luni, octombrie 14, 2024
AcasăActualitateMircea Eșanu, invitatul special al noii ediții „Basarabia necunoscută“, la Biblioteca Județeană

Mircea Eșanu, invitatul special al noii ediții „Basarabia necunoscută“, la Biblioteca Județeană

Tema dezbaterii: „România, principalul susținător al Republicii Moldova. Repararea grădinițelor, mai mult decât un gest de bună vecinătate“

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț și Radio România Chișinău invită publicul la o nouă întâlnire în cadrul proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, luni, 20 august 2018, de la ora 12:30, în Sala Info-Club. Invitatul special al acestei ediții este Mircea Eșanu, directorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, instituție care gestionează grantul de 26 de milioane de euro oferit de România pentru lucrări de reparare și construire a sute de instituții preșcolare din Republicii Moldova. Dezbaterea are tema „România – principalul susținător al Republicii Moldova. Repararea grădinițelor, mai mult decât un gest de bună vecinătate“, iar Mircea Eșanu va vorbi despre rezultatele implementării „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova“ începând cu anul 2014.

26 de milioane de euro este o sumă enormă pentru sistemul educațional din Republica Moldova. Pe lângă cele peste 840 de grădinițe renovate, cu ajutorul acestui grant s-a reușit dotarea unor spații noi pentru aproximativ 10.000 de copii, ne mai vorbind de mobilier nou, terenuri de joacă amenajate, sisteme de încălzire centralizată. Suprafața acoperișurilor renovate sau schimbate cu ajutorul acestui grant reprezintă echivalentul a 42 de terenuri de fotbal. Au fost schimbate geamuri cu suprafața totală de 170.000 de metri pătrați. Cele vechi erau din lemn, putrezite, prin care sufla vântul iarna. În 160 de grădinițe a fost schimbat sistemul de încălzire“, menționa Mircea Eșanu într-o intervenție pentru Radio România Chișinău.

Guvernul României a oferit, în anul 2014, un grant cu o valoare totală de aproximativ 26 de milioane pentru reabilitarea și dotarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova. În decurs de patru ani au fost reparate și reconstruite peste 845 de grădinițe din totalul de aproape 1.500. Recent, autoritățile de la București au anunțat suplimentarea cu încă trei milioane de euro a grantului, sumă care ar crește numărul instituțiilor incluse în programul de reparații până la 940.

Mircea Eșanu

Director din 2014 al Fondului de Investiții Sociale – organizație creată cu sprijinul Băncii Mondiale în urmă cu 20 de ani – Mircea Eșanu are o experiență managerială de peste 10 ani în implementarea proiectelor cu fonduri ale Uniunii Europene, ale Băncii Mondiale și Guvernului României, în domenii precum buna guvernare, consolidarea capacităților administrației publice centrale și locale, dezvoltarea comunității și reabilitarea infrastructurii publice.

Din 2010 până în 2013 a fost manager de proiecte la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD). Anterior, a activat, în calitate de coordonator, timp de mai mulți ani, în cadrul Fundației Est Europene. A fost președintele Centrului Național pentru Transparență și Drepturile Omului și secretarul Alianței Anticorupție. De asemenea, a fost președinte și membru al Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat al Fundației Soros Moldova, a fost membru al Grupului de monitorizare a Strategiei naționale de prevenire și combatere a corupției, președinte al Consiliului ONG-urilor din Moldova, membru, Consiliul de Presă al Republicii Moldova, lector la Universitatea de Stat din Moldova.

Este doctor în sociologie și autor al mai multor cercetări și publicații în domeniul educației și corupției.

Mircea Eșanu este fiul academicianului Andrei Eșanu, istoric basarabean.

„Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“

„Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ este un proiect cultural desfășurat, la Piatra Neamț, de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț în parteneriat cu Radio România Chișinău, din octombrie 2017, și presupune organizarea unor întâlniri și dezbateri pe teme istorice, sociale, politice și economice menite să apropie prin cunoaștere locuitorii de pe cele două maluri ale Prutului.

Proiectul are susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale al Guvernului României. Sponsor al proiectului este omul de afaceri nemțean Vasile Ouatu. (Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments