Profesorul de muzică George Grigorică, fost cadru didactic la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț și ex-dirijorul remarcabilului Cor al Sindicatului Învățământ, a trecut la cele veșnice, după o viață dedicată școlii. Profesor de excepție, acesta s-a bucurat de aprecierea unanimă a elevilor și a cadrelor didactice. Om de cultură, cum rar mai găsești azi, regretatul profesor lasă în urmă o durere imensă în sufletele membrilor familiei și ale tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat.
„Facem totul din plăcere”, spunea George Grigorică, după ce Corul Sindicatului Învățământ a câștigat locul I la Concursul Republican al Artiștilor Amatori din 1971.
„Să-ți rămână bucuria….”
„Sunt dirijorul corului de peste 10 ani. Îi dăruiesc mult din puterea mea de muncă. Asta înseamnă pentru mine o școală, un exercițiu larg al profesiunii. Dar mai ales un act de conștiință și dăruire, un act de cultură, pe care fiecare dintre cei o sută de oameni îl desăvârșesc fără a fi necesar să-și explice asta. Am închegat împreună o formație corală care nu trece neobservată. Dar poate că nici nu mai contează ideea de competiție. Poate că nu asta vrem mai întâi. Facem totul din plăcere. Și de aici începe de fapt promisiunea succesului, bucuria. Totul este „să-ți rămână bucuria…”. (Ziarul Ceahlăul, 1971)
Condoleanțe familiei îndoliate! (Violeta MOȘU)
Iată că a venit momentul când trebuie să ne luăm rămas bun de la distinsul profesor
George Grigorică – 85 de ani
Călătoria lui prin viață s-a încheiat brusc, după o scurtă și intensă suferință. A plecat după o viață împlinită și fericită. Mentor, dascăl, formator a multe generații de elevi, membru compozitor al Uniunii Compozitorilor din România, dirijor și scriitor, om cu principii ferme, cinste, corectitudine, modestie. Va rămâne veșnic în amintirea noastră! Dumnezeu să-l odihnească în pace! (Soția, fiica și nepotul)
Redăm un fragment din articolul scris de conf. univ. dr. Radu OŢEL, în Revista Apostolul, despre cartea profesorului George Grigorică – „Dincolo de portativ”, apărută la Editura Cetatea Doamnei (2013).
„Sunt convins că „Dincolo de portativ”* – o lucrare unde muzicienii sunt văzuţi ca oameni – a fost scrisă din marea, din foarte marea dragoste pentru muzică a domnului profesor George Grigorică. Cartea se adresează tuturor iubitorilor de muzică din oraşul Piatra-Neamţ, şi nu numai, este accesibilă publicului larg, de folos melomanilor, dar şi extrem de utilă profesioniştilor.
Istoria muzicii devine un obiect arid şi sec, dacă nu este presărată cu anecdote autentice din viaţa muzicienilor, care să încălzească puţin atmosfera şi să pună în lumină şi alte aspecte. Parcurgând cele peste 400 de pagini mi-am reîmprospătat memoria, cu multe exemple care le ştiam, dar am avut şi bucuria de a afla şi multe lucruri noi.
„Dincolo de portativ” este o carte bine argumentată, cu întâmplări autentice din viaţa marilor muzicieni, pe care domnul profesor George Grigorică le-a adunat cu multă migală şi ataşament – citez din cuvântul pentru cititori: „…cele adunate în această carte pot veni în întâmpinarea celor dornici de a se informa şi care se vor simţi atraşi cu mai multă motivare în sălile de concert sau de audiţie muzicală. În acest fel ei vor înţelegere că mesajul acestei muzici aşa zis superioare, aparent încifrate şi greu de pătruns, va ajunge la sufletul lor, cu condiţia să lase la o parte prejudecăţile şi reţinerea; vor descoperi un univers spiritual accesibil şi bogat în trăiri sufleteşti de largă dimensiune umană … Dându-ne seama, aşadar, că muzicienii sunt şi ei oameni ca noi, răsfoind acestei pagini, îi vom cunoaşte mai bine în universul lor creator; ne vom bucura sau ne vom întrista, aflându-le poveştile lor de viaţă…”. (…)
(Conf. univ. dr. Radu OŢEL, Revista Apostolul, 2013)
____________________
*) George Grigorică, Dincolo de portativ, Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2013