A doua ediție a Festivalului Internațional de Arte Plastice pentru Copii „Piatra-Neamț Creativ” va avea loc în ultima săptămână a lunii iulie. Pentru marele public evenimentul va fi în egală măsură un act de cultură bogat în aspecte, și, totodată, prilej de vii satisfacții estetice.
* Convorbire cu prof. Cristina S. Petrariu, președinta Asociației Culturale Arte.Ro
– În curând vor sosi reprezentanții celor 14 echipaje câștigătoare. Din ce țări provin?
– La ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Arte Plastice pentru Copii „Piatra-Neamţ Creativ” vor fi prezenți 50 de elevi, coordonaţi de 13 profesori şi însoţiţi de 15 părinţi. Ei provin din 10 ţări: Rusia – două echipe, Ucraina – trei echipe, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Polonia, Hong Kong, Thailanda, Israel şi România – două echipe. Proiectul este realizat de Asociaţia Culturală Arte. Ro în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamţ, instituţie care cofinanţează activităţile ce se vor derula în perioada menţionată. Participanţii invitaţi în proiect sunt câştigătorii Concursului Internaţional de pictură pentru elevi „Piatra-Neamţ Creativ”, desfăşurat la începutul acestui an şi finalizat cu EXPOZIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE ARTE PLASTICE PENTRU COPII „PIATRA-NEAMŢ CREATIV”, ediția a II-a, 2018, care a fost prezentă pe simezele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” din Piatra-Neamţ, în perioada martie-aprilie 2018. Expoziţia a reunit cele mai bune creaţii, realizate cu măiestrie de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani, ce au fost atent selectate din cele peste 1300 recepţionate de la 42 de școli, licee şi cluburi din 19 țări (Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Serbia, Lituania, Letonia, Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Turcia, Egipt, Malaezia, Thailanda, India, Hong Kong, China, România, Slovenia), de pe 3 continente (Europa, Asia şi Africa). Picturile, desenele, colajele, lucrările de grafică, au fost evaluate de un juriu competent şi exigent, format din profesori de arte vizuale, bibliotecari şi muzeografi. Cele trei şcoli câştigătoare ale Marelui Premiu Grand Prize School Winner sunt: SIMPLY ART, Hong Kong – CHINA, YEOW CHYE ART STUDIO, Penang – MALAYSIA şi ZAPORIZHZHYA ART ASSOCIATION – UCRAINA. Faţă de anul trecut, participarea la festivalul nostru s-a dublat, atât ca număr de ţări, cât şi ca număr de participanţi.
– Cât vor sta la Piatra-Neamț?
– Festivalul se desfăşoară între 22-30 iulie şi cuprinde un bogat program de activităţi dedicate artei, culturii şi dezvoltării personale a celor implicaţi.
– Cum ați structurat programul activităţilor?
– Programul activităţilor va debuta luni, 23 iulie, cu deschiderea oficială a Festivalului, găzduită de municipalitatea pietreană, după care va cuprinde o serie de sesiuni de lucru la pictură-peisaj, în plein air (în zilele de luni, marţi, miercuri, vineri), în spaţiul Curţii Domneşti, la Turnul şi Biserica lui Ştefan cel Mare. Programul va mai conține vizite la muzee, workshop-uri şi sesiuni de informare turistică, alături de voluntarii Asociaţiei Culturale Arte.Ro şi de elevii pietreni de la şcolile şi colegiile din oraş. Joi, 26 iulie, elevii şi profesorii invitaţi vor participa la un tur cultural de promovare a judeţului Neamţ, care va avea ca principale repere Cetatea Neamţului, Parcul Natural Vânători Neamţ – Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină „Dragoș Vodă”, Mănăstirile Neamţ și Agapia. Vineri, 27 iulie, întregul grup va avea programată o sesiune de lucru la Conacul Cantacuzino-Paşcanu de la Costişa. Sâmbată, 28 iulie, vom mai desfășura o sesiune scurtă de lucru în care „personajul principal” va fi Turnul lui Ştefan, urmată de expunerea lucrărilor realizate în cadrul festivalului. Decernarea premiilor va avea loc duminică, 23 iulie. Tema festivalului nostru este „Piatra Neamţ Creativ”, adică raportarea cât mai originală, creativă, poate chiar spectaculoasă a fiecărui participant, prin lucrările sale, sub aspectul abordării tehnice, compoziţionale, cromatice, la monumentele de arhitectură, la detaliile şi particularităţile istorico-geografice ale spaţiilor care le vor servi participanţilor drept sursă de inspiraţie. În esenţă, Festivalul poate fi privit ca o tabără de peisaj, de lucru în plein-air, dar noi ne dorim mult mai mult decât atât. Prin acest proiect cultural-artistic, realizăm o promovare extinsă a oraşului nostru, atât în mediul fizic, cât şi în cel virtual, din perspectiva artistico-plastică, educaţională, culturală, istorică, geografică şi turistică. Succesul acestui obiectiv al nostru ţine aproape exclusiv de continuitatea festivalului. Contactul direct al participanţilor cu istoria şi geografia spaţiului plastic şi artistic al oraşului, va constitui şi anul acesta, cu certitudine, un real succes, argument susţinut de reuşita ediţiei anterioare a proiectului, care a adus un plus de promovare semnificativ oraşului şi județului, cu precădere în mediul online, dar nu numai. Acest proiect contribuie masiv la determinarea unui loc foarte bine definit pentru oraşul nostru pe harta europeană şi mondială a culturii şi educaţiei plastice. Obiectivele noastre fac referire la promovarea internaţională a oraşului nostru prin acest act educațional-artistic şi prin activităţi culturale de înaltă ţinută. Ediţia de anul trecut ne-a confirmat aşteptările. Sperăm ca, în acest an, ele să fie depăşite.
– Ce v-a determinat să organizați acest Concurs Internațional de Arte Plastice?
– Manifestarea pe care o organizăm se doreşte a fi o acţiune culturală anuală dedicată copiilor din Piatra-Neamț dar şi celor din lumea întreagă, precum şi a artei acestora, o celebrare a excelenţei în artele vizuale, un îndemn de a preţui mult mai mult pictura, natura, frumosul în general, o încercare de a construi prin copii o lume mai frumoasă, care să aprecieze mai mult valorile autentice, cultura, bunul simţ şi bunul gust. Dorinţa de a a realiza evenimente culturale-reper pentru promovarea oraşului şi certitudinea că avem elevi foarte buni în domeniul artelor vizuale, care au nevoie de o contextualizare corectă, au fost conceptele de bază în realizarea acestui proiect. Dacă un asemenea festival se poate realiza în ţări mai sărace din punct de vedere economic şi care poate au şi sub aspect cultural mai puţine lucruri de oferit, fără îndoială că Piatra-Neamț poate fi un reper important pe o hartă a artei tinere, dinamice, a culturii de un anumit nivel. Prin acest festival, oraşul se racordează la manifestări similare din Europa şi din lume, strălucind prin istoria şi cultura sa şi aducând, astfel, lumea mai aproape. Subcultura domină astăzi lumea, în primul rând în plan artistic şi cultural, mai ales în mediile frecventate de tineri. Ne dorim să oferim o alternativă acestor tineri, în sensul abordării creaţiei artistice, a voluntariatului, a domeniilor cunoaşterii. Dorim să creăm un context care să-i inspire pe tineri la lucruri bune pentru comunitate şi pentru ei înşişi, pentru dezvoltarea lor personală.
– Cine vă ajută?
– Motorul acestui festival este format dintr-un foarte restrâns grup de voluntari – elevi şi părinţi ai acestora, câteva firme care ne sprijină an de an, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene şi ai Complexului Muzeal Județean, grupați în jurul meu și al doamnei doctor Mariana Ciobanu, un om foarte implicat şi dedicat acestui proiect, un medic mare iubitor de artă şi de copii, la fel ca şi soţul domniei sale, reputatul medic radiolog Sorin Ciobanu, plecat dintre noi de ceva timp, spre o lume mai dreaptă. De altfel, doamna doctor va oferi celor mai bune două echipaje premii speciale însoţite de placheta „Dr. Sorin Ciobanu”. Mulţumirile noastre se îndreaptă către toţi cei care participă la bunul mers al activităţilor proiectului: Primăriei Piatra-Neamț, reprezentanţilor Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”, elevilor voluntari şi mass-mediei locale pentru promovarea tuturor proiectelor noastre. Timpurile în care trăim ne invită să ne reprezentăm internaţional prin tot ce avem noi mai autentic şi mai valoros din punct de vedere cultural, educaţional, turistic şi artistic, prin educaţie şi prin copiii cei mai inteligenţi şi creativi, prin valori şi repere clare. Strategiile de promovare ale oraşului nostru cuprind deja constant destul de multe manifestări dedicate susţinerii potenţialului creator al copiilor şi acest lucru mi se pare foarte important deoarece aceşti copii vor deveni, cu certitudine, în viitorul apropiat, cei mai buni ambasadori ai mediului cultural nemţean. Ne exprimăm convingerea că municipalitatea pietreană va dori să dezvoltăm acest proiect într-unul de tradiţie, care să cuprindă participarea directă anuală a câştigătorilor, ca ei să se poată apropia fizic de patrimonul istoric, cultural şi artistic al orașului. Cu siguranţă, expunerea pe care oraşul nostru o va capăta în mediul online, la nivel global, constituie un plus de vizibilitate excepţională de care oraşul Piatra-Neamţ va beneficia sub toate aspectele.
– Care este cel mai important moment al creației în arta plastică pentru un copil?
– Debutul este foarte important. Când, unde, dar mai ales cum. La şcoală, la Palatul Copiilor, la un club dedicat artelor vizuale, la bibliotecă, la muzeu, în faţa blocului, în faţa televizorului, a calculatorului, a tabletei… Cu sau fără îndrumare. La 3-4 ani sau chiar la 16-17 ani. Unii îşi descoperă singuri aceste aptitudini sau sunt ajutaţi să îşi descopere vocaţia de timpuriu, la grădiniţă sau la şcoala primară. Alţii se hotărăsc să dea admitere la Design sau Arhitectură, în ultimul an de liceu, deşi n-au pus mâna pe creion decât ocazional. Raportarea corectă la potenţialul propriu, aşteptările realiste şi munca continuă pot ajuta un copil să se dezvolte frumos. Arta este modelatoare, este terapeutică, dezvoltă, ameliorează, bucură, converteşte, echilibrează. Arta face copilul să crească frumos. Am convingerea că orice copil, căruia îi place să deseneze, să picteze, care se exprimă cel mai bine prin vizual, dacă este ajutat să îşi descopere de timpuriu înzestrarea sa pentru artă şi este coordonat cum trebuie, şi lucrează suficient, poate face performanţă la nivel mare. Poate alege un drum profesional în domeniul artistic sau pentru dezvoltarea sa personală, prin educarea propriului bun gust la un nivel înalt. Contează mult susţinerea părinților, încurajarea continuă, motivaţia puternică. Contează enorm munca susţinută, consecvenţa, dorinţa de perfecţionare, timpul dedicat lucrului. Şi dragostea pentru artă. Rolul profesorului e să îndrume copilul şi să-l însoţească pe acest drum. Societatea, în general, așa cum arată ea astăzi, este zgomotoasă, agresivă, stridentă, este guvernată de cu totul alte legi decât cele ale bunului simţ şi ale rafinamentului. Şi asta vine de la lipsa de educaţie, în general, în cei şapte ani de-acasă, apoi, în alţii, câţi or mai fi, pentru fiecare, în şcoală. Copiii, dacă nu ajung să fie excesiv de pervertiţi de mediile virtuale, au puterea interioară de a decela între frumosul autentic şi kitsch, și ajung să devină adulţii care ştiu cum să îşi facă viaţa mai frumoasă. Este unul dintre talanţii pe care majoritatea dintre noi îi avem când suntem copii dar pe care, fără educaţie, îi pierdem pe drumul complicat al vieţii, urâţindu-ne existenţa şi devenind un pic mai nefericiţi. De aceea cred că educaţia în general şi educația estetică în particular, sunt atât de importante. Chiar de la bun început!
A consemnat Violeta MOȘU