marți, ianuarie 21, 2025
AcasăActualitatePiatra-Neamț de acum și de altădată (XXI): Cartierul Dărmănești (Magazinul Orion, Blocul...

Piatra-Neamț de acum și de altădată (XXI): Cartierul Dărmănești (Magazinul Orion, Blocul A4, Piața agroalimentară)

În iulie 1970, în partea de nord-est a municipiului Piatra-Neamț, au demarat lucrările la cel mai mare cartier muncitoresc: Dărmănești.

Ion Vornicel, inginer șef adjunct la Întreprinderea Județeană de Construcții Montaj, afirma:

„Începem construcția acestui nou ansamblu de locuințe prin execuția a 7 blocuri cu 4 etaje și a unei centrale termice. Acest lucru va face posibilă darea în folosință încă de la începutul anului viitor a primelor apartamente. La final, cartierul Dărmănești va avea circa 4.000 de apartamente, iar prin cei aproape 11.000 de locuitori ai săi, noul cartier se va putea numi „orășel”. Pe lângă blocurile cu 4 și 10 etaje în noul cartier vor exista un supermagazin și câteva unități comerciale la parterul blocurilor turn, o școală cu 24 de săli de clasă, două creșe și grădinițe, un dispensar, locuri de joacă pentru copii și – bineînțeles – flori, multă verdeață, care vor completa armonios peisajul înconjurător”. (Ceahlăul, vineri, 31 iulie 1970)

*Blocul A4

În luna iunie 1971, se aflau în stadiu de finalizare 75 de apartamente proprietate personală, cu două, trei și patru camere (gradul I de confort) ale blocului A4, din Dărmănești, pe care constructorul – Șantierul 1 Piatra-Neamț – se angajase că îl va da în folosință înainte de termen și anume pe 30 august.

„În fața lui, ceva mai jos, spre a nu-i umbri vederea, lângă strada Carpați, se află blocul E 14, la care s-a început mai de mult turnarea rezistenței. Alături de acesta își are turnată fundația un alt bloc asemănător, spune ing. Sanda Cojoc, șef de serviciu în cadrul Oficiului pentru Construcții de locuințe proprietate personală din Piatra Neamț”.

Celelalte blocuri se aflau în stadii diferențiate de execuție, deoarece lucrările nu au început în același timp. (Ceahlăul, iunie 1971)

*Magazinul general „Orion”

La începutul lunii august 1976, la „marele” magazin general „Orion” din Piatra-Neamț, se executau ultimele retușuri înaintea deschiderii oficiale.

Publicul pietrean era extrem de interesat să știe ce i se va oferi în noul complex comercial, bine amplasat la intersecția dintre cartierele Dărmănești, Lenin și Dacia, și care se afla în preajma inaugurării cu 3 luni mai devreme de data planificată.

Dorin Dumitru, directorul Direcției Comerciale Județene Neamț, spunea că noua investiție, „care se întinde pe o suprafață de peste 5.000 mp, a avut costuri de peste 12 milioane de lei. Iată cum se prezintă magazinul: parterul – alimentară cu autoservire și raioane de pâine, carne, lapte, legume-fructe. Etajul, de peste 700 mp, va fi ocupat de mărfuri nealimentare – textile, încălțăminte, metalo-chimice și articole de folosință îndelungată. De asemenea, în cadrul complexului, vor funcționa: o farmacie, o librărie, un restaurant cu autoservire, o berărie și o cofetărie. Iminenta intrare în funcțiune a complexului «Orion» este marcată de începerea montajului la utilajul comercial și de trecerea la constituirea stocului de mărfuri rezervate, care depășesc deja valoarea de 10 milioane de lei. Se preconizează utilizarea aici a metodelor moderne și rapide de vânzarea mărfurilor, măsură care țintește economisirea timpului clientelei, pentru ca, începând cu 1977, să se intre în schimb de mărfuri cu marile magazine din țări care fac parte din CAER”. (Ceahlăul, 7 august 1976)

Dorin Dumitru mai spunea că era deja obținută aprobarea ca, lângă acest complex, să se realizeze o hală, în suprafață de peste 1.200 mp, și o piață pentru producătorii localnici, obiectiv la care lucrările erau preconizate pentru anul 1977.

Rămânând în sfera comercială, pe 15 august 1976, s-a deschis, tot în cartierul Dărmănești, și Alimentara de la parterul blocului A12 (magazin cu autoservire, unitate de legume-fructe, tutungerie), cunoscută astăzi ca Alimentara 86. Se aprecia că, astfel, „necesitățile de consum și de aprovizionare ale populației” erau „satisfăcute integral”.

*Piața Dărmănești

Piață agroalimentară, situată în cartierul Dărmănești, s-a dat în folosință în vara anului 1980, în zilele premergătoare sărbătorii de la 23 August.

„Ca o preocupare conștientă a organelor locale de partid și de stat pentru buna aprovizionare a populației, în cartierul Dărmănești din Piatra-Neamț, a fost inaugurată o nouă piață agroalimentară, cu magazine specializate în desfacerea unei game largi de produse, cum ar fi legume-fructe, brânzeturi, conserve, carne și preparate din carne”. (Ceahlăul, 22 august 1980)

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments