Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește conferința „Mihai Eminescu și Ion Creangă, repere naționale“ susținută de prof. univ. dr. Constantin Parascan joi, 14 iunie 2018, de la ora 12:00, în Sala Info-Club, în cadrul manifestărilor dedicate lui Mihai Eminescu, la 129 de ani de la trecerea în eternitate. Totodată, scriitorul ieșean va aduce în atenția cititorilor cele mai recente apariții editoriale ale sale.
Prof. univ. dr. Constantin Parascan va fi prezent apoi, de la ora 14:00, la Biblioteca „Mihai Eminescu“ Bicaz, unde se va întâlni, pe aceeași temă, cu publicul din localitate.
La Biblioteca Județeană, celebrarea lui Mihai Eminescu va avea un moment anterior, joi, cu un colocviu, recital de poezie, vizionare de înregistrări video și o expoziție de carte, sub genericul „Emin-Veronica – cea mai frumoasă poveste de dragoste din istoria literaturii române (II). 129 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Mihai Eminescu“, de la ora 11:00, în Sala Atelier „Veronica Micle“ și în parteneriat cu Fundația Crizantema.
Vineri, 15 iunie 2018, sărbătorirea va continua, lângă bustul poetului național și pe esplanada Bibliotecii Județene, cu maratonul de poezie „Eminescu, 129 de ani de eternitate“, la care vor recita elevi de la Școala nr. 3 Piatra-Neamț (coordonator prof. dr. Cristiana Șoimaru), Școala „Nicu Albu“ Piatra-Neamț (coordonator prof. Elena Ivanov), Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamț (coordonatori prof. dr. Gianina Buruiană și prof. Maria Tudor) și Colegiul Național „Petru Rareș“ (coordonator prof. dr. Magda Olimpia Iftimie). Va citi din lirica eminesciană și bibliotecarul Dan Iacob. Prof. dr. Adrian Stroici și eleva Anastasia Horghidan, de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, vor susține un moment muzical. Prof. Cristina Spânache-Petrariu și prof. Lucian Gogu Craiu vor coordona un atelier de pictură al elevilor de la Palatul Copiilor Piatra-Neamț.
Participanții la manifestările Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț vor primi răvașe cu versuri eminesciene, precum și o mapă cu cele patru portrete cunoscute ale lui Mihai Eminescu. (Biblioteca Județenă „G.T. Kirileanu“ Neamț)
Constantin Parascan (n. 26 ianuarie 1944, Măgirești, județul Bacău) este scriitor și președintele Fundației Culturale „Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat“.
Își începe studiile de școală primară în satul Prăjești, comuna Măgirești (1950-1954), continuate la Școala Elementară din Măgirești (1956-1959). Urmează apoi Școala Profesională de Chimie în orașul Târnăveni, județul Mureș (1959-1962), iar studiile liceale le finalizează la liceele teoretice din Târgu Ocna și Onești, județul Bacău (1962-1966).
În perioada 1967-1972 este student al Facultății de Filologie, Secția Română-Italiană, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, pe care o termină ca șef de promoție. Obține doctoratul în literatură română cu teza „Ion Creangă – măștile inocenței“, în 2000. Este muzeograf la Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași (1972-1975) și coordonatorul instituției (din 1990 până astăzi).
Lucrează la Muzeul Literaturii Române (M.L.R.) Iași, Casa Memorială „Vasile Pogor“ (1975-1984), unde devine șef de secție (1984-1989).
În perioada 1984-1989 coordonează și organizează Prelecțiunile Junimii de la Casa Pogor, la care conferențiază, printre alții, Alexandru Piru, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Geo Bogza, Eugen Simion, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Constantin Noica, Ioan Alexandru.
Din 1984 este, împreună cu Oana Lazăr, organizatorul și coordonatorul Concursului Național „Ion Creangă“ de creație literară – Povești de la Bojdeuca din Țicău, realizând, în colaborare cu Editura Junimea, mai multe antologii cu povești premiate.
Din 2003 până în 2009 a făcut parte din catedra de filologie a Facultății de Litere de la Universitatea „Vasile Alecsandri“, Bacău.
Debutează literar, cu proză, în revista „Alma Mater“ (Universitatea „Al.I.Cuza“, Iași, 1970). Debut în volum, prin concurs, în 1981 (Editura Junimea). Colaborează la „Opinia studențească“, „Cronica (revistă de cultură)|Cronica“, „Convorbiri literare“, „Revista muzeelor“, „Almanahul Convorbirilor literare“, „Almanahul Ateneu“, ziare și reviste din Iași, București, Chișinău, Focșani, Vaslui, Bacău, Bârlad, Cluj, Suceava, Mureș ș.a.
Frecventează cenaclurile: „N. Labiș“ de la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iași (1967-1972); „Ion Creangă“ de la Cenaclul de Îndrumare a Creației Populare Iași (1968-1972); „M. Eminescu“ de la Casa de Cultură a Studenților Iași (1968-1974). Fondează, împreună cu Daniel Dumitriu, cenaclul „Junimea“ al M.L.R. și al revistei „Convorbiri literare“ (1975-1986). Înființează și conduce Cenaclul „I. Creangă“ al M.L.R. la Bojdeuca din Țicău, din anul 1991.
A publicat articole științifice în reviste, jurnale, are participări la manifestări științifice naționale și internaționale, este membru în colectivele de redacție, comitetele științifice ale unor reviste, organizator de sesiuni științifice studențești.
A scris antologii, volume de istorie literară și muzeografie literară cu proză, articole și studii de teorie și istorie literară despre: I. Creangă, M. Eminescu, G. Topârceanu, V. Alecsandri, M. Sadoveanu, V. Pogor, T. Maiorescu, Junimea ș.a.; studii și prefețe despre prozatori clasici și contemporani. (Sursa informațiilor: Wikipedia)