luni, martie 17, 2025
AcasăActualitateElevii de la CSEI „Alexandru Roşca” au sărbătorit ziua şcolii

Elevii de la CSEI „Alexandru Roşca” au sărbătorit ziua şcolii

La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca” au fost zile de sărbătoare. După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, elevii au marcat 100 de ani de la Marea Unire şi Ziua României, luni, 3 decembrie, au celebrat împlinirea a 50 de ani de continuitate în actuala clădire, situată pe strada 1 Decembrie 1918.

Serbarea a inclus un spectacol de teatru de păpuşi, intonarea unor cântece populare şi o demonstraţie de gimnastică ritmică, susţinută de elevele recent premiate la Campionatul Național Special Olympic de la Buzău. Dincolo de aceste momente, a fost multă emoţie, bucurie şi muncă din partea cadrelor didactice. Totul s-a desfăşurat într-o atmosferă de sărbătoare, în care copiii şi invitaţii s-au simţit foarte bine.

Pentru cei care asistă la un astfel de moment este greu să nu observe bucuria pe care o exprimă aceşti tineri în momentele artistice prezentate. Fac totul din inimă, cu drag, şi asta pentru că aşa au fost învăţaţi. Şansa lor a fost şi este faptul că au în jur cadre didactice, psihoterapeuţi şi îndrumători cu har, care îşi fac meseria cu răbdare şi profesionalism. Dacă nu ar fi aşa, feţele lor nu ar fi senine, zâmbitoare, iar ei nu ar fi atât de deschişi în a-și spune problemele, gândurile. Directoarea Centrului Şcolar „Alexandru Roşca” este pentru ei ca o mamă. Îi ascultă, le dă sfaturi şi încearcă de fiecare dată să le rezolve problemele care apar, pentru că unii copii, din cadrul acestei unităţi, au în trecutul lor adevărate drame.

În anul în care românii au aniversat Centenarul Marii Uniri, noi am aniversat și semicentenarul centrului şcolar. Aici este un loc deosebit, cu copii speciali şi oameni dedicaţi. Ne bucurăm de fiecare progres făcut de elevii noştri, pentru că reuşita lor înseamnă reuşita noastră ca şi profesori, terapeuţi şi îndrumători”, a declarat profesoara Irina Bălţătescu, directoarea CSEI „Alexandru Roşca”.

Actualul spaţiu, cu corpuri de clădiri pentru internat şi şcoală, s-a construit cu jumătate de secol în urmă, în anul 1968. Ulterior, în anul 1997 s-a adăugat corpul de clădire destinat blocului alimentar, iar în anul 1998 spaţiile de şcolarizare au fost completate cu o sală de sport.

Istoria şcolii începe, însă, în primii ani după cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, în anul 1949, în comuna Podoleni, ia fiinţă Căminul „I. C. Frimu” pentru elevele cu întârziere în dezvoltarea psihică şi intelectuală. În septembrie 1951, unitatea este transferată la Piatra-Neamţ şi funcţionează în strada Parcurilor la nr. 1. În anul 1955 şcoala îşi schimbă titulatura şi primeşte denumirea de Şcoală Ajutătoare, care se menţine până în anul 1996, când este redenumită Şcoala Specială „Al. Roşca”. Pe 3 septembrie 2007, unitatea a devenit Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca”. (Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments