În comuna de la hotarul vestic al județului Neamț, luni, 15 aprilie 2019, a fost prilej de sărbătoare. A doua ediţie a concursului de matematică aplicată şi distractivă „In memoriam – Ştefan Ţifui” s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Constantin Panțiru” din Grințieș, cu o participare bogată: 66 de elevi de clasele III-VIII de la Farcaşa, Poiana Teiului, Ceahlău şi Grinţieş, împărţiţi în echipaje cu nume sugestive: „Lupii Farcaşei”, „Vulturii Ceahlăului”, „Teiul” sau „Grintz”. S-au întrecut pe trei grupe de vârstă în probleme distractive, cele mai multe „marca Ştefan Ţifui”, care au dat mari bătăi concurenţilor. Au câştigat locuri fruntaşe toate şcolile, la un clasament general, dominând şcolile din Poiana Teiului şi Grinţieş, dar, de bună seamă diferenţele la punctaje au fost mici.
Concursul a fost iniţiat de Şcoala Grinţieş cu sprijinul Primăriei Grinţieş, de o echipă formată din profesorii Dumitrina Erhan şi Daniel Dieaconu şi învăţătorii Elisabeta Azoiţei şi Mihai Panţiru. A fost prezentă la manifestare și doamna profesoră Florica Țifui, soția regretatului profesor, care a oferit copiilor prăjituri, iar sucuri și plăcinte cu măr a oferit primarul Vasile Alexandroaia. Fiecare concurent a primit câte o carte realizată de Dumitrina Erhan: „Matematica – o provocare. Istoria matematicii pentru elevii de gimnaziu”, apărută la Editura Cetatea Doamnei. Aceasta reprezintă o proaspătă producție editorială. Profesorul Ţifui a fost, de altfel, omagiat cu o carte „in memoriam” la 40 de zile după moartea sa de către foştii elevi. Cartea profesoarei Erhan prezintă o galerie de matematicieni de la Thales din Milet şi Pitagora până la Solomon Marcus, Dan Barbilian, Gheba sau nemţenii Vasile şi Ştefan Ţifui.
În faţa celor prezenţi au fost evidențiați și doi elevi ai Văii Muntelui care au obținut rezultate deosebite la faza judeţeană a concursului „Şi eu sunt bun la mate!” desfăşurată sâmbătă la Bodeşti: Puiu Matei, clasa a V-a, Şcoala Ceahlău, şi Matei Daniel Dieaconu, clasa a IV-a, cel din urmă numit, la 0,25 puncte de accederea la faza naţională. Dacă Matei Puiu s-a remarcat şi prin calificarea la olimpiada judeţeană de matematică, câştigând zona, Matei Dieaconu se evidențiase până acum la concursurile de istorie, precum „Mesaje pentru centenar”, unde a obţinut locul III judeţean, „Rezistenţa anticomunistă din România”, Târgu-Neamţ, 2018, sau „Bunicul meu, eroul meu”, Pipirig, 2018. Defavorizată din multe puncte de vedere, Valea Muntelui arată că poate să se ridice, în unele domenii, la nivelul celor de la oraş.
Este un concurs pe care organizatorii îl vor o tradiţie, dorindu-se, pe lângă întrecerea matematică şi omagierea unui profesor excepţional şi a unui matematician recunoscut, realizator de numeroase probleme pentru celebra „Gazeta Matematică”, autor de culegeri şi cărţi de matematică, fondatorul cunoscutei „Gazeta Micilor Matematicieni”, cu redacţia la Grinţieş, ce rivaliza cu mari reviste de matematică din ţară.
Prof. dr. Daniel Dieaconu, directorul Școlii Gimnaziale „Constantin Panțiru” Grințieș