duminică, octombrie 6, 2024
AcasăActualitate„Vacanțe Muzicale”, miercuri, 4 iulie - Seara instituțiilor de învățământ superior muzical...

„Vacanțe Muzicale”, miercuri, 4 iulie – Seara instituțiilor de învățământ superior muzical și concertul simfonic susținut de Orchestra Universității „George Enescu” din Iași

Ora 19:00, Teatrul Tineretului

SEARA INSTITUŢIILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR MUZICAL

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ARTE „GEORGE ENESCU” IAŞI

Daniela Maria Dumitru – soprană, anul I master

Clasa: conf. univ. dr. Cristina Simionescu

La pian: lect. univ. dr. Brîndușa Tudor

Eugen Toboș – chitară,  anul I master

Clasa: lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu

Vlad Lavric – saxofon, anul II

Clasa: lect. univ. dr. Florin Fodor

La pian: lect. univ. dr. Edit Arva

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE MUZICĂ BUCUREŞTI

Ioana Tudor – vioară, anul I

Izabela Gergu – violoncel, anul I

Alexandru Țală – pian, anul III

Clasa: prof. univ. dr. Verona Maier

ACADEMIA DE MUZICĂ „GHEORGHE DIMA” CLUJ-NAPOCA

Cristina Ciolacu – clarinet, anul I

Clasa: lect. univ. dr. Răzvan Poptean

La pian: conf. univ. dr. Adina Mureşan

Ora 21:00, Piaţa Turnului

CONCERT SIMFONIC

ORCHESTRA UNIVERSITĂŢII NAŢIONALE DE ARTE „GEORGE ENESCU” IAŞI

Dirijor, BOGDAN CHIROŞCĂ

Solişti: OCTAVIAN CEZAR IONESCU, CLAUDIA DIANA BÎLCU,

ZAHARIA HOJBOTĂ, PETRU PAVEL

În program:

  1. Brahms – Uvertura „Academica” op. 80, G. Rossini – Aria „La calunnia” din opera „Bărbierul din Sevilla”, Fr. Cilea – Aria „Eccco respiro appena” din opera „Adriana Lecouvreur”, L. Bassi – Fantezia pentru clarinet şi orchestra pe teme din opera „Rigoletto”, G. Puccini – Aria „Nessun dorma” din opera „Turandot”, P. I. Ceaikovski – Poloneza din opera „Evgheny Oneghin”, L. Delibes – Polca pizzicato din baletul „Silvia”, E. Grieg – Suita nr. 1 „Peer Gynt” (nr. 1 şi nr. 4), E. Elgar – „Salut d’amour”, H. Zimmer – „Pirates of the Carribean”, E. Morricone – „Gabriel’s oboe”, L. Delibes – Vals din baletul „Coppelia”,
  2. Rodgers – Suita „The sound of music”

ORCHESTRA UNIVERSITĂŢII NAŢIONALE DE ARTE „GEORGE ENESCU” IAŞI, condusă de conf. univ. dr. Bogdan Chiroșcă, este ansamblul reprezentativ al Facultății de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, continuând vechea tradiţie a orchestrei de studenţi a Conservatorului.

Ansamblul are în componență studenţi din toţi anii de studiu, inclusiv masteranzi, şi are o activitate constantă pe parcursul anului, susţinând concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă sau musical, abordând repertorii variate, de la muzica clasică până la cea modernă, din creația universală dar și din cea a compozitorilor români.

Orchestra acompaniază cei mai merituoşi studenţi solişti şi promovează creaţia naţională contemporană prin participarea în diverse evenimente de amploare precum: Festivalul Muzicii Românești, Festivalul Internațional al Educației, Vacanțele Muzicale de la Piatra-Neamț, Festivalul Operelor Independente.

BOGDAN CHIROŞCĂ

A absolvit în 1994 cursurile Liceului de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani, unde a studiat pianul cu Adrian Moroşanu. În anul 1999 a absolvit cursurile Facultăţii de Interpretare a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi (secţia pian principal) la clasa profesorului Ioan Welt, iar în anul 2004, secţia de compoziţie cu Vasile Spătărelu şi dirijat orchestră cu Corneliu Calistru.

Are o bogată activitate concertistică şi didactică atât ca maestru corepetitor şi dirijor la Opera Naţională din Iaşi (perioada 1999 – 2011), profesor de orchestră la Liceul de muzică „Octav Băncilă” din Iaşi, iar din 2007 devine asistent la Universitatea de Arte George Enesc din Iaşi, la catedra de armonie şi compoziţie.

În 2014 obţine titlul de doctor în muzică cu lucrarea „Simfonia de cameră – Studiu și creație proprie” şi devine totodată membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

În prezent, este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din Iași – catedra de armonie, compoziție, dirijat orchestră și dirijor al orchestrei de studenți.

Concomitent cu prezentarea creației în diverse recitaluri, festivaluri susţine o bogată activitate concertistică.  A participat la Workshop-ul de creație susținut de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti în cadrul Festivalului Internațional „George Enescuˮ, edițiile 2011 și 2013; la Festivalul Muzicii Romȃnești (Iași) – edițiile 2011, 2013, 2016. Printre proiectele artistice desfășurate în țară și în străinătate  amintim: InterArt 2007 – România şi InterArt 2008 –  Germani /Italia). (Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments