Artistul plastic Lucian Gogu-Craiu, profesor la Palatul Copiilor din Piatra-Neamț, expune la Galeria de Artă „Lascăr Vorel”, până la sfârșitul acestei luni. Aflat la prima „confruntare” cu publicul în acest an, Lucian Gogu-Craiu ne propune contactul vizual cu 14 lucrări reprezentative pentru creația sa. Expoziția se intitulează „Broken Glass Explosion”.
Pictorul Mircea Răsvan Ciacâru a scos în evidență faptul că Lucian Gogu-Craiu se numără printre puținii artiști care lucrează, care sunt preocupați, care au idei și care vin întotdeauna în fața iubitorilor de frumos cu noutăți. „El este singurul artist din Piatra-Neamț, în opinia mea, care are o dublă susținere: cea a familiei și cea politică, ceea ce nu-i de ici, de acolo”, a completat Mircea Răsvan Ciacâru.
Criticul de artă Emil Nicolae a menționat că performanța lui Lucian Gogu-Craiu constă în permanenta căutare, cercetare și voință de a înnoi limbajul artistic. „Contează imaginea, ne-am obișnuit cu niște lucruri, niște simboluri. Acestea dau frumusețe, dau sens lucrărilor, dar, până la urmă, vorbind strict tehnic, contează limbajul artistic. Problema este cum exprimăm, cum transcriem, cum prezentăm aceste imagini arhicunoscute. Aici intervine și originalitatea. Domină sticla în această expoziție, acesta este un amănunt important dar nu neapărat semnificativ”.
Lucian Gogu-Craiu a spus că a încercat să „schimbe” lucrările clasice făcute din sticlă, cum ar fi vitraliu, vazele de sticlă, cu altele neconvenționale. „Eu am vrut să ies din aceste forme convenționale și am făcut o pictură cu sticlă, nu pe sticlă. Consider că în artă tot timpul trebuie să vii cu ceva nou”.
Piesa de rezistență din expoziție este lucrarea denumită „Un turn de istorie”. „La baza istoriei acestui oraș, avem o listă cu pietreni iluștri cum ar fi Lascăr Vorel, Nicu Albu sau V.A. Urechia”, a mai afirmat Lucian Gogu-Craiu.
Fiecare participant la vernisajul expoziției lui Lucian Gogu-Craiu a plecat acasă, la fel ca anul trecut, cu un mini-tablou.
Violeta MOȘU