Activitățile prilejuite de a treia ediţie a Premiului Naţional pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, au debutat astăzi, 14 iunie, la ora 10:00, la Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamț, cu sesiunea de comunicări ştiinţifice – „Opera lui Ion Creangă, între marile valori ale spiritului european”, prezidată de academicianul Nicolae Breban.
„Suntem bucuroși că am reușit să convingem autoritățile locale pentru a acorda acest premiu care anual răsplătește cum se cuvine creația unui prozator contemporan de certă situare valorică și de unanimă apreciere. Premiul devine argument și suport al acestei inițiative, polarizând în Neamț lumea literară românească”, a spus scriitorul Cristian Livescu, directorul de proiect.
„Mă bucur că Piatra-Neamț a îndrăznit, după ce ani de zile botoșănenii au serbat poezia lui Eminescu, să instituie acest premiu dedicat lui Ion Creangă. Sper ca tot ceea ce faceți dumneavoastră aici să se mențină mulți ani”, a afirmat academicianul Nicolae Breban.
Manifestările, care își propun să marcheze împlinirea a 155 de ani de la începutul prieteniei Mihai Eminescu-Ion Creangă, vor continua sâmbătă, 15 iunie, cu începere de la ora 12:00, la Casa memorială din Humuleşti, unde vor avea loc decernarea Premiului naţional pentru proză „Ion Creangă” și acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului Tg. Neamț academicianului Nicolae Breban, laureatul ediției a doua.
„Dacă la Ipotești este conferit de mulți ani Premiul „Mihai Eminescu”, avem, iată, de doi ani, un Premiu „Ion Creangă” la Neamț. Premiul Centrului „Carmen Saeculare” urmează două direcții: pe de o parte, cinstirea memoriei și operei marelui povestitor de la Humulești, pe de altă parte, realizarea recunoașterii valorilor literaturii române contemporane”, a declarat Valentin Andrei, consultant artistic la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Juriul, alcătuit din acad. Nicolae Breban, acad. Mihai Cimpoi, Constantin Parascan, Bogdan Creţu, Constantin Călin, Theodor Codreanu și Cristian Livescu, a creat o listă de zece nominalizaţi la acest prestigios premiu: Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Petru Cimpoeşu, Norman Manea, Bujor Nedelcovici, Dan Stanca, Radu Ţuculescu, Eugen Uricaru, Varujan Vosganian și Ileana Vulpescu.
Câștigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 5.000 de euro.
Violeta MOȘU