marți, ianuarie 14, 2025
AcasăActualitateCărți rare digitizate pe site-ul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”

Cărți rare digitizate pe site-ul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a digitizat cărți rare, adevărate comori ale culturii noastre. Demersul se înscrie în activitățile Proiectului „1918 în colecțiile Fondului Documentar «G.T. Kirileanu». Documente digitizate referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania“. Informațiile se regăsesc în 173 de cărți în format electronic (pdf) cu acces on-line și însumează peste 30.000 de pagini fotografiate, prelucrate și constituite în documente electronice.

Una dintre cele mai interesante scrieri este „Abecedar Moldovenesc pentru anul întâiu de școală“, alcătuit de arhimandritul Gurie Gorsu „în tovărășia mai multor iubitori de luminarea norodului, tipărit cu litere latine în octombrie 1917.

La apariția primului suport didactic cu care a început reforma școlii în Basarabia, secretarul general al Ministerului de Instrucție de la Iași, profesorul Ioan Simionescu, manifestând o mare bucurie, declara: „… îmi stă dinainte și nu mă pot sătura să-l deschid și să citesc din el, ca și din cine știe ce carte de înțelepciune, frazele lapidare în simplitatea lor, menite să umple inima copilului de un simțământ nou, acel al dragostei de țară și de neam…“. (Radio Chișinău)

Editat la Tipografia Societății pentru Cultura Românilor din Basarabia, abecedarul numără 63 de pagini și costa, la vremea respectivă, o rublă.

Un alt volum, „Călătoria MM. LL. Regelui și Reginei în Bucovina și Basarabia 15-25 mai 1920“, tipărit la Imprimeria Statului, prezintă în detaliu, de-a lungul a 70 de pagini, istorica vizită din urmă cu 98 de ani. „Sâmbătă, 15 Mai, orele 19, MM. LL. Regele și Regina, împreună cu A. S. R. Principesa Elisabeta, au plecat cu trenul din halta Cotroceni. Maiestățile Lor erau însoțiți de d. președinte al consiliului, General Alexandru Averescu, și de întreaga suită regală“. (…)

„Duminică, 16 Mai, orele 9. În gara Burdujeni, un numeros public împreună cu orfelinatul C.F.R. «Regina Maria» așteptă pe Maiestățile Lor, care, coborându-se din tren, au fost întâmpinate cu flori și cântece naționale“. (…)

„Luni, 17 Mai. La orele 9.30, trenul regal intră în gara Cernăuți. Din toate piepturile izbucnesc urale nesfârșite. Pe peronul gării frumos împodobit așteptau numeroase doamne din înalta societate, reprezentanții tuturor autorităților civile și militare, rectorul și decanii universității, reprezentanții tuturor confesiunilor, directorii școalelor, reprezentanți ai studențimei și presei“. (…)

Digitizată este și cartea „Colinde din Ardeal, datini de Crăciun și credințe poporane. Culegere cu anotațiuni și glosar“ de Alexiu Viciu, apărută în 1914.

„Copiii învață colindele seara pe lângă vatră din spusa părinților, cum învață rugăciunile în poala mamei. Colindele copiilor sunt religioase. Copiii de școală, cei mai deștepți și cu darul cântării, învățau mai nainte vreme dela dascălul bătrân, ori dela diacul troparul zilei: «Nașterea ta Christoase»…“.

Proiectul „1918 în colecțiile Fondului Documentar «G.T. Kirileanu». Documente digitizate referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania“ este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Documentele pot fi consultate pe site-ul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, www.bibgtkneamt.ro.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments