Asociaţia Pro Grinţieş pregăteşte un nou „Festival al haiducilor”, la poalele muntelui Grinţieşului, la sfârşit de august. Dat fiind faptul că prima ediţie de anul trecut a fost un succes, foarte bine evidenţiat de emisiunea „Exclusiv în România” realizată de Cristian Tabără şi Daniel Georgescu, care a denumit reportajul „Ţinutul haiducilor”, se pregăteşte o a doua ediţie. A fost un regal de muzică populară, folk, dans popular, bucate tradiţionale, teatru folcloric şi întreceri haiduceşti: călărie, trasul buşteanului cu calul, tăiatul butucului cu beschia, aruncarea baltagului şi, de asemenea, a fost premiat şi cel mai frumos animal de la munte. Poiana lui Vasile cel Mare de sub muntele Grinţieşului s-a umplut de oameni, de cai, de câini, de măgari, de docare şi trăsuri. N-au lipsit cârlanul şi ţapul la proţap, mielul în jântuit, balmoşul şi topitul cu brânză de oaie şi de capră, ciolanul cu fasole, caşul şi urda, jumările şi multe, multe altele…
Asociaţia Pro Grinţieş a primit şi în acest an sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ care a înţeles puterea de valorizare a tradiţiilor ancestrale munteneşti prin acest festival şi are din nou ca parteneri Consiliulul Local şi Primăria Grinţieş. Organizatorii au considerat că specificul acţiunii cere ceva mai mult decât o simplă conferinţă de presă şi, după prezentarea proiectului de către echipa de implementare, a noilor idei şi pârghii de punere în aplicare a lor la muzeul de istorie şi etnografie din centrul comunei, au invitat pe oaspeţi la locul de desfăşurare a festivalului, în poiana de sub munte. Aici, gospodarii din „Ceata lui Vasile cel Mare” au pregătit câteva doine şi balade haiduceşti. Văzându-i pe tinerii îmbrăcaţi cu frumosul strai popular mergând spre munte, sătenii au pornit şi ei să participe la spectacolul născut spontan în mijlocul pădurii de brad. A răsunat „Cântecul lui Vasile cel Mare”, „Cântecul lui Bujor”, a răsunat naiul, acordeonul şi chitara şi vocile puternice bărbăteşti: „Frunză verde de negară/ A ieşit Bujor în ţară…”.
Organizatorii au invitat pe cunoscuta interpretă Viorica Macovei, pe folkiştii Adi Bezna şi George Sărluceanu, grupul etno „Chihlimbar”, grupul folk „Eu cred” de pe valea Bicazului, ansamblurile „Muntenii Broştenilor” şi „Plaiuri tulgheşene”. De asemenea, vor sosi „Răzeşii” din Tupilaţi, „Floricica” de la Corbu, „Şoimii Hangului” din Hangu, „Florile Ceahlăului” din Ceahlău, „Merişorii Grinţieşului” din Grinţieş.
Şi-a anunţat prezenţa şi Vasile Arhire, reputat realizator de emisiuni la TVR Iaşi şi TVR 3, un prieten al munţilor noştri şi îl aşteptăm din nou pe Cristian Tabără, căruia i-au devenit foarte dragi haiducii Grinţieşului. Tinerii folkişti şi interperţi de muzică populară se vor întrece în două concursuri şi nu vor lipsi nici în acest an întrecerile de iscusinţă şi putere haiducească şi se anunţă o concurenţă deosebită la tăiatul butucului cu beschia sau aruncarea baltagului.
Până la festival, Poiana lui Vasile cel Mare a primit la mijloc de iulie o tabără a „Cercetaşilor României” din Iaşi care au stat aici timp de cinci zile într-un loc de-o sălbatică frumuseţe. Trei zile (şi trei nopţi) – 24-26 august 2018 – munţii Bistriţei vor fi din nou în puterea haiducilor şi cel puţin în aceste zile va fi vai şi-amar pentru ciocoi şi bucurie pentru oamenii de rând. Vremurile de odinioară, când prin aceşti codri hălăduiau Bujor, Pietraru sau Vasile cel Mare, vor putea fi cunoscute de către oaspeţii Grinţieşului la „Festivalul Haiducilor”.
Prof. Dr. Daniel DIEACONU