Ştim toţi că toamna se numără bobocii, dar la „Şezătoarea de Piatra” în această toamnă se numără iile. Astfel se finalizează un proiect ambiţios, iniţiat în luna februarie de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi de un grup de membre ale acestei şezători contemporane (mulţumiri doamnei Luminiţa Ghilea!), găzduită de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”. La început de an, vechile ii din muzeu au devenit model pentru noile ii. Doamne de diferite profesii, unite de dragostea pentru arta populară, pricepute şi harnice, au început, cu migală, să reproducă semnele cusute pe cămăşile femeilor din judeţul Neamţ de acum un secol. Această provocare a fost dusă la bun sfârşit cu plăcere, dar şi cu multă muncă, luni de efort recompensate cu o nouă ie, asemănătoare celei din colecţia muzeală nemţeană.
Expoziţia IA NEAM(Ţ)ULUI cuprinde, într-un cadru ce aminteşte de satul românesc de acum 100 de ani, ii din patrimoniul Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ alături de cele noi cusute la „Şezătoarea de Piatra”.
Proiectul expozițional Ia Neam(ț)ului va avea lansarea vineri, 23 noiembrie, cu începere de la ora 13:00, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.
Cu ocazia deschiderii va fi lansat şi un catalog care este un adevărat album al cămăşii femeieşti de sărbătoare din judeţul Neamţ, dar şi o invitaţie de a purta ia autentică în anul 2018.
Coordonator proiect, Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ