Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț desfășoară o campanie de luptă împotriva fenomenului bullying, sub genericul „Stop bullying/ opriți agresarea elevilor“, în cadrul unui proiect educațional derulat împreună cu Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra-Neamț.
Implicând, prin rotație, toți elevii de clasele a IX-a și a X-a de la Liceului Tehnologic Economic Administrativ, proiectul va avea prezentări și la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, adresate elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș“, Colegiul Național de Informatică, Colegiul Tehnic Forestier, Colegiul Național „Calistrat Hogaș“, Liceul Comercial „Spiru Haret“, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“, Colegiul Național „Gheorghe Cartianu“, Școala Gimnazială nr. 3 – toate din Piatra-Neamț, dar și la Școala Gimnazială „Vasile Mitru“ Tașca și Școala Gimnazială Dumbrava Roșie, iar lista este deschisă.
În proiect vor fi implicate toate cadrele didactice care au funcția de diriginte de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ, alte cadre didactice ale acestui liceu, precum și cadre didactice din județ.
„«Stop bullying/ opriți agresarea elevilor» se constituie într-o campanie de conștientizare și luptă adresată elevilor, împotriva fenomenului de agresare. Toate prezentările legate de esența fenomenului, de cauze, efecte, posibilități de evitare vor fi însoțite de dezbateri cu elevii, prin care aceștia pot să-și exprime deschis experiențele neplăcute, consecințele, trăirile și emoțiile legate de fenomen. De asemenea, se urmărește ca elevii să fie capabili să se identifice când sunt în poziția de victimă, să știe că trebuie să semnaleze acest fenomen și să înțeleagă cui trebuie să ceară ajutor pentru stoparea agresiunilor. Campania își propune să își atingă scopul prin identificarea situațiilor de bullying/ agresare a copiilor și tinerilor în școli, înțelegerea formelor de agresare, conștientizarea cyberbullyingului/ agresarea informatică, înțelegerea gravității cyberbullyingului, cunoașterea efectelor agresării, prevenirea fenomenului de agresare și lupta împotriva agresării împreună cu toți factorii implicați“, a precizat prof. Gianina Buruiană, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului.
Proiectul educațional, derulat sub patronajul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, urmărește și implicarea, în plus față de școală și familie, a unor agenți ai administrației județene – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională – în transmiterea de informații preventive elevilor și părinților, în scopul conștientizării acestora, pentru atragerea elevilor în activități care să-i îndepărteze de actele de agresiune.
Întâlnirile de la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ vor avea loc în fiecare zi de marți, în funcție de programări, în intervalul orar 12.00-14.00. Înscrierile celor care doresc să participe la aceste dezbateri – elevi și cadre didactice – se fac direct la Centrul de Informare Comunitară sau prin programare telefonică, la numărul 0233-210379, interior 114, sau prin e-mail, la adresa euro_cic2008@yahoo.com. (Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)