marți, noiembrie 12, 2024
AcasăActualitateLansarea proiectelor „Remember Cultura Cucuteni“ și „Acvariul de piatră“ la Biblioteca Județeană

Lansarea proiectelor „Remember Cultura Cucuteni“ și „Acvariul de piatră“ la Biblioteca Județeană

Proiectele „Remember Cultura Cucuteni“ și „Acvariul de piatră“ ale Clubului GreenIMPACT „Petrodava“, constituit în cadrul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, au avut lansarea sâmbătă, 28 iulie 2018. „Acvariul de piatră“ este o expresie lansată în publicația „Jurnalul Național“.

Proiectele sunt rezultatul parteneriatelor locale dintre Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț – ambasadori prof. Dorina Mormocea, prof. Elena Costrachevici –, Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamț și Fundația „Virgil Madgearu“ – ambasadori prof.dr. Gianina Buruiană și prof. Mihaela Gheorghiu.

La lansarea proiectelor au participat membri ai clubului GreenIMPACT „Petrodava“ și ai celorlalte cluburi din județ, cadre didactice, copii din Republica Moldova. În cadrul manifestării a fost lansată și expoziția de fotografie „Expediții paleontologice în Europa“, care îi are ca autori pe dr. Ionuț Grădianu și dr. Sorin Baciu. Expoziția, un frumos dar făcut proiectului, se află în Sala Cupola a Bibliotecii Județene și poate fi vizionată până la data de 12 august 2018.

Participanții la lansarea proiectelor au fost invitați, în a doua parte a acțiunii, să descopere colecțiile Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni și ale Muzeului de Științe Naturale Piatra-Neamț.

Clubul GreenIMPACT „Petrodava“ constituit în cadrul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț și-a propus cunoașterea patrimoniului cultural și natural al zonei Neamțului, prin diverse activități – studiu, lectură și informare utilizând colecțiile de documente ale bibliotecii județene, vizite de documentare la diverse obiective de interes cultural din circuitul muzeistic local, excursii și drumeții în zona județului Neamț, în speță Destinația Ecoturistică Ținutul Zimbrilor, vizite în diverse localități din județ pentru cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor locale.

Activitățile facilitate de liderii GreenIMPACT au cuprins: prezentarea Cluburilor GreenIMPACT, organizarea unor întâlniri cu elevii folosind metodologia învățării prin experiență, proiecte în serviciul comunității,  ateliere de lucru ce au ca scop cunoașterea comunității și identificarea comorilor de valorizat, formarea și pregătirea grupului, stabilirea obiectivelor de învățare, cunoașterea unor metode eficiente de analiză a informațiilor, cunoașterea unor metode de luarea deciziilor în urma analizei de grup, exersarea elaborării unui proiect, realizarea unor materiale de prezentare a obiectivelor culturale din județul Neamț pentru popularizarea acestora.

Activitățile realizate în cadrul clubului în primele luni de proiect au presupus: activități de cunoaștere/autocunoaștere și relaționare în grup, jocuri de intercunoaștere, contractul de valori, jocuri și povești, excursii tematice, activități de explorare în comunitate pentru cunoașterea patrimoniului cultural și natural, exersarea scrierii de proiecte și implementarea lor. Astfel, în lunile mai-iulie 2018, tinerii au exersat scrierea și implementarea unor proiecte de popularizare a valorilor din comunitate care fac parte din patrimoniul cultural și natural. Cunoașterea moștenirii culturale locale este unul dintre obiectivele activităților realizate în cadrul clubului.

Unul din rezultatele exercițiului grupului de tineri, se regăsește și sub forma cele două proiecte de popularizare a patrimoniului cultural și natural, respectiv Proiectul „Remember Cultura Cucuteni“ și Proiectul  „Acvariul de piatră“.  Ele au ca scop dezvoltarea competențelor tinerilor de scriere de proiecte, de asumare și realizare a unor sarcini în cadrul unor activități de învățare, de realizare a unor sarcini și obiective într-un context de învățare prin experiență, în scopul cunoașterii valorilor comunitare locale și popularizarea lor, în rândul altor tineri, prin activități de grup.

Din luna septembrie 2018, tinerii vor exersa ideea scrierii unui proiect de antreprenoriat verde.

Clubul GreenIMPACT „Petrodava“ are ca membri elevi de liceu, cadre didactice, bibliotecari. În județul Neamț, cluburi GreenIMPACT mai sunt constituite în localitățile Bîra, Răucești și Vânători-Neamț.

Proiectele cluburilor GreenIMPACT sunt finanțate de Fundația Noi Orizonturi, susținută de Fundația Româno-Americană și Lidl. (Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments