Și anul acesta dintre copiii din munții Neamțului se aleg rangerii juniori, proteguitorii ariilor protejate nemțene, sprijinitori ai rangerilor seniori din direcțiile de administrare a celor trei mari parcuri ce se întind în județul Neamț: Parcul Național Ceahlău, Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș și Parcul Natural Vânători-Neamț. Și Neamțul are o adevărată tradiție, tabere ranger-junior organizându-se încă din 2006 cu sprijin WWF, Petrom, Mol România, Pro Park. Din 2014, Consiliul Județean Neamț a sprijinit asociațiile ecologice care au inițiat astfel de tabere pentru educația elevilor în ceea ce privește ocrotirea naturii.
Asociația Ecologică „Corolar” din Crăcăoani a primit și în acest an sprijinul Consiliului Județean Neamț și folosind și resursele proprii a inițiat un nou proiect „Ranger Junior în munţii Neamţului”. Elevii angrenaţi în activităţi au fost selectaţi din localitățile Crăcăoani, Agapia, Pipirig, Grinţieş și Bicazul Ardelean, aşezări din arealul ariilor protejate montane nemţene.
Lansarea proiectului şi selecţia au fost realizate în Parcul Natural Vânători-Neamţ, gazda fiind Şcoala Crăcăoani. Copiii au făcut o primă excursie tematică în căutare de zimbri şi apoi la Lacul Cuejdel, urmând ca în septembrie să revină într-o tabără ranger-junior pe aceste locuri, cu frumuseţi naturale şi spirituale deosebite.
Tot în luna iulie s-a desfăşurat şi prima tabără ranger-junior în Parcul Naţional Ceahlău, unde elevii au fost însoţiţi pe trasee de rangerul Andrei Chelaru, geologul Constantin Andraş, şeful pazei, şi biologul Liviu Moscaliuc de la Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, care i-au iniţiat în cercetarea florei, faunei, rocilor, i-au îndemnat spre aflarea poveştilor şi legendelor, spre cunoaşterea activităţii rangerilor şi a regulilor ce se impun pe munte. S-au iniţiat şi acţiuni „foto-safari”, iar rezultatele vor fi prezentate în revista micilor rangeri ce va ajunge la numărul 6. Revista, alături de colajele foto şi video, va reprezenta un adevărat model de bună practică.
Urmează ca în luna august să se pornească spre izvoarele Bicazului şi Bicăjelului, într-o tabără în munţii Hăşmaş, în căutare de peşteri, cascade, flori şi animale ce trebuie cunoscute şi înţelese în habitatul lor. Elevii vor primi educaţie ecologică şi la rândul lor vor deveni educatori, la şcolile în care învaţă, printre colegi şi prieteni şi în propriile familii şi copiii pot fi foarte buni învăţători…
flori de iulie pe ceahlau culese de micii rangeri 4K
Prof. dr. Daniel DIEACONU