luni, octombrie 14, 2024
AcasăActualitateDr. Costache Andone va fi evocat la Biblioteca Județeană

Dr. Costache Andone va fi evocat la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează simpozionul „In memoriam: dr. Costache Andone, o viață dedicată medicinei și comunității“, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“, joi, 18 aprilie 2019, cu începere de la ora 12:30, în Sala Info-Club II.

Despre reputatul medic vor vorbi profesorul Constantin Tomșa, doctorul Virgil Răzeșu și inginerul Corneliu Ghegheșan. Dialogul va fi moderat de prof. Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Personalitate medicală, științifică, sportivă și culturală de anvergură națională, Costache Andone s-a născut de Ziua Crucii, pe 14 septembrie 1919, dar pentru că, în acel an, calendarul iulian a fost înlocuit cu cel gregorian (13 zile decalaj), data oficială din actul de naștere a devenit 27 septembrie. Sosit la Piatra-Neamț, la 29 de ani, medicul a înnobilat mai bine de 6 decenii toate domeniile în care a activat cu mult profesionalism și dorință de a lăsa ceva trainic în urmă. La Spitalul din Piatra-Neamț a fost întâmpinat, la 1 iunie 1949, de regretatul medic chirurg Gheorghe Iacomi, care i-a oferit 20 de paturi și astfel a luat ființă secția ORL. Membru al Academiei Oamenilor de Știință, cariera medicală a dr. Costache Andone s-a materializat, conform propriei sale declarații, în 150 de mii de intervenții chirurgicale, 250 de mii de bolnavi îngrijiți și formarea a 12 medici.

Sublimul vieții este că nu am trăit degeaba, că pe ce am pus mâna s-a văzut. Acesta a fost balsamul vieții mele. Am avut o stare de efervescență permanentă. Am iubit omul. Nu am uitat greutățile prin care am trecut. Eu nu am făcut rău niciodată. Această coincidență că m-am născut în același an în care s-a înființat și Ceahlăul mi-a oferit ocazia de a fi iubit. Am mers cu bicicleta până la 75 de ani. În fiecare an am fost la mare, am făcut băi de nămol și am urmat un regim de viață normal. Am avut liniște sufletească și totodată satisfacția muncii, satisfacția realizărilor. Nu am niciun regret“, a mărturisit dr. Costache Andone.

Artiști și cântăreți celebri i-au fost pacienți

 Celebra cântăreață de muzică populară Maria Tănase s-a aflat printre pacientele doctorului. Și marele actor născut la Fălticeni Grigore Vasiliu-Birlic a venit să-i redea inegalabila voce. „Prin 1962, Maria Tănase s-a prezentat la un spectacol la Piatra-Neamț. Cei 49 de ani își puseseră amprenta pe corzile vocale, dar încă era o încântare să o asculți. După câteva cântece, la un moment dat, vocea i-a cedat. Se auzeau numai lăutarii și instrumentele lor. A doua zi, a venit la mine să o consult. Am examinat-o și imediat am constatat, cu mare surprindere, că avea leziuni care demonstrau începutul unui cancer la corzile vocale. Apoi, doctorii din București au confirmat diagnosticul pus de mine. Un an mai târziu, Maria Tănase ne părăsea definitiv. Și marele actor Grigore Vasiliu-Birlic a venit la mine. Avea un spectacol și a rămas fără voce. Foarte sigur pe el vine și-mi spune: «Domnule doctor, vă rog să-mi faceți două fiole de vitamina C, în venă». Deși am cedat destul de greu insistențelor lui, i-am făcut tratamentul și am constatat efectul extraordinar al vitaminei C cu hidrocortizon și, de atunci, am aplicat această metodă în toate ocaziile deosebite. Andei Călugăreanu i-am descoperit polipii de pe corzile vocale care, în cele din urmă, i-au afectat vocea. Dan Spătaru venea des să-l consult. Am reușit să-l conving să renunțe la băutură, pentru că risca să-și piardă vocea“. (Evenimentul zilei, 28 martie 1998)

Doctorul Costache Andone despre…

 Dr. Gheorghe „Iorgu“ Iacomi: „Pentru doctorul Iacomi am avut în permanență un cult. De-o înaltă pregătire profesională, Gheorghe Iacomi era foarte atașat de bolnavi și avea un respect deosebit pentru confrați“.

Dr. Jan Costescu: „Am fost foarte apropiat și legat sufletește de Jan Costescu, până când a părăsit această lume. Un om sobru, un bun specialist chirurg, un intelectual de clasă, jucător de rugby de performanță, antrenor al echipei Relonul“.

Despre dr. Costache Andone

 „… Tu mi-ai fost cel mai apropiat moldovean, fapt pentru care îți păstrez o veșnică amintire“ – prof. dr. Ștefan Gârbea.

„Un suflet mare, un mare patriot, un umanist convins si un îndrăgostit, în sensul cel mai curat, de viață, de oameni și, îndeosebi, de relațiile sănătoase dintre oameni“ – academician Valeriu D. Cotea.

„Pe doctorul Andone l-am cunoscut încă de la venirea mea la Piatra-Neamț (e cineva care nu-l cunoaște?). De o simultaneitate înrudită cu magia, prezent în punctele fierbinți ale Secției ORL, pe care a înființat-o și condus-o cu dibăcie, abnegație si talent, prezent în mai toate activitățile spitalului, de la un capăt la celălalt al orașului, îl întâlnești și acum, la Policlinica cu Plată, a cărei director este, la USȘM, la Academia Oamenilor de Știință, la Consiliul de Educație Fizică și Sport, la organizația de veterani, pe toate terenurile sportive, într-o activitate fără răgaz. Trebuie să ai picioare bune ca să-l poți însoți“ – Eduard Covali, teatrolog, regizor de teatru, Informația Primăriei, 1997.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments