La cei 78 de ani pe care îi va împlini pe 26 octombrie, Ion Mărgineanu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență și militant pentru revenirea la adevărul istoric în stânga Prutului, va parcurge pe jos circa 600 de kilometri de la Bălți la Alba Iulia, pentru a spune tuturor că basarabenii își doresc Unirea.
Echipat cu un baston „bun și frumos”, câteva drapele tricolore, cu mult optimism și mai ales cu multă simțire românească în suflet, Ion Mărgineanu își va începe parcursul joi, 1 noiembrie, la ora 12.00, din fața clădirii Poștei din Bălți. Locul de pornire este unul simbolic, având în vedere că această clădire a găzduit, la 3 martie 1918, Adunarea Zemstvei din Bălți, care a votat o Declarație de Unire cu România. Era prima Zemstvă din Basarabia care semna un asemenea document.
Ion Mărgineanu are un sfat pentru tânăra generație, pe care o îndeamnă să ducă mai departe idealurile naționale ale basarabenilor, pentru care s-au sacrificat atâtea vieți.
„Nu trebuie să așteptăm ca Unirea să o facă conducerea. Unirea trebuie să o facem noi. Așa cum am făcut Podul de Flori, așa trebuie să facem și Unirea. Un exemplu pentru noi ar fi modul în care a avut loc unificarea Germaniei”.
Pietrenii care doresc să îl întâlnească pe Ion Mărgineanu sunt așteptați marți, 13 noiembrie, începând cu ora 16.30, la Biblioteca Județeană „G.T Kirileanu” Neamț.
„Să îl întâmpinăm cu multă căldură pe acest erou al Centenarului care, la cei aproape 80 de ani plini de istorie pe care îi duce în spate, pornește în această călătorie pe jos pentru a ne oferi tuturor o lecție de Demnitate, de Rezistență și de Simțire Românească!”, a transmis Ina Guțu, corespondent Radio România Chișinău și colaborator apropiat al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț.
Ion Mărgineanu este tatăl lui Virgiliu Mărgineanu, directorul Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf”, al regizoarei și jurnalistei TVR Iași Violeta Gorgos și al lui Dragomir Mărgineanu.
(Dor de Neamț)