Juriul celei de-a XXX-a ediții a Festivalului de Teatru de la Piatra-Neamț, format din adolescenți, a decis că spectacolul cel mai bun al categoriei pe care au jurizat-o a fost „Înaintea Erei Noastre”, o producție a Asociației Green Hours & Frilensăr București.
Textul, regia, scenografia și light designul sunt semnate de Daniel Chirilă, originar din Tg. Neamț. Din distribuție fac parte: Alina Mândru, Maria Veronica Vârlan, Tudor Morar, Tiberiu Enache, Ovidiu Cosovanu și Dumitru Georgescu.
„«Înaintea Erei Noastre» este un spectacol despre fiecare dintre noi și despre cum am ajuns aici. Aici, în prezentul dintre comunism și democrație, aflat în permanentă și confuză tranziție între noi și «ăilalți», într-o necontenită fugă după hrana de azi și așa-zisul (dar certul) «salar» de ieri. Suntem «Înaintea Erei Noastre» de (prea) multe ori și totul pornește de la educație. Ce comedie mai amară decât școala noastră cea de toate zilele?! Câteva scene din viața unora care trăiesc în alte timpuri, perfect valabile și astăzi”, a declarat Daniel Chirilă.
Alături de spectacolul premiat, la categoria „Tineri creatori” au mai fost selecționate 10 piese, majoritatea producții ale asociațiilor de teatru.
Juriul adolescenților a fost format din: Alexandru George Borș (Colegiul Național „Petru Rareș”), Octavia Bortișcă (Colegiul Național „Calistrat Hogaș”), Alex Gabriel Iftimia (Liceul cu Program Sportiv), Ștefan Pancu (Liceul cu Program Sportiv) și Viorela Stoian (Colegiul Național „Petru Rareș”).
Juriul și-a motivat alegerea astfel:
„Noi, membrii juriului, am hotărât să acordăm premiul spectacolului „Înaintea erei noastre“ în regia lui Daniel Chirilă, pentru că acesta ne-a atras atenția din mai multe puncte de vedere:
Tema abordată prezintă aspecte ale lumii rurale de azi, o lume puțin prezentă în spectacolele de teatru. Prin intermediul acestui spectacol am aflat despre aspecte de la începutul anilor ’90, care marchează granița între două epoci în istoria României. De asemenea, spectacolul vorbește despre relația elev- profesor într-un mod autentic, în care ne-am regăsit cu toții. Finalul este unul misterios, deschis interpretărilor și reflecției asupra vulnerabilității copiilor, adolescenților, într-o lume fără legi clare.
Un alt element care ne-a impresionat a fost dinamismul spectacolului, faptul că a menținut atenția spectatorului la cote înalte pe tot parcursul lui. De asemenea, am apreciat umorul care a dat energie spectacolului. Personajele sunt bine conturate, dezvăluindu-ne multiple fațete pe parcursul spectacolului. Scenografia a ilustrat foarte bine sărăcia materială a personajelor, fapt redat cu mijloace foarte simple, puțin costisitoare, dar de efect.
„Înaintea erei noastre“ este o dramă a zilelor noastre, în care tragicul este acoperit de un hohot de râs”.
Violeta MOȘU