Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Galeria Casa Matei, Asociația Universitart şi ASUAD a organizat luna trecută Competiţia de Proiecte Expoziţionale „Expo Maraton 2018”, adresată studenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. La competiţie s-au înscris peste 50 de participanţi din care au fost selectaţi 16 pentru a-şi expune proiectul individual.
Studenţii selecţionaţi s-au remarcat prin modul în care şi-au elaborat proiectele şi au mixat tehnica specifică secţiei la care studiază cu noile tendinţe din arta contemporană.
Artistul vizual pietrean Andrei Nuțu, fost elev al profesorilor Grigore Agache la Liceul de Arte „Victor Brauner” și Cristina Petrariu la Asociația Culturală „ Arte.Ro”, a câștigat Premiul Publicului pe baza mediei generale, Premiul Institutului Francez Cluj-Napoca și Premiul Institului Polonez din București.
El va efectua o vizită de documentare de 5 zile la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Liverpool.
Recent, Andrei Nuţu a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia pictură.
„Am participat cu un proiect intitulat Metanoia. Toate lucrările au fost realizate în ulei pe pânză, cu o tehnică clasică, referindu-se la cum poţi să pui în aceeaşi imagine, partea sacră şi partea profană, ce modalităţi plastice pot să abordez ca să pot să redau ceea ce nu este vizibil pentru ochiul liber. În mare parte, lucrările sunt figurative, cu anumite influenţe abstracte legate de texturi sau de cromatică. Metanoia înseamnă o schimbare a percepţiei, a minţii: pentru a putea să vezi ceea ce nu există de fapt, trebuie să înveţi să foloseşti alţi ochi. Proiectul a venit dintr-o documentare personală: e şi un parcurs de căutare a mea, ca persoană. Am încercat să-mi transpun vizual lucrurile care mă preocupă pe mine, de aici porneşte ideea de apartenenţă la mine şi la individualitate. Evident că e un proiect subiectiv, nu mă aşteptam să ia premiul publicului. Prin expoziţie am vrut să-i introduc pe oameni într-o atmosferă, într-o stare de introspecţie cât să le ridice anumite probleme şi să nu plece la fel cum au venit. Proiectul de faţă a pornit din dorinţa mea de a mă căuta personal, în zona spirituală.
Nici eu nu mă aşteptam să aibă un impact atât de mare asupra publicului. Evident, ca artist te interesează relaţia pe care o ai cu publicul care vine la expoziţiile tale. Dar dintr-un punct încolo, rişti să te intereseze prea mult latura aceasta şi să nu te mai axezi prea mult pe lucrări. Am hotărât că ce am eu de făcut este să realizez lucrările la un nivel cât mai înalt, cât mai sincer. Pentru că, dacă eu sunt sincer cu mine, şi lucrările reuşesc să capteze această sensibilitate şi e imposibil să nu atingă câţiva oameni care vin.
Nu am mai fost la Bienala de Artă Contemporană de la Liverpool, dar am fost la cea de la Veneţia, de două ori. Pot să spun că, dacă participi şi poţi să vezi o bienală, ca artist, îţi ridică foarte multe probleme, te pune pe gânduri, te provoacă. O bienală – pentru mine cel puţin – înseamnă o ancoră către contemporaneitate în primul rând, către reperele pe care le are societatea de astăzi, la nivel artistic. Bineînţeles că după ce pleci de acolo eşti nedumerit. Vezi foarte multe lucrări, primeşti foarte multe informaţii, dar care, în timp, se sedimentează şi care te ajută cumva să evoluezi.
Proiectul de la Expo Maraton coincide cu proiectul meu de licenţă. O mică parte din el va fi expus în cadrul expoziţiei absolvenţilor de la Expo Transilvania, la finalul acestei luni”, a declarat Andrei Nuțu pentru Radio România Cluj.
Violeta MOȘU