Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește conferința „Neam și cruce – Rezistența anticomunistă în ținutul Neamțului“, luni, 25 martie 2019, începând cu ora 17:00, în Sala Cupola.
În cadrul acesteia vor avea loc prezentarea volumului „Caietele jurnal“ de Nicolae Grebenea, apărut recent la Editura Cetatea Doamnei din Piatra-Neamț, precum și vernisajul expoziției de pictură și grafică Parasca și Mihai Agape. Prezentatori vor fi cercetător științific dr. Corneliu Ciucanu, de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române, Filiala Iași; prof. dr. Daniel Dieaconu, pr. Dorin Ploscaru; ing. Viorel Nicolau – editor. Va recita Constantin Velichi.
„Încercăm în rândurile următoare să arătăm cum s-a născut această carte și de ce am considerat că este necesară apariția ei, e drept, la mulți ani de la moartea părintelui (2006). În cercetările privind istoria rezistenței anticomuniste am avut onoarea să-l cunosc la Mănăstirea Hașca (Petru-Vodă) pe părintele Nicolae Grebenea și să-mi împărtășească din amintirile și din gândurile sale. Întâlnirea mi-a fost facilitată de părintele Iustin Pârvu, așa cum au fost și cele cu Părintele Ioan Sabău, Mihai Lungeanu, Paulin Clapon, Alexandru Ștefănescu (monahul Athanasie), Neculai Popa, Grigore Caraza, Filaret Gămălău și alții. (…)
La fel ca părintele Iustin Pârvu, părintele Grebenea iertase. Iertase pe torționari, pe securiști, pe prieteni sau cunoștințe care l-au trădat sau care i-au făcut rău pentru o plată iluzorie. Scria în primul caiet (în fapt caietul nr. 5): «Suferisem; am ars în dureri mari. Flăcări m-au perpelit și mi-au mâncat anii mai tineri. Mi-au redus destul viața. Cu toate acestea, nu purtam nici o dușmănie, nici o ură, nici un dor de răzbunare; depășisem toate acestea. Nu voiam nimănui răul, nici celor ce mi l-au făcut, nici celor ce se mai țineau de mine și puteau să mi-l mai facă. Dobândisem pacea, ea era o comoară scumpă a sufletului meu și o câștigasem cu 30-40 de ani înainte. În ceea ce privește instalarea regimului comunist la noi, consideram că e un fapt care s-a făcut cu permisiunea lui Dumnezeu». (…)
O viață pentru neam și cruce, ca a atâtor tineri ce-au cunoscut iadul închisorilor comuniste. O viață ce poate fi întrezărită și din paginile acestui jurnal. Citind însemnările sale învățăm istorie și ar trebui să învățăm din rosturile ei. Să nu mai facem greșeli, să nu facem aceleași greșeli care ne-au costat atât…“, spune Daniel Dieaconu despre „Caietele jurnal“ scrise de Nicolae Grebenea.
Parasca Agape
Parasca Agape s-a născut la 20 august 1944, în satul Răchiți, județul Botoșani. Este al treilea copil al familiei Ion Boca și a Mariei Boca. A fost profesor de desen la școlile nr. 2, 4 și 10 din Piatra-Neamț și la școlile gimnaziale din Bicazul Ardelean și Bicaz Chei. De asemenea, a condus Cercul de pictură-Grafică de la Clubul Copiilor Bicaz, în perioada 1986-1999. Fratele său, pictorul Ilie Boca, a îndemnat-o să meargă la Institutul de Arte Plastice, „deoarece a observat că sunt talentată la desen. Tot el m-a ajutat atunci când i-am fost elevă la Școala populară de Artă din Bacău, doi ani“, a declarat Parasca Agape. Din anul 1975 a început să fie prezentă cu lucrări de grafică și pictură la expoziții colective organizate de filiala Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România, apoi a activat în cadrul filialei Neamț, fiind prezentă la majoritatea expozițiilor de grup deschise la galeriile de artă, edițiile Bienalei de Artă Plastică „Lascăr Vorel“ din Piatra-Neamț și la Festivalul de Artă Plastică „Voronețiana“ din Suceava. Ca membră a Fondului Plastic a organizat expoziții de design vestimentar la Bicaz și Piatra-Neamț. Parasca Agape are lucrări în mai multe colecții particulare din țara și străinatate. Figurează în albumul „Un secol de arte frumoase în Bucovina“ de Valentin Ciucă, ediția 2005 și în lucrarea „Arta în Bucovina“ de Emil Satco, ediția 1984.
Mihai Agape
Intelectual de rară distincție, de autentică generozitate, profesorul și pictorul Mihai Agape spune că a te simți creator, este ceva extraordinar! Eleganța sa naturală, priceperea de necontestat, tactul și înțelegerea de care a dat dovadă în procesul instructiv-educativ, reprezintă blazonul autenticei profesionalități. Foarte iubit de confrați și de publicul larg, Mihai Agape împlinește 81 de ani, duminică, 24 martie.
Mihai Agape s-a născut la 24 martie 1938, în satul Sălăgeni, plasa Răducăneni, județul Fălciu, devenit apoi raionul Huși, dar și Codăești, regiunea Iași (județul Iași). După ce a făcut studii liceale și Școala populară de artă la Iași, încurajat de către pictorul Adrian Podoleanu, devine licențiat al Facultății de Arte Plastice de pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iași. În toamna anului 1969 s-a stabilit definitiv la Piatra-Neamț, unde lucrează ca plastician și profesor de desen pe lângă Casa județeană a creației populare Neamț, în cadrul Cenaclului Piatra Neamț al Filialei Bacău a UAP, condus de scenograful Mihai Mădescu, la Școala Zănești, apoi la Casa pionierilor din Piatra Neamț și la Clubul Copiilor (Palatul Copiilor), ca director, unde a continuat activitatea până la pensionare. Din anul 1970 și până în prezent a participat cu lucrări de artă plastică la numeroase expoziții și concursuri, saloane etc, organizate pe plan local și național, din care 21 de expoziții personale. Expoziții – participări: la Festivalul-concurs național de artă plastică „Voronețiana“ – Suceava, la Bienala națională de artă plastică (concurs) „Lascăr Vorel“ Piatra-Neamț, la „Saloanele Moldovei“ din orașul Chișinău. Premii: la Concursul național de artă plastică de la Botoșani, la Bienala națională- concurs de artă plastică „Lascăr Vorel“ Piatra-Neamț. În 2000, Consiliul municipal Piatra-Neamț îi acordă Diplomă de recunoștință pentru contribuția la viața cultural-artistică a municipiului. Lucrări de pictură și grafică semnate de el se află în colecția Muzeului de Artă din Piatra-Neamț și în mai multe colecții particulare, din țară și străinătate: SUA, Anglia, Germania, Israel, Belgia, Canada, etc.
Figurează în mai multe publicații și albume de artă: „Oameni de seamă din județul Neamț“, de Constantin Prangati, Editura Crigarux, ediția 1999, Piatra Neamț, „Who’s who“, București, ediția 2002, „Un secol de arte frumoase în Moldova“, de Valentin Ciucă, Editura Artxxi, Iași, 2009, vol.II, „Tradițional și modernitate în pictura românească“ de Georgeta Dyordyevic, Editura Eurogama Invest, București, 2009, „Colecția de azi“, ediția I, 2009 Cornel, Mifode & colectiv, „Dicționarul artelor frumoase din Moldova“, Editura Artxxi, Iași, 2010.
Este autorul cărților „Lampa care întinde morții prada“, proză, debut literar, Editura Corgal Press Bacău, 2012, și „Himere“, proză scurtă, Editura Nona Piatra-Neamț, 2016.
(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)