În această dimineață, în sala de festivități a Colegiului Național „Petru Rareș”, s-a dat startul celei de-a II-a ediții a Festivalului Internațional de Arte Plastice pentru Copii „Piatra-Neamț Creativ”. Cel mai important eveniment de acest gen din Moldova propune și anul acesta o serie de activități speciale: sesiuni de lucru la pictură-peisaj, în aer liber, în spațiul Curții Domnești, la Turnul și Biserica lui Ștefan cel Mare, vizite la muzee și alte obiective turistice din zona Tg. Neamț, workshop-uri și sesiuni de informare turistică.
Participă 50 de elevi, coordonaţi de 13 profesori şi însoţiţi de 15 părinţi. Ei provin din 10 ţări: Rusia – două echipe, Ucraina – trei echipe, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Polonia, Hong Kong, Thailanda, Israel şi România – două echipe.
Profesoara Cristina S. Petrariu, principala organizatoare, a spus că festivalul reprezintă proiectul de suflet al Asociației Culturale Arte.Ro.
„Este un proiect realizat de Asociația Culturală Arte. Ro în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamț. Principalul obiectiv al proiectului este de a promova Piatra-Neamț și tinerii talentați din acest oraș. Ei vor avea ocazia ca timp de 7 zile să lucreze împreună cu alți tineri absolut extraordinari de pe trei continente. Acest festival nu s-ar fi putut realiza fără sursele de inspirație oferite de festivalurile similare din Macedonia și Portugalia. De asemenea, o experiență extraordinară pentru noi a fost workshop-ul din Hong Kong la care am participat în 2014, la invitația profesorului Henry Lau. Mulțumesc voluntarilor și tuturor persoanelor și instituțiilor care au pus umărul la buna desfășurare a acestui eveniment”.
Dr. Mariana Ciobanu, membră a juriului, a scos în evidență faptul că efortul organizatorilor de anul trecut nu a fost în zadar, deoarece numărul participanților și țărilor prezente s-a dublat.
„Acest fapt ne bucură foarte mult. Sper că aveți parte de o săptămână frumoasă, sper să vă simțiți foarte bine la Piatra-Neamț și să realizați lucrări minunate, care să ne încânte ochiul și sufletul”.
Joi, 26 iulie, elevii şi profesorii invitaţi vor participa la un tur cultural de promovare a judeţului Neamţ, care va avea ca principale repere Cetatea Neamţului, Parcul Natural Vânători Neamţ – Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină „Dragoș Vodă”, Mănăstirile Neamţ și Agapia. Vineri, 27 iulie, întregul grup va avea programată o sesiune de lucru la Conacul Cantacuzino-Paşcanu de la Costişa. Ceremonia de decernare a premiilor se va desfășura duminică, 23 iulie.
Violeta MOȘU