în Cello Fundamento II din Vietnam, cu participarea a nouă muzicieni din șase țări, în anul 2017; a organizat și interpretat în Cello Fundamento I din Vietnam, cu participarea a trei muzicieni din România, în anul 2016. În România a participat la „Violoncelissimo 100“, în 2018; a interpretat Concert de violoncel nr.1 în La minor de Camille Saint-Saëns, cu orchestră, în cadrul Concertului „Noaptea Recunoștinței“, din 30 mai 2019. A participat la două competiții internaționale de violoncel italian, în 2018 și 2016. În 2018 a fost numită ambasador al muzicii românesti în Vietnam.
Hồ Thị Ngọc Hà
Hồ Thị Ngọc Hà a absolvit licența, în interpretare muzicală la pian, la Universitatea Militară de Cultură și Arte, în 2014, și a devenit lector acolo pentru doi ani. A primit o bursă completă din Vietnam în România pentru studii de master. A studiat pianul sub indrumarea profesoarei Veronica Gaspar și muzica de cameră sub îndrumarea profesorului Șerban Nichifor la Universitatea Națională de Muzică din București. În septembrie 2019 a absolvit aceste cursuri de master în interpretare la pian. A participat la Festivalul coral internațional din Pitești în 2017 și 2018; Festivalul de arte „Prologul festivalului“ din Câmpina; Concertul de muzică de cameră organizat de profesorul Șerban Nichifor; Concertul „Cultura românească prin ochii studenților străini“. A susținut un recital de pian în cadrul concertului de Revelion de la Ambasada Belgiei din București, Concertul dedicat celei de-a 71-a aniversări a statului Israel, în 19 mai 2019, precum și Concertul „Noaptea recunoștinței“ la data de 30 mai 2019, cu toți colegii ei din Vietnam.
Do Vu Lan Nhung
Do Vu Lan Nhung este o tânără cântăreață de operă talentată din Vietnam. A studiat la Academia Națională de Muzică din Vietnam, iar în 2017 a fost recompensată cu o bursă în cadrul Programului de colaborare culturală dintre Vietnam și România. În prezent studiază canto de operă la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea profesoarei Mariana Colpos. În Romania a participat la multe concerte la Conservator și la diferite muzee. În mai 2017, a participat la festivalul de cor internațional de la Pitești; a interpretat „Regina nopții“ de Mozart cu orchestra simfonică în concertul „Noaptea Recunoștinței“ din mai 2019.
Valeriu Arteni
Valeriu Arteni este diplomat de carieră. A fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Socialistă Vietnam și Republica Coreea.
S-a născut la 21 septembrie 1951 în Mărgineni, județul Neamț. În 1976 a absolvit Facultatea de litere a Universității Nationale din Hanoi, Vietnam. La aniversarea centenarului Universitătii Indochineze, în 2006, a fost desemnat drept unul din cei mai străluciți 100 de absolvenți ai celei mai mari universități din Vietnam.
A urmat cursuri postuniversitare de comerț exterior și cooperare economică internațională, relații internaționale, limbi străine (araba, engleza, franceza, rusa, coreeana). În anul 2001 a urmat un curs de specializare în Protocol Diplomatic la Centrul de perfecționare al Ministerului Afacerilor Externe al Franței din Paris.
Și-a început activitatea profesională în 1977 în Ministerul Afacerilor Externe, ca referent ajutor relații. În 1977-1982 este atașat cultural, de presă și protocol la Ambasada României la Hanoi. Între 1982-1984 este atașat la Direcția Protocol a MAE, Compartimentul Ceremonial diplomatic. Între 1984-1989 este atașat la Direcția Relații IV (Asia și Orientul Mijlociu) din MAE. Înntre 1990-1991 este secretar II, consilier la Cabinetul Subsecretarului de Stat pentru Asia, Africa și America latină din MAE. În perioada 1991-1994 este prim-colaborator la Ambasada României din Republica Islamică Pakistan; între 1994-1999 este ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Socialistă Vietnam. În perioada 1999-2003 este director adjunct, director al Direcției Protocol din MAE. În 2003-2007 este ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Coreea. În 2007-2008 este ministru plenipotențiar în Direcția Orientul Mijlociu și Africa din cadrul MAE. În 2008-2012 este ministru plenipotențiar în Direcția Asia Pacific din cadrul MAE. În 2012-2019 este însărcinat cu afaceri al României în Vietnam și Regatul Cambodgiei. Din 2019 este ambasador, consilier pentru politica externă la Camera Deputaților din Parlamentul României.
A obținut mai multe ordine și medalii, iar recent Președintele RS Vietnam, Ngyen Phu Trong, i-a acordat Ordinul National „Huu Nghi“, cea mai înaltă distincție oferită unui cetățean străin, pentru întreaga carieră în serviciul relațiilor diplomatice româno-vietnameze.
(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)