Miercuri, 1 august, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, a fost deschisă expoziția „Un pictor de front. Aurel Băeșu (1896-1928). Portrete”. Aceasta cuprinde 100 de lucrări de pictură și grafică executate în perioada în care plasticianul a fost prezent în tranșee.
Proiect a fost inițiat de Complexul Muzeal Județean Neamț și colecționarul Lucian Corneliu Agăleanu, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni și o serie de colecționari particulari.
Dr. Ciprian-Dorin Nicola, directorul-manager al Complexului Muzeal Județean (CMJ) Neamț: „Aurel Băeșu, o viață închinată portretului, ființei umane, unei emoții și unei trăiri care-l definesc ca pe un membru marcant al plasticii românești. Mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, instituțiilor partenere, colecționarilor și colegilor noștri care au panotat expoziția”.
„Suntem martorii unui demers muzeografic care se dorește a fi deopotrivă recuperator și revelator. Datorită acestei expoziții, o serie de lucrări au reintrat în circuitul cultural, fiind restaurate. Astfel, Aurel Băeșu confirmă valoarea pe care i-o știm cu toții”, a declarat dr. Mihaela-Cristina Verzea, directorul adjunct științific al CMJ Neamț.
Istoricul de artă Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” din cadrul Academiei Române, a revenit după 9 ani la Piatra-Neamț. Domnia sa a spus că expoziția este o prezentare monografică a unui artist de front. „Chiar dacă în marea lor majoritate sunt portrete de civili, vedem și câteva care datează exact din 1917. Aurel Băeșu este un portretist cu o forță deosebită de citire a psihologiei personajelor pe care le creionează, dar și un poet prin felul în care surprinde momentele de reverie ale acestor personaje. Un colorist ce își afirmă calitățile cromatice cu o forță deosebită, creând o legătură între vechi și modern”.
Emil Nadler, critic de artă: „Este o expoziție exemplară a Muzeului de Artă din Piatra-Neamț. Este un exercițiu profesional care deschide sensuri nebănuite unui depozit de opere de artă”.
Cu acest prilej, a fost lansat și catalogul expoziției, care poate fi achiziționat contra sumei de 100 de lei. Acesta conține patru studii introductive la care se adaugă cele 100 de lucrări expuse, dar și alte tablouri care nu au intrat în etalarea finală, provenind din patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.
Expoziția este deschisă până la data de 19 septembrie 2018.
Violeta MOȘU