Ne pregătim de Săptămâna Altfel, continuând astfel periplul început în cadrul Proiectului „Un copil educat-un mediu curat”, ajuns deja la a III-a ediție, inclus în CAER, poz. 1666. După seminarul pentru adulți susținut de dr. Veaceslav Coșcodan, după analizele gratuite oferite de Centrul de sănătate Podiș și după clasa de gătit sănătos, Proiectul „Un copil educat-un mediu curat” aduce noi bucurii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Dumbrava Roșie.
Prezența unui grup de elevi ai Colegiului Național „Ferdinand I” din Măneciu, Prahova, școală-partener în acest proiect, va atrage după sine nume importate la Școala Dumbrava Roșie. Prof. ing. dr. Gabriela Despan, președinta Consiliului Național de Etică din Învățământul Preuniversitar va fi prezentă alături de Veronica Ropotică, dr. în drept, președinta AQUILA, și de invitații domniilor lor. Elevii celor două instituții se vor bucura de un schimb fructuos de experiență în ceea ce privește igiena emoțională prin seminarul susținut de AQUILA la Școala Gimnazială Nr. 1 Dumbrava Roșie, precum și de o vizită la edificiile istorice din Piatra-Neamț, Tg. Neamț și împrejurimi. Schimbul de experiență este benefic pentru elevi din mai multe puncte de vedere: pentru că vor deveni mai încrezători, mai independenți, își vor dezvolta cele mai bune abilități de luare a deciziilor, își vor asuma riscuri și vor avea o definiție clară a obiectivelor în viață.
„Îmi pare bine că fac parte din echipa de proiect și că, astfel, am posibilitatea să cunosc oameni noi de la care vom avea multe de învățat, aflând metode diferite de abordare a temelor acestui proiect. În urma acestui schimb de experiență, elevii noștri învață să coopereze cu alți copii, să formeze o echipă, să acumuleze noi informații și să furnizeze informații despre mediul în care trăiesc și în care învață”, a afirmat prof. Nicoleta Orza, membră în echipa de coordonare a proiectului.
„Mulțumim echipei coordonatoare din Dumbrava Roșie pentru implicarea noastră în activitățile inițiate de dumnealor în proiect, pentru oferta de acțiuni propuse prin tematica deosebit de atractivă”, a menționat prof. dr. ing. Gabriela Despan de la Colegiul „Ferdinand I” Măneciu, jud. Prahova.
„Suntem onorați să fim alături de colegii noștri din Neamț, să lucrăm împreună, să oferim elevilor noștri oportunitatea lucrului în echipă. Obiectivele proiectului sunt extrem de îndrăznețe și realiste, se adresează tuturor elevilor și contribuie la dezvoltarea personalității acestora. Conceptul de personalitate a fiecărui copil are multiple componente cognitive, emoţionale, comportamentale, iar personalitatea elevului are un impact semnificativ asupra tuturor activităților desfăşurate la nivelul şcolii, nu numai în procesul de predare-învățare. Noi, dascălii, trebuie să fim preocupați de dezvoltarea elevului pe cele trei dimensiuni ale personalității sale: comportamentală, cognitivă, afectivă, iar proiectul colegilor noștri este binevenit în acest sens. Ne dorim o colaborare pe termen lung, eficientă și benefică, atât între noi, profesorii, cât și cu elevii noștri și comunitățile din care fac parte. Felicitări, Școlii „Dumbrava Roșie”, profesorilor implicați și elevilor, pe care dorim să-i cunoaștem cât mai repede!”, a mai spus Gabriela Despan.
Luni, 15 aprilie, la Liceul de Arte „Victor Brauner” (partener în proiect), doctorii Ramona Marc (medic de familie) și Ioana Aconstantinesei (stomatolog) vor prezenta două seminarii de sănătate, între orele 9-11 (seminar pentru clasele 0-V: „Reguli de igienă&Dinți frumoși-copii sănătoși”; seminar pentru clasele VI-XII: Măsuri de prim ajutor&”Zâmbește sănătos”), în sala de sport a liceului (corp B).
Simultan, la Școala Gimnazială Nr. 1 Dumbrava Roșie și la Căminul Cultural din comună, se vor desfășura seminarii susținute de cadrele didactice din comună și din Bacău: primul seminar va conține noțiuni de cosmetică/îngrijire a pielii cu produse „fabricate” de elevi din plante; al doilea seminar, prezentat de profesoara Ana-Maria Archip, se intitulează „Impactul activității umane asupra calității vieții”; al treilea – „Poluarea mediului înconjurător”, va fi susținut de profesoara Ana-Maria Ouatu, de la Școala Filipești-Bacău.
„Prin aceste seminarii se dorește explicarea și înțelegerea de către elevi a rolului covârșitor pe care îl are omul în transformarea continuă a mediului și în menținerea calității vieții, în ceea ce numim astăzi dezvoltarea durabilă a societății în care trăim”, a afirmat prof. Ana-Maria Archip, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Dumbrava Roșie.
Primăria Dumbrava Roșie a susținut acest proiect și dorim să îi mulțumim pe această cale. Mulțumim ISJ Neamț pentru sprijin, în special inspectorilor Carmen Blaga și Ioan-Romeo Roman.
Coordonatorii activităților sunt: Prof. Marius Țuvichi, directorul școlii, prof. Lucreția Stroici, prof. Nicoleta Orza, prof. Andreea Buruiană, prof. Ana-Maria Archip. Mulțumesc întregii echipe de proiect pentru implicare!
Prof. Lucreția Stroici