sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăActualitate„Ia Neam(ț)ului”, un proiect de succes! „Ia este simbolul identitar al unei...

„Ia Neam(ț)ului”, un proiect de succes! „Ia este simbolul identitar al unei comunități”

Un public numeros a asistat vineri, 23 noiembrie, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, la deschiderea expoziției „Ia Neam(ț)ului” și la prezentarea albumului cu același titlu, apărut în condiții grafice excepționale la Editura „Constantin Matasă”.

Expoziţia cuprinde, într-un cadru ce aminteşte de satul românesc de acum 100 de ani, ii din patrimoniul Muzeului de Etnografie din Piatra-Neamţ alături de cele noi cusute la „Şezătoarea de Piatra”.

Ia Neam(ț)ului”, un proiect finanțat de Guvernul României și inițiat de Complexul Muzeal Județean Neamț în colaborare cu Centrul „Carmen Saeculare” și „Șezătoarea de Piatra”, valorifică patrimoniul cultural reprezentativ pentru ceea ce a însemnat înfăptuirea Marii Uniri. Ia este un simbol identitar al costumului tradițional, un simbol identitar al unei comunități. Iile vechi, realizate în anul 1918 și la sfârșitul secolului al XIX-lea, sunt adevărate opere de artă, sunt bunuri de patrimoniu. Replicile pe care le vedem în această expoziție au fost făcute cu foarte multă muncă, cu foarte multă măiestrie de către doamnele de la „Șezătoarea de Piatra”, a specificat dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct științific al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Coordonatoarea proiectului, Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ, a precizat că „Ia Neam(ț)ului” a apărut din dragoste pentru ie, din dragoste pentru cămașa din județul Neamț, din patriotism local. „În spatele acestor ii a fost multă muncă, nopţi nedormite, concedii şi week-end-uri sacrificate, însă toate doamnele au lucrat cu plăcere. Mulțumesc că ați venit să vedeți rodul muncii noastre. Durata de execuție a fost între 6 și 9 luni. Tot ceea ce este durabil nu se face de azi pe mâine”.

Artizanele realizării cămășii femeiești de sărbătoare sunt: Antoanela Iordache, Emilia Vasilev, Luminița Ghilea, Maria Tamaș, Gabriela-Mihaela Pruteanu, Carmen Nădejde, Dorina Mucenicu, Marinela Guțu, Violeta Ciurlea, Elena Nedelea, Doina Vieru, Elena Băluț, Mirela Butnaru, Maria Lungu, Lucia Nădejde, Cătălina Bogza, Maria Mirabela Rogojină, Maria Baciu și Otilia Elena Pavăl.

Această cămașă este o punte între generații, o dovadă a prețuirii tradițiilor și darului cel mai de preț transmis de străbunicile noastre: sensibilitatea”, a declarat Luminița Ghilea.

Ia este averea și responsabilitatea noastră”, a spus și Marinela Guțu.

Ec. Carmen-Elena Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț: „Sunt fericită să văd împlinirea și plăcerea de pe fețele doamnelor care fac parte din acest proiect, care își dau întâlnire săptămânal la noi, la Centru, pentru a lucra de mână cele mai frumoase modele de ii. Felicitări, Florentinei Buzenschi și doamnelor care au realizat aceste frumoase ii!”.

Expoziția poate fi vizitată până la 7 ianuarie 2019.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments